Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '14

 
Kategori
Güncel
 

Resme arabından bakmak

Resme arabından bakmak
 

Zaman içinde değişen İsrail - Filistin Haritası


Benim çocukluk ve ilk gençlik dönemlerimde yaşadığım şehirde analog fotoğraf makineleri kullanılırdı.

Bırakın dijital olanlarını, renkli fotoğrafı bile çok sonra öğrendik.

İçine yanlış anımsamıyorsam 12 - 24 pozluk filmler takılan makinelerle resimler çekilir daha sonra o filmler uygun ortamda makineden çıkarılıp tab edilmek üzere fotoğrafçıya götürülürdü. Fotoğrafçı da karta bastığı resim başına para alırdı.

Öyle cep telefonu ile resim çekip sonra onu uzaktaki birine aynı cihazla göndermek hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi.

Her fotoğraf makinesi filmle çalışırdı ve filmlerin fotoğrafçıda banyo edilmiş hallerine filmin negatifi anlamında filmin arabı derdik.

Kağıda basılmış siyah beyaz resimlerimizde kendimizi hemen tanırdık ama filme yani resmin arabına baktığımızda bunu kolay anlayamazdık. O da her ne kadar bizim resmimizin negatifi olsa da beyazlar siyah, siyahlar beyaz gözüktüğü için yüzleri, şekilleri beynimizin kabul ettiği şekilde seçemezdik.

Bütün bunları niye anlattın derseniz söyleyeyim.

Milliyet Blog sayfasına ilk yazdığım yazıda konularımı insanlardaki küçük farklılıklardan seçmeyeceğimi, dil, din, mezhep, inanç, yaşam tarzı gibi farklılıkları gözetmeden herkesi ilgilendiren "insanlık ekseninde" yazmaya gayret edeceğimi ifade etmiştim.

Şimdi de dünyanın en güncel konusunu, İsrail - Filistin gerilimini ele alıp, din ve inanç farklılığını göz ardı ederek insanlık ekseninden ayrılmadan birlikte değerlendirelim istedim.

Önümüzde resmin pozitifi yani anlaşılır olanı mı var, negatifi yani arabı mı var birlikte çözümleyelim istedim. Bir an için Filistinlilerin yerine İsraillileri, İsraillilerin yerine de Filistinlileri koyarak tabloyu farklı bir çerçeveye oturtup insanlık ekseninde ve her inançtan insanla tekrar çözümleyelim istedim.

Ortada bir resim var. O resimde İsrail kendisine atılan ve neredeyse hiç zarar vermeyen roketlerieri bahane ederek her taraftan ablukaya aldığı bir ülkeye saldırıp gece gündüz demeden bombalıyor, evlerini başlarına yıkıp sivil insanları yaralayıp öldürüyor. Bütün bunları yaparken onların yaşlı çoluk çocuk tamamının her an korku içinde ve her an kafalarına bir bomba düşeceği endişesi ile işkence çekmelerine neden oluyor.

O resimde İsrail içindeki ve dışındaki insanlık ekseninde durmayı seçen Yahudilerin, İsrail devletinin bu saldırgan tutumunu her şekilde protestoları var.  Dünyanın her yerinden her inançtan insandan da tepkiler ile bütün bunları görmezden gelen uluslararası kuruluşlarla büyük devletler var.

O resimde vaktiyle en büyük Yahudi soykırımını gerçekleştirmiş olan ülkenin başkanının İsrail'e kesin desteği var.

O resimde abluka altında bir halkın gıda ve ilaç başta olmak üzere her türlü gereksinimlerini karşılamakta kullandıkları can damarları niteliğindeki yeraltı tünellerinin bombalanması, o halkın su kaynaklarının, elektrik kaynaklarının yok edilmesi var. Kanalizasyon şebekelerinin bombalanması ile o sıcak bölgede insanların hastalık ve pislik içinde yaşamaya mahkum edilmesi var.

O resimde saldırgan devletin katliamları gece gündüz demeden sürerken yabancı televizyon kanallarındaki haber bültenlerinin neredeyse tamamında düşürülmüş bir uçakla ilgili haberler var.

Ben bütün bu yukarıda saydıklarımı insanlık ekseninde suçlu gördüğüm dünyanın resminin negatifi yani arabı, yani ilk bakışta anlaşılamayanı olarak düşünüyorum. İnsan aklımla ve vicdanımla okuyup anlayamıyorum.

Bu resmin başlıca iki aktörünün yerini değiştirdiğimde de resmin arap, negatif kaldığını görüyorum.

Yani saldıran Filistinliler, saldırılan İsrailliler olsaydı ve dünya şimdi yaptığı gibi suskun dursaydı eğer yine kabul edilemez bir resim ortaya çıkardı, bunu da biliyorum.

Bugün İsrail'in arkasında duranlar Filistin'in arkasında olsa, hava ve kara harekatlarıyla karşıyı vuran Filistinliler olsaydı eğer onu da insanlık ekseninde bir yere oturtamazdık demek istiyorum. O duruma da uluslararası kuruluşlar ve dünya sessiz kalsaydı biz dünyanın her inançtan vicdanlı insanları itiraz ederdik diyorum.

Önümüzdeki resim negatif olduğu için okuyamayan çok insan var.

Dini, siyasal, ekonomik nedenler, bağlar yüzünden mevcut durumu vicdanları ile değerlendiremeyen kişiler, kuruluşlar, siyasi yöneticiler var.

Bu resim böyle olmamalıydı.

Dünyanın insanlık ekseninden kayan güçleri yandaki resimde bulunan ve bu tür saldırılarla, baskılarla elde edilen bu harita değişikliğine izin vermemeliydi.

Yazık ki olmadı.

Yazık ki onlar resmin pozitifine hiç bakmadılar, duruma hep negatifini gerçek resim kabul ederek yaklaştılar.

Resme hep böyle yaklaşarak Ortadoğu'da bir canavar yarattılar.  Kolları, budakları ile dünyayı sarmış bir canavar. Belki gelecekte kendi varlıklarını da tehdit edecek bir canavar.

Bu işin kazananı var mı bilmiyorum ama bildiğim insanlık tam da buradan kanamaya devam ediyor. 

Kanadıkça insanlığı kaybediyoruz.

 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..