Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
536
 

Roma dondurmacısı

Roma dondurmacısı
 

Şu an çocukların gözdesi olan dondurmanın geçmişi sizce nereye dayanmaktadır? Dondurmanın geçmişi M.Ö. dördüncü yüzyılda Roma’ya kadar uzanır.

Roma’nın imparatoru olan Neron dağlardan buz getirilmesini ve üzerine meyvelerin konulmasını emretmiştir. On üçüncü yüzyılda ise Marco Polo, Çinlilerden süt ve buz karışımı yapmasını öğrenmiş ve bu karışımı Avrupa’ya getirmiştir.

Zamanla şerbet, buz ve sütlü buz tarifleri gelişmiş; Fransız ve İtalyan saraylarında sunulmaya başlanmıştır. Buzun tuzla karıştırılması böylece malzemelerin sıcaklığının düşürülmesi ve korunması, bugün bildiğimiz anlamda dondurmanın yapılmasında çok önemli bir rol oynamıştır.

Döner başlı kürekleri ile tahta kepçeli dondurucunun icadı, dondurma üretimini hızlandırmıştır. Dondurma, ilk defa 1851 yılında Baltimore’de kurulan bir firma tarafından toptan üretilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Mekanik soğutucuların kullanılmaya başlanmasıyla dondurma dağıtılabilir hale gelmiştir.

Artık bu dönemde dondurma her yaştan insanın severek yediği bir tatlı olmuştur.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu nefis dondurmaları görüp,güzel yazını okuyup,soluğu iyi bir dondurmacı dükkanının önünde almamak mümkün değil...Eline sağlık,güzel ,çekici bir yazı olmuş!.. Ancak ben her zaman,katkı içermeyen,kalın margarinle sertleştirilmiş kabuklu ,bol reklamlı,sağlıksız dondurmalar yerine, Çindeki dondurma geleneğinin Ön Asya'da devamı olan Anadolu'da; K.Maraş'da yada Çanakkalenin Yenice ilçesinde yapılanlar örneği,mis gibi süt kokan kaymaklı dondurmaları tercih ederim!.. Hani ''Dondurmam Kaymak'' filmindeki dondurma gibilerini...Sevgiyle kal...

zeki etferat 
 04.05.2008 23:02
Cevap :
Cesaret verici yorumunuz için çok teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar  05.05.2008 13:39
 

Bu lezzetli yazı için teşekkürler. Lezzetli diyorum çünkü okudukça canım dondurma çekti. :))

Nilgün Akad 
 24.04.2008 21:44
Cevap :
Yorumunuz için teşekkür ederim.  25.04.2008 21:46
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 25
Toplam yorum
: 65
Toplam mesaj
: 14
Ort. okunma sayısı
: 3676
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

İlk öğretim beşinci sınıf öğrencisiyim. Okumayı yazmayı seviyorum. Sanırım aranızdaki en küçük blo..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster