Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Şaşırtan paradoks

Şaşırtan paradoks
 

(Türkiye zenginleştikçe halk fakirleşiyor; neden acaba?)

Bu yıl milli gelirimiz trilyon doları aşıyor. Kişi başına yılda 13 bin dolar gelir bekleniyor. Gelir dengesinde adaletsizlik olduğu bilinen bir şey. Evet ama Türkiye zenginleştikçe halkın fakirleşmesinin nedeni sadece bu olabilir mi? Belki düşük gelir seviyeleri ile yüksek gelir arasındaki uçurum büyür. Beş lirası olanın on lirası olurken yüz lirası bulunan kimsenin bin lirası olur. Beş lirası olan niye geriye doğru gitsin? Parasını cebinden mi alıyorlar?

Ülkemizde yüzlerce ekonomist var. Bu anlattığımız gerçeği hiçbirinin dile getirdiğini görmedim. Rakamlarla konuşmak çok kolaydır. Üçe bölüp beşle çarparak insanları hemen ikna edersiniz. Hesabınız doğruysa gizlediğiniz gerçeklere kimse bakmaz. Rakamlar çoğunlukla kandırmak için kullanılır. İki kere iki dört eder dediğin zaman kimse itiraz etmez. Oysa gerçek hayatta iki kere ikinin dört etmediği durumlar vardır.

Ülkemizde küresel sermaye ve sömürü düzeninin bazı kiralık kalemleri sahip oldukları medya güçleri sayesinde halkı kandırmaya devam ediyorlar. Bu ülkenin insanları gerçekleri göremiyorlar. TV’lerde ekonomi programlarını izlemeyin. İnek Şaban’ı seyredin. Hiç değilse kandırılmamış olursunuz. Oturuyorsunuz TV’lerin karşısına. Ağzı köpüklü bir uzman “rakammetre” küresel sermayenin hesap dökümlerini okuyor. “Borsa tavan yaptı. Türkiye’nin kredi notu yükseldi. İhracat rekor kırdı…” Bankaya olan üç kuruş kredi borcunu ödeyemediği için cinnet geçirip ailesini yok edenlerin haberini de versene yanında.Gerçi yurdum insanı ona da bahane bulur.” Türkiye’yi Tayyip zenginleştiriyor, cinnet geçirip karısını çocuklarını öldüren talihsizin de kaderi böyleymiş”

Türkiye’nin en büyük ekonomi uzmanı. Çıkmış TV’ye konuşuyor. Ecevit zamanında 200 milyar dolar olan milli gelirimiz bir trilyon dolara çıkmış. Ülkenin alt tabakası olan 50 milyon kişinin bu on yıl içinde gelirinde değişme var mı çıkarsın bakalım. Milli gelirimiz on trilyon olsa nolur? Bu gelişmenin, bu zenginliğin 50 milyon Türkiye insanıyla ilgisi yok. Bizim insanımız gerçeği görmüyor. Kusura bakmasınlar gözleri kör. Borsa 70 bine dayanmış. Sana ne borsadan? Üç beş kapitalistin parası dönüyor ortada. Bu arada bazı saf vatandaşlarımız kanıp aldanıyor, üç beş kuruş birikimini yatırıyor.

Borsa, altın, döviz vs halkın parasını elinden almak için kurulmuş sistemler. Sen paranın değeri kaybolmasın diye yatırım amacıyla altın alıyorsun. Altın kimde var? Kapitalistlerde. Bir bakıyorsun altın düşüyor, sonra fırlıyor. Onlar ne zaman düşeceğini, yükseleceğini biliyorlar. Onsu bin lira, pat yükseldi bin iki yüz lira. Adamlarda senin gibi iki bilezik yok; kiloyla, tonla. Bir de dikkat ediyor musunuz, altın, döviz, borsa düştüğü zaman “ülke batacak” diye propaganda yapıyorlar. Sen de kenarda üç kuruşun varsa elimden alırlar diye koşuyorsun amcaların altın, döviz dükkânına. Onlar da malı götürüyorlar tabii ki. Ne güzel sistem ya! Gelip isteseler vermezsiniz. Ama böyle kuzu kuzu veriyorsunuz. Başbakanınız bile trilyoner: yani onlardan. Erzurum dağlarında yonca mı biçti? Bu kadar varlık nasıl olur? Aynı yaştayız, benim niye yok? TV’lerde konuşup halkı kandıracak bir iki tane de uzmancık kiralıyorsun tamam. Gelsin dolarlar, yurolar, altınlar.

Bu oyun tamam da ülkeyi yönetenlerin tavrına ne demeli. Adamlar için bedava reklam yapıyorlar. Tayyip bağırıyor “Borsa tavan yaptı. İhracat rekor kırdı. %11 büyüdük” Benim saf vatandaşım başbakanına inanmamazlık edebilir mi? Ülke zenginleşiyor. Yöneticilere güven tam nasılsa. Elindekini altına, dövize yatırıyor. Altın düşüyor, döviz düşüyor; adam batıyor. Beynine kurşun sıkıyor. %11 büyüdük diye bağıran başbakan bu sefer” Takdir, elden ne gelir” diyor. %11 büyümek takdir olmuyor, Recep yaptı oluyor ama beynine kurşun sıkmak takdir oluyor.

Rakamları açıklamak senin görevin değil ki. Yaptıklarını anlatmak da. Biz görüyoruz zaten. Merak etme Gandi’nin, Bahçelimin ağzıyla konuşmayız. Yaptınsa övgünü, saygını alırsın. Kerim Korkut nankör değil. Haklının hakkını teslim eder. Lakin sen de görüyorsun ki ülkenin zenginleştiği doğru değil. Bazıları zenginleşiyor. Onlar da trilyon kazansalar bile fabrikasında çalışan işçiye senin belirlediğin 500 lira asgari ücreti veriyorlar. Yani 50 milyon halk boğaz tokluğuna köle.

Ekonomiyle ilgili bir başarıdan söz edemezsin. Sen de biliyorsun ki kişi başı milli gelir gerçeği yansıtmıyor. Ülkenin zenginleştiği konusunda ölçü olarak alınamaz. Sana göre 2010 milli geliri kişi başı 13.600 dolar yani 20. 000 lira. Ben iddia ediyorum 50 milyon Türkiyeliden hiç birinin kişi başına milli geliri bu rakama ulaşamaz. Ama şu şekilde bir açıklama doğru olabilir:20 milyon üst tabaka için kişi başına yıllık milli gelir 30.000 dolar, geri kalan 50 milyon insanımız için 3.000 dolar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..