Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '15

 
Kategori
Deneme
 

Şairler neden genç ölür?

Şairler neden genç ölür?
 

Bu başlığı aslında “Sanatçılar neden genç ölür?” şeklinde koymam lazımdı ama genç yaşta ölümün şairlerde daha fazla yoğunlaştığını vurgulamak için böyle yaptım.

22 yaşında intiharı seçen Kaan ince
25 yaşında meçhul bir şekilde ölen Zekai özger
29 yaşında intihara atlayan Nilgün marmara
22 yaşında tüberkülozdan ölen Rüştü onur
36 yaşında kaybettiğimiz Orhan Veli Kanık
45 yaşında intiharı seçen Mustafa Irgat
46 yaşında kaybettiğimiz Cahit Sıtkı Tarancı
sözleşmiş gibi 58 yaşında aramızdan ayrılan Turgut Uyar ve Edip Cansever. Aleksandr Puşkin 37 yaşında. Ömer Seyfettin 31 yaşında. Ve daha bunlar gibi bir çok şair, sanatçı genç yaşlarında öldüler.

Bazı yerlerde sanatçıların erken ölümü ile ilgili olarak ilginç ayrıntılar okumuştum. Buna göre ilham, bir şey yaratmak direk ömrü kısaltan unsurdu. Böbreküstü bezini bir kutu kibrit olarak düşünelim. Zira zaten yanmayı gerçekleştiriyor ki yaşamımızın devamını sağlayan enerji ortaya çıksın. Bu kibrit taneleri hayatımız boyunca tek tek çakılıp yanıyor. Her olayda değil tabi; her rüzgârla yanmayan ateş gibi. İstersek çok kısa sürede bu bir kutu kibriti bitirebiliriz. Benim anladığım kadarıyla hayat ateşi kapasitemizi aşan yüklemelerde yanıyor. Sanatçıda ve özellikle şairlerde ilham ve yaratma demek ki çok ileri safhaya varıyor. E bunlar da durmadan böbreküstü bezini ateşliyorlar ki beyinde o yaratımı sağlayacak enerji oluşsun. Belki adamın bir şiir yazmasında (ya da eser yaratması) sizin eşiniz ve çocuklarınızın gözünüzün önünde yangında ölmeleri kadar yükleme oluyor (Abdülhak Hamid Tarhan’ın Makber’i gibi mesela)

Ama ben bunun kadar önemli diğer bir nedenin de sanatçıların dağınıklığı (sağlıksız yaşam) olduğunu düşünüyorum. Zaten sanatçı hele de şair kendisinden haberi olmayan insan demektir. İlham geldikçe gelsin kahveler, sigaralar, içki miçki. Doğru dürüst yemeklerini bile yiyemezler. Kendilerine bakamazlar. Eğer denildiği gibi böbreküstü bezi kanı temizlemek için yanıp karaciğeri vs harekete geçiriyor ve sanatçıların yaratma işi de bunu tetikliyorsa, elde edilen enerjiye karşılık vücudu bitiriyorsa içten böbreküstü bezi, dıştan sağlıksız yaşam sanatçıları erken öldürüyor demektir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..