Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '12

 
Kategori
Deneme
 

Sayfiyeden Mektuplar - II Yaz ve Ağustos Böcekleri

Sayfiyeden Mektuplar - II  Yaz ve Ağustos Böcekleri
 

Ağustos Böceği


Siz hiç Ağustos Böceği gördünüz mü?

Siyah renkli, ince zar kanatlı, büyükçe bir böcek. Allah için pek de sevimli olmayan bir böcek. Yaz aylarının fazlaca gürültücü bu böceğinin gerçek hikayesini öğrendiğimden bu yana, hakkındaki düşünce ve hislerim değişti açıkçası. Bitmek tükenmek bilmez “cır cır” ötüşleri artık güzel bir melodi benim için.

Neden mi?

Bilirsiniz, safi tembel ve şarkı söylemekten başka işe yaramayan Ağustos böceği ve çalışkan karıncanın hikayesini. Yıllarca, bu uydurmaca hikayeyi anlatarak kandırmış, uyutmuş ve perdelemişler bizi. Son zamanlarda böylesi perdeler kalkmaya başladı. Yumurtalar yenilir oldu mesela, bebekler de kundaklanır. Evet, kandırmacalar acıtır. Biraz hayal kırıklığı, biraz da öfke karışımı bu acı çorba, ağız yaksa da, zamanla soğur, içilmez olur.

İşte o soğuyan ve artık içilmeyen, zavallı Ağustos böceği çorbasının gerçek tarifi; Meğerse yıllarca tembellikle suçladığımız böceğin larvası, A.B.D.’de 12, ülkemizde 4 yıl toprak altında olgunlaşmayı beklermiş. Toprak üstüne çıkışlarının nedeni de çiftleşmek ve nesillerini sürdürebilmekmiş. Çiftleşme çabası içinde sadece erkek böcekler ötüyor ve sonrasında da göçüp gidiyormuş. Tabii ki bütün bu çabalar da Ağustos ayına denk geliyor.

Şimdi gel de rahatsız ol bakalım, dişilerin ilgisini çekmek uğruna, neredeyse bütün bir gün “cır cır”layan bu böceklerin orkestrasından. O zaman, zaten yaz deyince olmazsa olmaz olan Ağustos böceklerine selam olsun.

 

Çimen Erengezgin 

 
Toplam blog
: 164
: 608
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Yazar ve Yoga Eğitmeni ..