Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '13

 
Kategori
Dünya
 

Rusya, yediği her kazığın acısını çıkarır

Rusya, yediği her kazığın acısını çıkarır
 

Rusya'yı yeniden süper güç haline getiren Putin, Rus parasını iç edenlerden, bunun hesabını soracaktır mutlak.


Benim bildiğim, benim tanıdığım Rusya, yediği her kazığın acısını misliyle çıkarır. Kendisine kazık atanların yaptığını, fitil fitil burunlarından getirir. Rusya'nın yediği hangi kazıktan mı bahsediyorum şimdi?

Hani, daha birkaç gün önce: " Kıbrıs Rum Kesimi'ni iflas etmekten kurtarıyoruz! " bahanesiyle, Rumlar ın paraları hariç, Kıbrıs Rum Kesimi bankalarında tutarı 100.000 Euronun üzerinde olan hesaplara bir gece yarısı operasyonuyla % 40 " varlık vergisi kesintisi " getirdi ya; A.B.... Rum bankalarındaki 100.000 Euronun üzerindeki o hesapların, neredeyse tamamı Rus oligarklara ait...

Her ne kadar A.B., bu paralara kara para, casino parası diye kulp uydurmaya çalışsa da; gerçekte olan, Rus milyarderlerinin ve dolaylısıyla Rus devletinin parasına %40 " varlık vergisi kesintisi " uygulandığıydı.

Nitekim Rusya başbakanı Medvedev'de: " Milyar dolarlarımız çalınıyor! " çıkışıyla, yapılmak istenen bu emrikaviye, diplomatik açıdan verilebilecek en ağır tepkiyi vermiş, bu konuda olanlara sesiz kalmayacaklarını daha ilk günden açıkça göstermiş oldu.

Aslında AB'nin yaptığı da, aynen Rusya başbakanının söylediği gibiydi.

Eeee! Nereden nereye? Şu dünyanın haline bakın işte! Gorbaçov'un başlattığı glasnost sonucu parçalanan S.S.C.B., iyice dağılıp, yeni bölgesel belirsizliklere sebep olmasın diye, batmak üzere olan Rus ekonomisi, A.B.D. ve A.B. ülkeleri sayesinde zorla ayakta tutulurken geçmişte; bugün, dünyada yaşanan büyük enerji açığı yüzünden, A.B.D. ve A.B. ülkeleri iflasın eşiğine gelirken; eskiden bu ülkelere el açmak zorunda kalan Rusya, zengin enerji kaynaklarının etkisiyle, her yıl ekonomisi milyarlarca dolar fazla veren, dünyanın en zengin ülkelerden biri haline geldi. 

10 - 15 yıl gibi kısa bir zamanda, global ekonomik  dengelerin bu kadar büyük bir hızla el değiştirmesinden çok rahatsız olan A.B. ve A.B.D., el ele vermiş, uzunca bir süredir Rusya'nın rakipsiz  gibi gözüken ekonomik gücünü frenlemeye çalışıyor birlikte.

İşte ilk bakışta Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisine müdahale ediyor gibi gözüken A.B., operasyonun en büyüğünü, Rus zenginlerine, dolayısıyla Rusya'nın parasal gücüne yapmaya çalışıyordu aslında. Bu gelişmelere, bir de A.B.D.'de dünyanın en büyük zenginlerinden, Rus işadamı, Abramoviç'in gözaltına alınma söylentilerini ekleyin. Ve işte o zaman, resmin en doğru halini kendi gözlerinizle görün siz de.

Peki, A.B. ve A.B.D. bu kadar kirli tezgahların peşine düşer de, Rusya,  yediği bu kazığı karşılıksız, kendisine bu kazığı atanları cezasız bırakır mıydı? Hiç sanmıyorum.

Doğalgaz ve petrol rezervlerinin zenginliği dünyaca bilinen Rusya'nın, aynı zamanda Çin'le birlikte dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi ve tüketicisi olduğunu da biliyor muydunuz?

A.B. ülkelerinin çoğunun doğalgaz ve petrol bakımından bağımlı olduğu Rusya, A.B.nin kendisine karşı giriştiği bu büyük ekonomik ihaneti görmezden gelir mi, cezasız bırakır mı sanıyorsunuz yoksa? 

Ne petrol, ne doğalgaz, ne de çelik üretimi bakımından Rusya ile rekabet gücü olan A.B., bunca ekonomik yoksunluğuna rağmen, sırf A.B.D.'ye güvendiği için, bu kadar aleyhine olan bir ekonomik güç dengesini, Rusya  karşısında tek başına lehine çevirebilir mi?

Ayrıca Rusya karşısında A.B.'nin kendisine bel bağladığı A.B.D.'nin ekonomik ve askeri geleceği de, bundan on ya da onbeş yıl sonra, görünenden çok daha karanlık durumda olacak bence. E, boşuna ha bire dünyada elegeçirebileceği bütün enerji kaynaklarına saldırmıyor ya Amerika!

Ben onu, bunu bilmem arkadaş! Benim bildiğim Rusya, yediği her kazığın acısını misliyle çıkarır; o kazığın sahiplerinden... Aynen A.B.'den yediği kazığın da acısını çıkaracağı gibi... Benim tanıdığım Rusya, kendisine kazık atanların yaptığını, fitil fitil burunlarından getirir. Aynen gerçekten büyük olan bütün devletlerin de, kendisine yanlış yapan herkesin burnundan, yaptıklarını fitil fitil getirdiği gibi...

Not 1 : Oligark: Servetinin geçmişi karanlık olan, daha çok devlet kuruluş ve mallarının özelleştirilmesiyle büyük servete kavuşan, devlet başkanı Putin'e yakınlığıyla bilinen rus milyarder işadamlarına verilen genel addır.

Not 2 : Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır. 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..