Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanatçılar akıllı değillermiş; Van Gogh kulağını kesmiş, Hemingway kendini vurmuş, Zola gazdan ölmüş

Sanatçılar akıllı değillermiş; Van Gogh kulağını kesmiş, Hemingway kendini vurmuş, Zola gazdan ölmüş
 

Ernest Hemingway


Kim bilir daha kimler neler neler yaptı. Bilim adamları ve özellikle de sanatçı kimselerde gördüğümüz bazı haller gerçekten bizi şaşırtmıştır.

Sanatçıların sanatlarına aşırı yoğunlaşmaları kişiliklerini bozuyor diyebilir miyiz? Tamam, diğer insanlarda da görüyoruz bunları ama sonuçta bilim adamı/sanatçı dediğimiz kimseler akıllı, entelektüel kültüre sahip ne yaptıklarını bilen insanlar olmak gerek.

Elbet bu tür davranışların nedeni vardır. Örneğin Puşkin’in ki basit namus davası. Yani dünya çapında bir yazar karısının etrafında dolanan adamla düello yapıyor ve ölüyor.

Zola devrine göre ileri bilgi ve kültüre sahip, gazdan ölmesi tuhaf. Gerçi işin içinde suikast da olabilir. Ne olursa olsun dünya çapında bir yazara yakışmayan bir ölüm. Bu kadar büyük bir insan kendini yaşatmayı da bilmeliydi.

Diğer bazı yazar ve şairlerin ölümleri de bana tuhaf gelmiştir. Ömer Seyfettin 35 yaşında öldü. Tamam, o zaman tıp bu kadar ileri değildi ama yani sen aydın bir insansın. Bugünkü kadar olmasa da Avrupa’sı var, doğunun tıp ilmi var… Demek ki düzensiz bir yaşamı vardı, sanatçı kişiliği kadar kendi bedenine değer vermedi.

Ben bu guruba Atatürk’ü de katıyorum. Keza Hemingway yanlışlıkla ya da bilerek neden kendini vurdu? O bilgisi, görgüsü, büyük sanatçılığı bu yanlış sona engel olamadı mı? Aynı şekilde Van Gogh, sinir krizi deniliyor, kulak memesini  mi yoksa kulağının tamamını kesmiş… Anlamak mümkün değil.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..