Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Rus fonlari Turk Cari acigina ilac olur mu?

Cin, Singapur ve Korfez ulkelerinde zengin devlet fonlari Fransiz petrol sirketlerinden Amerikan bankalarina pek cok alanda yatirim yaparken bu konuda Rusya'nin nasil bir yol izleyecegi son donemde sikca sorulmaktadir.

Yasadigi ekonomik kriz uzerinden on yil gibi kisa bir sure gecmesine ragmen bugun Rusya sahip oldugu 500 Milyar ABD Dolari yabanci para rezervi ile Cin (USD 1, 650 Milyar) ve Japonya'nin (USD 980 Milyar) ardindan dunyada ucuncu sirada yer almaktadir.

2008'in ilk ceyreginde sahip oldugu yabanci para rezervinin dolar karsiligi 5% artan Rusya'da bu buyumeyi destekleyen faktorler arasinda yuksek petrol gelirleri, dinamik ekonomi ve son donemde dolar karsisinda deger kazanan euro'nun toplam rezervlerin 45%'ini olusturmasi sayilabilir.

Onemli husus, Rusya'nin bu parayi nasil degerlendirecegidir. Subat ayinda devasa boyutlardaki stabilizasyon fonu rezerv fonu ve milli gelir fonu olarak ikiye ayrilan Rusya'da 125 Milyar dolarlik rezerv fonunun daha cok devlet ve devlet garantili tahvillerde degerlendirilmesi planlanirken, 32 milyar dolarlik milli gelir fonunun daha riskli ancak getirisi daha yuksek fonlarda degerlendirilmesi planlanmaktadir.

2011 yilinda Rus milli gelir fonunun 80 milyar dolara ulasacagi tahmin edilmektedir. Dunya genelinde 800 milyar dolar hacme sahip olan yabanci sermaye fonlari icinde cok kucuk bir yuzdeye denk gelmesine ragmen bu Rusya'nin, ic politik cekismeler veya emeklilik fonunu yamamak icin kullanilmaz ise, yapabilecegi stratejik yatirimlar icin cok ciddi bir rakamdir.

Daralan global likiditede yuksek cari acigi riskli duruma gelebilecek Turkiye'nin komsusunda ki bu potensiyeli degerlendirmesi cok onemlidir.
 
Toplam blog
: 5
: 502
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Merhabalar, 32 yasindayim. Son dokuz senedir yurtdisinda yasiyorum. Finans sektorunde calisiyorum, ..