Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Dicle Dilan Salman

http://blog.milliyet.com.tr/dicledilansalman

30 Ocak '19

 
Kategori
Beslenme
 

Sağlıklı Bir Vegan Hayat İçin

Merhaba, bugünkü konumuz veganlık!

Bu konu hakkında etrafta çok fazla rivayet dolaşmakta
    Veganlar sağlıksızdır.
    Veganlar protein alamaz.
    Veganların beslenmesi çok pahalıdır.
    Veganlarda gelişim bozuklukları görülür.
    Vegan yiyecekler lezzetsizdir.


Böyle soruları artırabiliriz. Ancak bunların çoğu rivayet olarak kalmaktadır. Yapılan araştırmalar vegan beslenmenin kanseri önlemede, tip2 diyabette, kalp hastalıklarında koruyucu olduğunu göstermektedir.

Öncelikle veganlığın sadece bir beslenme tarzı olduğunu söylemek yanlış olur. Veganlık, hayvanların sömürüsüne dayanan her türlü tüketim zincirinin karşısında durmayı gerektirir.

Vegan beslenme, hayvansal kaynaklı her türlü besinin çıkarıldığı bir diyet türüdür.

Veganlar sağlıksız değildir. Gerekli ihtiyaçlarını kombinasyonlar yaparak alabilirler. Sebze, meyve, bakliyat, soya sütü, yağlarla dengeli bir beslenme tarzına sahip olabilirler. Gerekli besin öğelerini aldıklarında gelişim bozukluğu gibi problemler gözükmez.

Yani kısacası işin sırrı; Bilerek beslenmeden geçmektedir.

Vücudumuzun kilo başına 0.8 gram proteine ihtiyacı vardır.
    Kadınlar için günlük 46 gram
    Erkekler için günlük 56 gram


Protein için hayvansal kaynaklara muadil olabilecek besinler;
    Süt ve süt ürünleri: Soya ürünleri, hindistan cevizi sütü, badem sütü, pirinç sütü
    Yumurta: Kek, hamur işi hazırlarken bir yumurta 1 yemek kaşığı soya unu veya ezilmiş muz kullanabilirsiniz.
    Et, tavuk, balık: Tahıllar ve sebzeleri bir araya getirip çeşitli kombinasyonlar yaratabiliriz. Mercimek, nohut, tofu, yer fıstığı kreması, badem, soya sütü, ıspanak, pirinç, patates, brokoli, lahana.
    Yağ: Zeytinyağı, avokado, hindistan cevizi yağı, fındık yağı.
    Kalsiyum: Koyu renkli sebzeler, lahana, badem, tahin, soya, brokoli.
    Çinko: Tahıllar, baklagiller, kuruyemişler.
    Demir: Mercimek, nohut, kurufasulye, pazı, soya, tahin, bezelye, kutu üzüm.
    Omega 3 Yağ asitleri: Keten tohumu, keten tohumu yağı, ceviz.

En çok dikkat edilmesi gereken nokta B12, Demir ve D vitaminin eksikliklerinin önlenmesi.
Vejeteryanlar B12 kaynakları en çok yumurta ve süt ürünlerinden sağlarlar. Bu yüzden veganların daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Soya sütü, tofu, mantarda bol miktarda B12 bulunur.

Demir eksikliğinin önlenmesi için baklagiller, soya ürünleri, yeşil sebzeler, kahvaltı gevrekleri, kuru incir ve kayısı, kuru yemiş ve çekirdeklerden alabiliriz.

D vitamini için de tabii ki bol güneş.

Bu konuyla ilgili en güzel kitaplardan;
                            - Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi Bir Söyleşi
                            - Amerikan Beslenme Derneği’nin Vegan-Vejetaryen Beslenme Raporu
                            - Vegan Beslenme

Sağlıkla…

 
Toplam blog
: 8
: 284
Kayıt tarihi
: 24.09.18
 
 

Merhaba, ben Dicle Dilan Salman. Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. B..