Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '12

 
Kategori
Bilim
 

Sağlak bir Dünyada solak olmak

Sağlak bir Dünyada solak olmak
 

Ben bir solağım ve solak olmayı seviyorum, bir ayrıcalık gibi geliyor. Hayatın günlük akışı sırasında ancak bir solağın anlayabileceği çeşitli zorluklarla karşılaştığımız bir gerçek. Çünkü dünyanın düzeni sağ elini kullananlara göre düzenlenmiş durumda. Yani dünya bir sağlak. Neden mi? Kendi etrafında bile sağa doğru dönüyor bir kere. Saat sağa doğru ilerliyor, trafikte, bir kavşakta kaldığınızda, sağdaki arabanın size karşı bir üstünlüğü var, yazılarımızı sağa doğru yazıyor ve okuyoruz, sıraya girdiğimizde, sağ baştan saymaya başlardık. gibi gibi gibi.... Solakların, sağ elini kullananlara göre daha az yaşadıkları istatistiklere göre belirlenmiş, 'Sebebi ne?' mi? Çünkü daha çok kazalara maruz kalıyorlarmış. Aksi bir günümüzde karşımızdaki insanın bize söylediği ilk laf ne olur? ' Galiba solundan kalktın bu sabah:)))

Sağ eli kullanmak daha makbul sayılırdı eskiden. Bu yüzden ben, solaklığımdan utanır, öğretmenim gelirken, kalemi sağ elime geçirirdim. 'Yemek yerken sağ elini kullan günah' gibi uyarılarla karşılaşırdım sık sık, anneannem tarafından. Çalıştığım iş yerinde, bir hafta için çıktığım yaz tatilinde, hiç telefonum susmamıştı bir keresinde. Çünkü, dosyaları kendi yönüme, yani sola doğru harf sırasına soktuğumdan, yerime bakan arkadaşım hiçbirinin yerini bulamamıştı. Evde çaydanlığı tutarken, makas ile birşeyleri keserken, tavaları tutarken birçok zorlukla karşılaşabiliyor solaklar. İngiltere'de, Londra'da bir mağazanın varlığını duymuştum, herşey solaklar için tasarlanmış eşyalarla dolu. Acaba daha kolaylaşır mı herşey:) Bir gitmeli kanaatindeyim:))

Şimdi biraz da olayın bilimselliğine değineceğim: Hangi elimizi kullanacağımız ile ilgili komutlar beyin tarafından veriliyor. Beynimiz fiziksel ve fonksiyonel olarak, simetrik değil. Bir taraf diğerine göre baskınmış. Sağ taraf, üç boyutlu zeka, görsel hafıza, duygular konusunda işlevselken, sol taraf ise, analitik zeka, mantık, düşünce gibi konularda işlev görmekteymiş. Solak insanlarda, beynin sağ tarafı baskınken, sağ elini kullananlarda ise, beynin sol tarafı baskınmış. Böylece genel anlamda yetenekler konusunda bir öncelik ve belirleyicilik söz konusu gibi görünüyor.

Solaklığın oluşumunun sebeplerine dair net birşey olmamasına rağmen, genetik olduğu ve DNA'larımızda kayıtlı olduğu, solak olan birinin ailesinde bir iki kuşak gerisinde mutlaka solaklığın görüldüğü bilinmekteymiş. Ayrıca bebeğin doğumundan önce erkeklik hormonunun fazla salgılanması, ya da doğum sırasında beynin az oksijen alması da solaklığa sebep olabilen etkenler olarak çeşitli kaynaklarda yazılı. En ünlü solaklar arasında, Leonardo Da Vinci, Michalengelo, Picasso, Raffael (yarın hemen bir resim atölyesine yazılıyorum, çok acil:)), Beethoven, Mozart, Phill Colins, Sezar, Fidel Castro, Marlyn Monroe, Greta Garbo, Charlie Chaplin, Demi Moore, Einstein, Pele, Madonna ve ben:))

Çok ilginç ama, anneler bebeklerini iç güdüsel olarak, başları solda olacak şekilde tutarlarmış çoğunlukla. Sebebi ağırlık merkezi sağda olan vücudumuzun dengesini sağlamak, ayrıca daha net algılanan kalp seslerinin çocuğa daha yakın olmasını sağlayarak huzurlu, sakin ve güven hissi algılamasına yardımcı olmakmış. Solak olan anneler için net bir araştırma olmamasına rağmen genel olarak, bu geçerliymiş.         

 
 

 
Toplam blog
: 46
: 826
Kayıt tarihi
: 07.08.12
 
 

Küçük bir gülümseyiş ya da farkındalıklar yaratacak atıştırmalık öyküler yazmayı planlıyorum, bun..