Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Murat ATİLA

http://blog.milliyet.com.tr/murat_atila

19 Şubat '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Saldırganlık Nedir?

Saldırganlık Nedir?
 

Saldırganlık; bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendisine, çevresindeki kişilere veya nesnelere zarar vermeyi içeren bir dizi davranışlar sergilemesidir.


 
Saldırganlık ; bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendisine, çevresindeki kişilere veya nesnelere zarar vermeyi içeren bir dizi davranışlar sergilemesidir.
Saldırganlık fiziksel, sözlü, psikolojik, olmak üzere bir dizi yolla meydana gelebilir.
 
Saldırganlık Türleri
 
Fiziksel Saldırgnlık
Sözlü Saldırganlık
Zihinsel Saldırganlık
Duygusal Saldırganlık
 
Genelde saldırganlık denince akla itmek, vurmak gibi fiziksel davranışlar gelse de, psikolojik saldırganlıkta oldukça zararlı olabilir. Kişiyi korkutmak, tehdit etmek, hakaret etmek sözel, zihinsel ve duygusal salfırganlık özellikleridir.
 
Saldırı Amaçları
 
Saldırganlığın Farklı Amaçları Olabilir:
 
Öfke veya düşmanlık
Üstünlüğünü kabul ettirmek
Korkutmak ve tehdit etmek
Bir amaca ulaşmak
Ağrıya veya baskıya reaksiyon gösterme
Başkalarıyla rekabet edebilmek
 
Saldırganlık Türleri
 
1- Dürtüsel Saldırganlık
 
Dürtüsel Saldırganlık; aynı zamanda duygusal saldırganlık olarak bilinir ve genelde öfke ile karakterizedir.
Bu saldırganlık planlı değildir. Spontan gelişir. Trafikte başka bir sürücüye kızma, bağırma bu tür bir dürtüsel saldırganlıktır.
 
2- Enstrümental Saldırganlık
 
Enstrümental Saldırganlık; avcı saldırganlık olarak da tanımlanan, daha büyük bir hedefe ulaşmak için sergilenen davranışları içerir. Bir soygun, kundaklama vb. davranışlar buna örnektir. Saldırganların amacı para, sansasyon yada değerli birşeyi elde etmek olabilir.
 
Saldırganlığı Etkileyen Durumlar
 
Bir dizi faktör saldırganlığı etkiler. Erkeklerin kadınlara göre fiziksel saldırganlık sergilemeleri daha fazladır. Araştırmacılar kadınların fiziksel saldırganlığı pek sergilemeselerde sözel, duygusal saldırganlık ve sosyal ret gibi saldırganlık türlerini kullandıklarını belirtmişlerdir.
 
Çevresel faktörler, yetiştirilme ortamları bireyin saldırgan olup olmasında önemlidir. Şiddet ve düşmanlık yaşanan bir ailede büyüyen bir çocuğun ileride aşırı saldırgan bir karektere sahip olması büyük bir olasılıktır. Bandura'nın Bobo Bebek Deneyi saldırganlığın gözlem ve rol alma yoluyla öğrenilebildiğini göstermiştir. Çocuklr aile ortamında, TV ve İnternette şiddet içeren sahnelere şahit olurlarsa saldırgan bir birey olabilirler.Bu nedenle ailelerin bu konuda daha hassas olmaları gerekmektedir.
 
 
Kaynaklar:
 
Behar, D.; Hunt, J.; Ricciuti, A.; Stoff, D.; Vitiello, B. (1990). Subtyping Aggression in Children and Adolescents. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences 2 (2): 189–192.
 
Berkowitz, L. (1993). Aggression: Its causes, consequences, and control. New York, NY: McGraw-Hill.
 
 
 
www.psikoist.net
atillamurat@gmail.com
Twitter: @murat_atila_
 
Toplam blog
: 39
: 124
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Murat ATİLA Klinik Psikolog- Aile Danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danı..