Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Sahiden laik misiniz?

AKP, %47'nin verdiği fütursuzlukla istediğini yaptı, işte başörtüsü artık üniversitelerde serbest... Ben hemen söyleyeyim, bugün seçim olsa, AKP %50 yi de aşar bu rüzgarla...

Laikçi "muhalefet" başörtüsü zırvalığıyla uğraşadursun, "bugün seçim olsa?" sorusuna "AKP'yi sandığa gömeriz" diyebilen bir tek parti, bir tek örgüt, bir tek hareket var mı? Ne yazık ki yok... Önümüzdeki yerel seçimlere, genel seçimlere bugünden çalışmaya başlayan bir tek siyasi parti, örgüt, hareket var mı? Ne yazık ki var: sadece AKP!

22 Temmuz "zaferinden" sadece 3 gün sonra, "muzaffer" Başbakan, tüm parti örgütlerini toplayıp direktif verdi: "Rehavete kapılmak yok! Önümüzdeki yerel seçimlerin startını verin. İzmir'i istiyorum! Diyarbakır'ı istiyorum"... Peki "laikçi" muhalefetimiz ne yapıyor? Gündem takip ediyor sadece... AKP ile Genel Kurmay'ın yarattığı gündem maddeleri arasında adeta tenis maçı izler gibi gündem izliyor...

Farkında mısınız? Türkiye'de siyasal gündemi belirleyen yegane iki güç var: AKP ve Genel Kurmay! Bunlar dışında Türkiye gündemini belirleyen, kitlelerin önüne tartışma konuları koyan, kitleleri bu gündemler etrafında yönlendiren başka bir güç yok...

Peki ne olacak? "Türkiye laiktir laik kalacak" zırvalığını papağan gibi tekrarlayarak, meydanlarda deşarj olup sonra evine dönüp salatamızı yerken "oof oof ne olacak bu memleketin hali" diye mızırdanarak mı "muhalefet yaptığımızı" zannedeceğiz?

Sıkılmadınız mı artık çarşafa dolanıp durmaktan? E işte buyrun, yorgan gitti, kavga bitti! Başörtüsü artık üniversitede... (Sanki yeni bir şey bu? Üniversitede başörtüsü kaç yıldır yasak? 11 yıldır... 11 yıl önce Türkiye "sizin ölçülerinizde" laik değil miydi? Buyrun, 11 yıl önce Türkiye ne kadar laik idiyse şimdi de o kadar laik...)

Artık kendi kendinizi inandırdığınız palavraları bir yana bırakarak, gerçekten laikliği tartışmaya hazır mısınız?

Diyanet İşleri Başkanlığı denilen kurumun lağvedilmesini, lağvedilmeyecekse "bütün inanç ve inançsızlıkların" temsiliyetine açılmasını talep edecek kadar cesaretiniz var mı?

Her mahallede bir cami açılmasına karşı çıkacak, illa açılacaksa bu camilerdeki imam ve müezzinlerin maaşlarının devletin kasasından ödenmesine karşı çıkacak kadar samimiyetiniz var mı? "Camiye kim gidiyorsa imamın müezzinin maaşını, elektriğini suyunu o ödesin" diyecek kadar "laik olabilecek misiniz gerçekten?"

Okullarda din derslerinin kaldırılmasını, çocuklarınızı bu din derslerine göndermemeyi, bunun için Milli Eğitim'e dilekçe vermeyi isteyebilecek kadar "laik cesaretiniz" var mı?

Gazetelerin, TV lerin, radyoların ramazan ayında birden bire "ramazan müslümanı" kesilmelerine tepki koyacak ve "30 kupona risale-i nur, Kur'an-ı Kerim" dağıtan gazeteleri protesto etmeye, "iftara doğru" programlarını yayınlayan ama örneğin hristiyanların pazar ayinlerini, musevilerin shabat ayinlerini yayınlamayı "laik bir çılgınlık olarak" kabul eden tvleri protesto etmeye cesaretiniz var mı?

Nüfus kağıtlarınızda "din" hanesinin kaldırılması için kampanya başlatacak, öldüğümüzde "mecburen" belediye imamlarının mabadımıza pamuk tıkamasını reddedecek, isteyenin yakılabilmesi için krimatoryum kurulması hakkı için imza verecek kadar "laik cesaretiniz" var mı?

Fıkıh dersi verip, "din bilgisiyle övünen" sözde sosyaldemokrat genel başkanlara "siyasal bir konuşmada dini referanslar kullanmaya hakkın yok, bunu sen yaparsan başkasına söz söyleyecek hakkın yok" diyerek protesto edecek kadar "laik cesaretiniz" var mı?

Kışlalarda 3 öğün "tanrımıza hamdolsun" duaları edilmesinin "laik" bir orduya yakışmadığını (zira laiklik aynı zamanda inançsızlığa da eşit mesafede durabilmektir) söyleyecek ve bunun kaldırılması için Genel Kurmay Başkanlığına çağrı yapacak "laik cesaretiniz" var mı?

5-6 yaşlarındaki sabilerin pipilerinin zorla kesilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu, sünnet denilen "dini uygulamanın" dini inancını seçme yeterliliğine sahip olmayan çocuklara "dayatılamayacağını" dolayısıyla sünnetin ancak belirli bir yaşta, özgür irade ile kişinin kendi karar verebileceği bir konu olduğunu, bir anayasal hak ihlali olan sünnete karşı çıkacak kadar "laik cesaretiniz" var mı?

Gücünüz küçücük kızların üzerinden siyaset yapmaya yetiyor öyle değil mi? Biriniz zorla örtmeye, öbürünüz zorla çekip çıkartmaya uğraşıyorsunuz 1 metrelik bir örtüyü... Peki, laiklik konusunda bu bez parçası dışında söyleyebilecek sözünüz var mı?

 
Toplam blog
: 24
: 720
Kayıt tarihi
: 19.07.06
 
 

İÜ İletişim Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisansımı tamamladım. Milliyet Gazetesi'nde "Varoşlar", "..