Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Şalgam suyu

Şalgam suyu
 

Şalgam suyu


Bizler sürekli bir şeyler yiyoruz içiyoruz ama çoğu zaman “ Bunun içerisinde ne var? “ diye düşünüyor muyuz acaba? Bazılarınız sürekli tükettiği gıdanın içeriğini bilmek istiyor, bunun yanında “ Ne varsa var, tadı güzel mi ? güzel. “ diyenlerimiz var. Siz hangisisiniz bilmiyorum ama artık sadece tat değil, bilinçli olmanın da faydalı olacağı düşüncesinden yanayım. Bir an durup da , yıllardır tüketilen bir gıdanın ya da içeceğin içinde ne var diye düşünmeliyiz. Kendiniz için veya çocuklarınız için, farketmez… 

Bugün sizler için ele alacağım içecek : ŞALGAM SUYU

Yıllardır içiyoruz evet, özellikle etin yanında tercih edilen ve kültürümüzce de yaygın olarak tüketilen bir içecek bu. Fakat nedense birkaç kez sorduğum kişiler, içeriğini tam olarak bilemedi. Demek ki sürekli tüketilen bir içecek de olsa tam olarak bilmeyen tüketicilerimiz olabiliyor. Bilsek daha güzel olmaz mı peki ? Ne içtiğimizi , ne yediğimizi bilerek yaşamak daha da mutlu etmez mi bizi? Tahminler tabi ki geliyor, “ Havuç var işte. Değil mi özge?  Bir de turp var ? “ Ama bakışlar tedirgin. Emin olarak konuşalım bilelim istiyorum. İşte o havuç ve turptan, şalgamdan bahsedelim bu yüzden.

Şalgam suyu aslında, hadi kısaca şalgam diyoruz. Turpgillerden olan ve oldukça yararlı olan bu şalgam bitkisi ve siyah havuçla yapılan, ayrıca su ve tuz içeren bir içecek. Bu ilk aşaması, asıl mesele tabi ki fermantasyon aşaması. Şalgamı şalgam yapan bu mayalanma süresidir.  Bu durum tabi ki mevsime göre farklılık gösterebiliyor. Görünüşüne gelirsek ,bildiğiniz gibi bu içecek içinde kullanılanlardan dolayı kırmızı bir renk alıyor. Üretiminde ise iki çeşitte, acılı ve acısız şalgam olarak karşımıza çıkıyor. Acılı olanın genellikle farklı olarak acı biber  turşusunun suyu kullanılabiliyor. Bu şalgama göre farklılık gösteriyor biliyorsunuz…  Tat konusu da kişiye göre göreceli bir kavram . ( Her zaman derim. )

Tüketim olarak da orta karar tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum, bunu diyetisyen ve doktor  arkadaşlarıma danışmalısınız mutlaka.  Üretim aşaması kısa, oldukça yararlı bir içecek gördüğünüz gibi, içeriği de net bir şekilde ortada… Bir çok içecek çeşidinin yanında artık sadece tadını ve rengini değil, içeriğini de bildiğiniz bu içeceği ölçülü ve afiyetle tüketebilirsiniz.                                  

Sağlıkla kalın!

Not :  “ Kebap sevenlere selam olsun. "                              

Gıda Mühendisi - Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..