Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Safranbolu Çikolata Müzesi

     Sizi bu kez Dünyanın en iyi korunan, UNESCO miras listesindeki 20 yerden biri olan Safranbolu’daki çikolata müzesine götürüyorum. 4 ayda 4 ton çikolata harcanarak yapılan, mini bir şehir niteliğinde görünen müze, Safranbolu ilçesinde bulunan han, hamam, konak, çeşme ve cami gibi ünlü eserlerin yanında; Safran çiçeği, Kristal Cam Teras ve Mencilis Mağarasının çikolatadan yapılmış versiyonlarını da bizlere sergiliyor. Müze, “kültürel miras ve korumacılık” temasıyla düzenlenen 20. Uluslararası Altın Safran Film Festivali vasıtasıyla açılmış ve çok ilgi görmüştür.

    Bu yapıların çikolata versiyonlarını inşa eden ise, uzun yıllar Belçika’da bulunan ve çikolata konusunda eğitim alan Mesut Kırımlı. Kırımlı 4 ayda 4 ton çikolata harcayarak Safranbolu’nun tarihi evlerini ve eserlerini inşa etmiş ve her türlü çikolata kaplama tekniğini uygulamıştır.

    My Safran Projesi ile hayat bulan eserler diğer müzelerdeki gibi minyatür boyutta değil. Aynı zamanda, eserler, orijinallerini fazlasıyla yansıtmakta. Müze girişinde bizi devlet büyüklerinin ve toplumda önemli yere sahip olan sanatçılarımızın çikolatadan yapılma dev posterleri karşılıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ten Adnan Menderes'e, Bülent Ecevit'ten Süleyman Demirel'e, Turgut Özal'dan Alparslan Türkeş'e ve Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na; ayrıca Safranbolu’da önemli bir yere sahip olan yönetmen Türker İnanoğlu, modacı Cemil İpekçi ve opera sanatçılarımız Leyla Gencer ve Yelda Kodalli de yer almaktadır. Daha sonra sırasıyla Safranbolu’nun ünlü yapılarını görüyoruz. Cinci Hamamı, Hanı, Safranbolu tarihi çeşmesi, Bulak Meclis Mağarası, Kristal Cam Teras, Hükümet Konağı, İzzet Paşa Camii, Kaymakamlar Evi, Ulu Cami, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Lütfiye Camii, Safran çiçeği maketi…

   Müzenin içinde eserlerin yanı sıra bir de çikolata havuzu var.  Ayrıca, çikolatanın faydaları ve zararları hakkında bilginin de verildiği müzede büyük bir ekranda çikolatanın nasıl yapıldığı da anlatılmaktadır.

   Yolunuz Safranbolu’ya düşerse Çikolata Müzesini görmeden gitmeyin derim. Hem çocuklar hem de çikolata sevenler için muhteşem bir adres niteliğinde.

 
Toplam blog
: 57
: 280
Kayıt tarihi
: 18.07.15
 
 

1992 yılı İstanbul doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okudu, ortaokulu ve liseyi Edirne'de bitirdi. Kara..