Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Şairliğin aşamaları 6 : Ustalık

Şairliğin aşamaları 6 : Ustalık
 

Ustalık aşamasında olan bir şair artık, tanınan, izlenilen bir şairdir. Bir çok özellikleri vardır:

a. Dili Ustalıkla kullanır:

Sahip olduğu, yazdığı dilini çok ustalıkla kullanır, eski ve yeni söz dağarcıklarına hakimdir. Çok geniş bir söz hazinesine sahiptir.

b. Şekil Becerisi:

Çeşitli şiirsel biçemleri ustalıkla taklit eder. Bilinen biçemler içinde ustaca şiirler kaleme alabilir. Her yazdığı şiir takdir görür hatta bazı bakımlardan taklit edilebilir.

c. Teknik Beceriler:

Tekniği çok gelişmiştir. Uyguladığı şiirsel teknikleri, imgeleri, cinasları, mecasları vb. son derece yerli yerinde kullanır; bu bakımdan hayranları çoktur.

Usta’nın artık izleyenleri vardır; hayranları vardır. Usta bencillik aşamasından geçmiştir; “Aşk” onun için artık ustalıkla at oynatacağı bir konudur. Gerçi sanatın temelinde aşk olduğu söylenir, ama diğer yandan şair “güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa,” diyebilir. Toplumun sorunlar, toplum, onun ana alanı olmakla bile, oradan artık “insan”a açılmıştır; varmıştır, hümanist bir öz yakalamıştır. Onu anlamaya, anlatmaya çalışır. Şiirlerinin içeriği boş değildir. Doludur şair ve şiirlerinin de boş olmadığını hissedersiniz. Şiirlerinin çoğu boş gibidir; kolaydır, ama zordur. İnsan bir kez okudu mu yeniden okuması gerektiğini hisseder.

Usta, taklit edilen kişidir. Takdir toplayan kişidir. Şiirleri hayranlık uyandırabilir.

Ustanın şiirleri yıllara da kafa tutabilir, kalıcı olabilir. Özellikle, içinde yaşadığı kendi toplumuna hitap eder, o toplumun insanları tarafından sayılır ve sevilir.

Ustalık, insanın kendi kendine verdiği bir san değildir; içinde bulunulan topluluk tarafından, şiirden anlayanlar, bilenler tarafından verilen bir payedir.

Ustanın şiirleri ezberlenilir. Çeşitli topluluklarda, iyi şairler tarafından dile getirilir; iyi sanatçılar olarak alkışlanırlar. Kıskanılan şairlerdir. Onların düzeyine varmak kolay kolay mümkün olamaz. Siz onun düzeyine vardığınız zaman o başka denizlerde at oynatır.

Ama usta şair her zaman zamana kafa tutan, en büyük şiiri yazan şair değildir. O yazılması gereken şiiri yazmıştır. Ve zamanına kadar olan, bilinen bütün ustalıkları, becerileri kullanmıştır. Dili sağlamdır. Ama kalıcı olması, zamana dayanması için bir şey daha gerekir. Büyük şair, usta şair aynı zamanda yaratıcı şairse o zaman gerçekten büyük olur ve her zaman hatırlanır, sayılır ve üzerinde konuşulur. Yoksa yalnızca “Ustalık” payesi  “çok iyi” şair olabilmesi için yeterli değildir. Bazıları çıkıp sorabilir : Bu şair Türk şiirine yeni olan ne getirmiştir. Bu şairin büyüklüğü nereden geliyor? Bu soruya kolaylıkla cevap verilemiyorsa; Usta Şairin büyüklüğü biraz zora girer.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..