Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '08

 
Kategori
Hızlı Tüketim
 

Sarı Yapraklı Defterler

Sarı Yapraklı Defterler
 

gelişmiş ülkelerde gazeteler bu kadar çok sayfalı mı?


Bizim öğrencilik yıllarımızda Matematik derslerinde kullandığımız saman kağıdı denilen sarı yapraklı defterlerimiz vardı.Alıştırmalarımızı orada yapar,sonra onları "temiz defter"lere geçirirdik.Onlarda istediğimiz gibi müsvedde çalışır,siler,karalar yeniden yazardık.Böylelikle muhakememizi geliştirir,elimizle birlikte beynimizi de çalıştırırdık.O zamanlar kağıt denilen nimet bu günkü gibi bol keseden kullanılmazdı.Günümüzde birkaç kelime yazılıp çöpe atılan kağıtlar kimbilir kaç ağaca bedel...

Sarı yapraklı defterler...Soluk anılarımız arasında onların da anlamlı bir yeri olduğunu düşünüyorum.İşimize yarayan ama bizim çok da önemsemediğimiz ,işimiz bittikten sonra bir kenara atıverdiğimiz nesneleri çağrıştırıyor .Bunlar insan da oluyor bazen ne yazık ki ...Oysa onlardan yararlanıyoruz hoyratca, değerlerinin farkına varmadan...

Her şeyde olduğu gibi kağıt israfı da ,ülke ekonomisini olumsuz etkileyen sorumsuzluklardan.Gazeteler örneğin.Adeta dergi gibiler,hele hafta sonları.Devlet desteği olmasa bu kadar kağıt masrafını nasıl karşılar anlı şanlı gazete patronları.

Kağıdın tekrar kullanabilme özelliği dolayısı ile çöpten kağıt toplama işi yaygnlaştı.İyi ki de yaygınlaştı.Çöpten kağıt toplayan insanlarımızın ülke ekonomisine yaptığı katkı bence hiç küçümsenemez.

Sadece kağıt değil cam da aynı şekilde toplanıp tekrar değerlendiriliyor.Böylelikle,ekonomiye azımsanmayacak katkılar sağlanıyor.

Faturanın da,internetten ödenmesi kağıt israfını önlemede az da olsa etkili bir yöntem.,
Bizim kuşaktan önceki kuşak, zorlu savaş yıllarının yarattığı yokluk zamanının sonlarında geçirmişler çocukluklarını.Bizler, onlardan yansıyan hayat görüşleri ile yolumuzu çizdik.

Sarı yapraklı saman defterlerimiz, kumbara alışkanlığımız; yediğimizi, giydiğimizi, kullandığımızı "idareli" kullanma koşullanmalarımız bizim kuşağın, bir önceki kuşaktan devraldığı miraslardan. Ama biz, bizden sonrakilere bunları devretmeyi başaramadık. Marka çılgınlığı, tüketimde sınır tanımamazlık, günümüz insanının en belirgin özelliği konumunda.

Dünyayı etkileyen ekonomik krizin bizi de etkilememesi olanaksız.Umarım "her şerde bir hayır vardır" sözü ülkemiz için doğru bir yaklaşım olur.

Yokluklar görerek, varlıkların değerini bilmeyi öğrenir, dünyamızın nimetlerini hoyratça harcamaktan vazgeçeriz.

Selamlarımla...
 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..