Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '07

 
Kategori
Sinema
 

Saat 3'ü 10 geçiyor daha ne duruyorsunuz

Saat 3'ü 10 geçiyor daha ne duruyorsunuz
 

Western filmlerinin simgelerinden biri olan “Dolar Üçlemesi”yle sinemada tanınan Clint Eastwood , 1990 lı yıllarda artık western filmlerinin miladı doldu, anlatacak yeni bir hikayeleri kalmadı düşüncesine sahip olanlara müthiş bir filme cevap vermişti. Yenilikçi bir başyapıttı bu film : Unforgiven…

Klasik western filmleri ve vahşi batıya saygı duruşunda bulunan, bununla birlikte türü yeni mecralara taşıyan bir yol açıcı sinema örneğiydi. Unforgiven’ı, açtığı yoldan türün kıyısından köşesinden bir şeyler kapan yapımlar takip etti. Maverick, Wyatt Earp, Dead Man, The Postman, Blueberry, The Three Burials of Melquiades Estrada, The Proposition, The Missing, Open Range ve son olarak da The Assassination of Jesse James by The Coward Robert Ford ve 3:10 to Yuma’nın yeniden çevrimi gibi klasik westerne daha yakın yapımlar. Nerede o eski westernler diyenlerimiz çoğunlukta olsa da ve western sinemasının eski şaşalı günlerine dönmesi zor görünse bile, günün şartları ile yeni anlatım biçimleriyle western sineması karşımıza çıkmaya devam edecektir.

3:10 Yuma ise, heyecanlı çatışmalarla klasik westernlerin izinden giden, karakter bazlı modern westernlere benzeyen, ince bir ustalık işi, yılın en eğlenceli filmlerinden biri.

Seyircinin adrenalin seviyesini zorlayan aksiyon sahnelerinin yanında, onur ve saygı gibi westernin olmazsa olmazlarından konuları, iki ana karakteri etrafında ustalıkla oluşturuyor. Eski western modelini ele alıyor ve günümüz sinemasına uydurmak için o yılların temalarını ve görsel anlatım şekillerini günümüze uygun hale getirmeye çalışıyor ve yapıyor da.

Orijinal filmde bir iki el ateş edilen kısa atlı araba soygunu, yeni versiyonda onlarca soyguncu, yüzlerce silah ve bomba, ve hatta bir taramalı tüfekle desteklenen, son yılların en eğlenceli aksiyon sekanslarından birine ev sahipliği yapıyor.

3:10 Yuma, hayatlarını yanlış yola sokmuş ve kendilerine olan saygıyı kaybetmiş iki adamın, çok geç olmadan iç güvenlerini ve kimliklerini geri kazanmaları üzerine kurulu. İç savaşta ayağını kaybetmiş, ailesi için bir utanç kaynağına dönüşmüş çiftçi Dan Evans’ın, kötülüğüyle ün salmış soyguncu Ben Wade’i 3:10 trenine yetiştirmekteki tek sebebi, ilk bakışta çiftliğini iflastan kurtarmak için ihtiyaç duyduğu para ödülüne bağlanabilir, ama bu sebebin arkasında oğlunun ve kendisinin saygısını kazanmak var.

Russel Crowe ve Christian Bale’in başı çektiği her hangi bir film performans ve izlenebilirlik açısından mükemmel olur düşüncesine sahibim. Ben Wade rolünde Crowe, kendisinden beklenen büyüleyici özellik ve cazibeyi ekrana çok da zorlanmadan aktarıyor. Dan Evans rolünde Christian Bale ise içten ve gururlu performansı ile karaktere sempati duymamızı güçlendiriyor.

Uzun zamandır bir western filme hasret kaldıysanız hasretinizi giderecek, türün örneklerini tekrar izlemeniz için size cesaret verecek ilgi uyandıran keyifle seyredilecek bir film var karşımızda.

Sevgiyle ve sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu kalın…

Filmden Replikler:

" Çenesine sahip çıkan kişi hayatına da sahip olur, ağzını sürekli açık tutan kişi ise kendi sonunu hazırlar."

"Herkesin yaptığı kendine doğru gelirmiş"

"Beni sabah erkenden asacaklar, gece bitmeden önce, sabah erkenden asılacağım ve bir daha güneşi
göremeyeceğim."

"Kötü adamlar bile analarına laf söyletmez."

<ı>Western dünyasının olmazsa olmazları* :

<ı>

<ı>Bir western filmi mi çekeceksiniz?
<ı>O halde elinizde aşağıdakilerden hiç olmazsa bir kaçı mutlaka bulunmalı.

<ı>

<ı>Şerif: Westernlerde kanun adamları genellikle iyi adamlardır ve ne zaman cesur bir başkahramana ihtiyacınız olsa kasaba şerifi orada olacaktır. Düzeni sağlama yolunda tek yol göstericisi dürüstlüğü olan şerifler, tek başlarına da kalsalar adaleti yerine getirmekten asla vazgeçmezler

<ı>

<ı>Anti-Kahraman: Elinizde bir şerif yoksa onun yerini doldurabilecek en iyi alternatif bir <ı>anti-kahramandır. Tamam, her zaman kanuna riayet etmeyebilirler, hatta bazen kanun dışı adamlar bile olabilirler fakat özünde vicdan sahibi ve onurlu adamlardır. Çoğunlukla, etrafa korku salan namları da almış başını gitmiştir.

<ı>

<ı>Kötü Adamlar: Klişe bir karakter dahi olsa filminizin kötü adama olan ihtiyacı su götürmez bir gerçektir. Hatta kimi zaman kötü adamınızın son derece basmakalıp olması daha da işinize yarayabilir. Böylece başkahramanınızın iyi yönlerine vurgu yapabilir ve onun erdemlerini daha belirgin hale getirebilirsiniz.

<ı>

<ı>Banka soygunu: Vahşi Batı’da sürüsüne bereket kanun kaçaklarının bir numaralı geçim kaynağı silahlı banka soygunlarıydı. Tabii iş yalnızca bu kadarıyla kalmıyor, soygunlar sırasında çoğu zaman silahlar da konuşur ve kan oluk oluk akıyordu. Dolayısıyla mülayim bir westerne imza atmak istiyorsanız bankalardan uzak durmak yerinde bir tercih olur.

<ı>

<ı>Tren: Vahşi batı için vazgeçilmez bir motiftir. Ayrıca kanun kaçaklarının bankalardan sonraki öncelikli hedefleri trenlerdir. Eh buda haliyle maceraya davetiye demektir.

<ı>

<ı>Posta arabası: Bütçeniz kısıtlı ve filminize bir banka ya da tren soygunu koyamıyor musunuz? O zaman posta arabaları işinizi görecektir. Nede olsa varlıklı insanları ve onların değerli eşyalarını taşıyan posta arabaları suçlular için cazip bir hedeftir. Tabii biraz daha heyecan istiyorsanız arabanın içine iyisinden bir silahşor yerleştirmeyi de ihmal etmeyin.

<ı>

<ı>Düello: Tırnak kemirten vuruşmaların olmadığı bir western olabilir mi? Seyircinin bir kısmı yalnızca bu gerilimli hesaplaşmanın gelip çatacağı an için yaşamaktadır. İster teke tek olsun, isterse bire sekiz olsun mutlaka bir finale yakın yere konuşlanmalı ve çarpıcı tema müziğine sahip olmalıdır.

<ı>

<ı>Bar: Her zaman cesetleri üst üste yığacak değilsiniz, başkahramanınızın biraz da kafa dinlemeye ihtiyacı var. Bu yerlerde içkiyi fazla kaçırıp olay çıkartan serseriler oldukça bu ne kadar mümkün olur orasını bilemiyoruz. Barın arkasına laf ebesi sevimli bir ihtiyar koymayı da unutmayın.

<ı>

<ı>* Western dünyasının olmazsa olmazları, 2007 KASIM Sinema Dergisi

Resimler : http://www.film.gen.tr/

Filmin Künyesi:

Yapım Yılı: 2007
Süre: 117 dk
Oyuncular : Christian Bale (Dan Evans), Russell Crowe (Ben Wade),Ben Foster (Charlie Prince)
Peter Fonda (Byron McElroy),Gretchen Mol (Alice Evans), Logan Lerman(William Evans)

Yönetmen :James Mangold
Senarist :Halsted Welles, Michael Brandt
Müzik: Marco Beltrami

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..