Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlık ve ilaç üzerinde oynanan oyun...

Sağlık ve ilaç üzerinde oynanan oyun...
 

Bildiğiniz gibi son 9 yıllık AKP iktidarı döneminde, nasıl ‘ileri demokrasi’ye geçtiysek, içi boş ‘açılımlar’ yaptıysak, ekonomide devrimler(!) gerçekleştirdiysek, bir mucizede ‘sağlık’ta yaptık!

İktidarın sağlık politikalarının içeriğine hiç bakılmadan, sırf özel hastanelere gidilebiliniyor diye, sağlıkta devrim yapıldı gibi söylemlerle, gerçekler halkın gözünden hep saklandı.

Son günlerde ilaç firmaları ile eczaneler arasındaymış gibi gösterilen ilaçta fiyat ayarlamasının ne olduğunu halk bir türlü kavrayamadı. Eczaneye gittiğinde doktor tarafından kendisine yazılan birçok ilacın eczanelerde olmadığını, olanların ise aşırı katkı payı istenmesi nedeniyle alamadı. Halkın aleyhine alınan bir sürü karar, hep halkın lehineymiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Özellikle yandaş medyanın bu konuda azami dikkati gösterdiği gözlerden kaçmıyor.

Mesela; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir açıklama yaparak, ilaçta uygulanan yüzde 18’lik KDV’yi 8’e düşüreceğiz dedi. Ancak düşecek olanın sadece ilaç hammaddesinden alınan KDV olduğunu açıklamadı. İlaçtan zaten yüzde 8 KDV alınıyor.

Her nedense ilaçtan yüzde 8’lik KDV alınırken, Elmas, pırlanta gibi ziynet eşyasından vergi(ÖTV) alınmıyor. Ayrıca indirim yapılacak ilaç hammadde vergisi halktan alınacak

Şöyle açıklamakta fayda var. İlaç sektöründe yüzde 18 olarak uygulanan KDV’yi yüzde 8’e düşürmesine karşın vatandaşların ilaca ödeyeceği ücret daha da artacak. TBMM gündeminde olan ve sigortalı hastalara verilecek her bir ilaç kalemi veya kutu adedi için 3 TL’yi geçmemek üzere katılım payı alınması, yatan hastalardan da yüzde 1 oranında katılım payı alınmasını öngören yasa tasarısının gündemde olduğunu sanıyorum biliyorsunuzdur. Yani ilaçtan alınan ilaç katkı payı artacak.

Sizin anlayacağınız, sağlıkta devrim(!) yapan iktidar; ilaç fiyatlarını indiriyor gibi gözükse de hastanın cebinden daha fazla para çıkacak. Tasarı yasalaşırsa hastalar, katkı katılım payları nedeniyle doktora gitmeden, kulaktan dolma ilaçları almak için eczaneye gidecek, tavsiye üzerine ilaç kullanacaklar. Bu da bilinçsiz ilaç tüketimini arttıracak.

Gelin sağlıkta devrim(!)in vatandaşa faturasını çıkartalım. Bundan böyle vatandaş Mesut, her ilacın fiyatına göre 3 TL’ye varan fark ücreti ödeyecek. Örneğin doktor, Mesut’a 10 kalem ilaç yazdıysa, her bir ilaçtan 1 ile 3TL arasında ekstre katkı payı verecek. Böylece 10 ile 30 TL arasında bir katkı payını cebinden ödeyecek. Ayrıca muayene ücreti olarak değişik sağlık kurumlarından aldığı hizmetin bedeli olarak 2, 5 ve 8 TL’de muayene ücreti maaşından kesilecek. İlk muayenedeki katkı payını hesaba katmadan! Devlet hastanesine giderse vatandaş Mesut, katkı payı olarak maaşından 5 TL kesilecek. 3TL de reçete bedeli ödeyeceği için, toplamda 38TL ödeyecek. Eğer ilacın toplam fiyatı 50TL tutuyorsa, faturanın dörtte üçünü vatandaş ödemiş olacak.

Bu durumda ödenen miktarların arttırılması, başta düşük gelirliler olmak üzere tüm sigortalıların tedavi olmalarını zorlaştıracaktır. Vatandaş bilinçsize ilaç kullanıp, sağlık sigorta pirimi ödemesine rağmen, sağlık hizmetinden yararlanmayıp, eczaneden ilacın kendisi alacaktır. Hem bilinçsizce ilaç kullanacak, hem de daha çok para ödeyecek.

Gördüğünüz gibi sağlıkta yaratılan mucizenin kime fayda sağlayacağı, sağladığı açıkça görülüyor.

Daha sağlıklı, nice alanlarda yeni devrimlere(!) diyorum…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..