Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Sahte fırsatlar

Sahte fırsatlar
 

Bazen işyerlerinde uygulanan politikalar çok tehlikeli olabilirler. Bunlardan bir tanesi “sahte fırsat” yaratmaktır. Çalışanların daha iyi performans göstermeleri, paylaşımcı olmaları vb sebeplerle kasıtlı olarak yaratılırlar.

Ayhan, Sami’nin geldiğini gördü. Mutsuz gözüküyordu. Ayhan odasına girip masasının yanındaki sandalyeyi çekti ve Sami’yi göz işareti ile çağırdı. Sami yavaşça kapıyı kapadı ve oturdu.

“Kötü gün” dedi. “Sanırım Kapsül projesi ertelenecek”

Ayhan’ın diyeceği bir şey yoktu. Sami Kapsül projesini başından beri tasarlamış, taşımıştı. Ve şirket içindeki durumunu bu projeyi başarması çok etkileyecekti. “Anlamıyorum” dedi Sami “Neden?”

“Bildiğim sadece önceliklerin değiştiği” dedi Ayhan.

"Madem öyle neden bu kadar para ve emek harcandı bu işe? Daha 3 ay bile olmadı?"dedi Sami

Bu durum ile ilgili onlarca olasılık söz konusu aslında. Sami’nin çıkmazı sahte bir fırsatı kabul etmiş olmasıydı. Sahte fırsatlar bazen astları manipüle etmek için yada şirket içi imparatorluklar kurmak için kullanılan bir yöntem olarak karşınıza çıkabilir. Size birkaç sahte fırsat örneği vereyim, sizlerde vaktiniz olursa kendi bildiklerinizi benimle paylaşın;

Yapay Elmas

Parıldar ama değersizdir. Burada bir fırsat söz konusudur ama patron size bu konuda çok ilgiliymiş gibi davranır ama el altından çökertmeye çalışır: geç söyler, kaynak veya bütçe vermez, gerçekleşmesi imkansız bitiş tarihleri verir.

Saptırma

Buradaki fırsat diğer fırsatlardan daha önemsizmiş gibi gösterilerek başka tarafa yönlendirme yapılır.

Çıkmaz Sokak

Bir fırsat gibi duran şey aslında tamamlandığında reorganizason, küçülme, satılma vb. sonuçlara işi götürebilir. Siz bunu büyük bir proje gibi üstenip gerçekleştirdiğinizde yeni pozisyonların doğmasına sebep olabilirsiniz. Veya yaptığınız işin sonucunda nemalanacak taraf başka taraf olacaktır.

Maşa

Aslında burada fırsat size sunulurken amaç sizin maşa olarak kullanılmanızdır. Fırsatın başarısı ile ilgili şüphe vadır. Başarılı olunursa sahiplenilir, başarısız olunursa suçlu siz olursunuz.

Beden Eğitimi

Bazı işler sadece çalışanları meşgul etmek için yaratılırlar. Eğer proje başarılı olursa herkes kazanmış olur.

Gerçek fırsat ile sahte fırsatı iyi ayırın. Her ne kadar burada bahsetmiyorsamda yukarıdaki konuları siyasi partiler açısından değerlendirirseniz çok farklı yerlere geleceğinize eminim.

Sahte fırsatlar ve vaadler kardeştirler unutmayın.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..