Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Reklam
 

Reklamlar

Reklamlar
 

Reklam her ne kadar Türkiye'mde önemsenmese de, fikirleri ve ayrıntılarını insan belleğinde çok kısa bir süre içinde mıh gibi çakan bir vasıtadır. Zaten böyle olmasaydı buna reklam demezdik...

Farketmesek de yaşantımızın her anı reklamlarla süslenmekte. Dikkat ediniz, şu anda bu yazının sağında ve solunda, altında üstünde, az önce ve bu saniyeden sonra hep reklamla içiçesiniz... Bu yazının linkini de büyük ihtimal "banner" reklamı sayesinde bulmadınız mı? Caddede bilboardlar, televizyonda dizi araları, gazetede küçükten büyüğe duyurular falan filan... Neden bunca telaş? Birşeyler tanıtıp piyasaya açılmak? Halka yeni mesajlar göndererek nabız yoklamak? Eski ürünü yeniden hatırlatmak? Siz ne derseniz...

Reklam seyretmeyi ve eleştirmeyi severim. Eşimle paylaşıyordum, dayanamadım size de bahsedeyim dedim: Nedir bu saçmalık? Yabancı bir markanın ürününü tanıtması için kullandığı objeler, o ülkenin izlerini taşıyabilir elbette ama bizim reklamlarımız neden bizi yansıtmıyor?

Bir iki örnekle uzatmadan açıklamak istiyorum: Ürün Jacobs kahve, reklam konusu melez bir hatunu ayartmaya çalışan ancak dilini bilmeyen bir delikanlı. Fonda latin müziği. Mantıklı! Güney Amerika'dan kopup gelmiş mis kahve kokosu ve bunu yansıtan bir hava! Bir de Levi's pantolonların özgür düşünce temalı reklamları, tam özgür Amerika'yı çağırıştırıyor.

Bizim reklamlarımıza gelelim: Eti Wanted çikolatalı biskuvi! Ürün adı ingilizce, reklamda birbirini kovalama sahneleri uçuk, fon müziği karmakarışık, hedef kitle kim? Bu ürünü daha çok çocuklar yer gibi geliyor bana?

Bir de şu nokta var; şirket yabancı, ürün dünya çapında bir marka ama bizden daha biz... Coca cola dünya kupasında yeri göğü kırmızı beyaz boyadı; Frito Lays Denizli'deki teyzemizi meşhur etti, " yiyok gayri"; Mc Donald's sayesinde ayda halay çektiğimiz görüntüler yayınlandı; yılların simidi, daha dün yayına başlayan Fox tv'nin "o" harfi oldu.

Yine geldik sonuca ama ucu görünmüyor. Her zaman Türkiye'nin mozaik yapısı olduğunu savunan biz bunu kullanmak yerine batı özentisine kapılıyor, gözümüz önündekini görmüyoruz, kullanmıyoruz.

Efendim?

Göstermiyorlar mı? Kim?

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..