Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Sayın yöneticiler lütfen dikkate alınız!

Sayın yöneticiler lütfen dikkate alınız!
 

Bir işyerinde çalışanın motivasyonu çok önemlidir. Motivasyonu yüksek çalışanın daha verimli çalıştığını, bulunduğu ortamda daha mutlu olduğunu, kendi işi gibi benimseyip çalıştığını yapılan istatistikler sonucu biliyoruz.

Lakin kurumsallaşmamış firmalarda bu bilinç henüz uygulanmıyor. Bu düşünce gereksiz bulunuyor. Kurumsallaşmamış firmaların sahipleri yada yöneticileri firmayı şahsi duygularıyla yönetmeye çalışıyorlar. Hele birde yönetici diktatörün biriyse netice maalesef hiçde iyi olmuyor. O günkü ruh hali vaziyetinde firmayı yönetmeye çalışıyor.

Tabi ki bu durumda ortaya hoş olmayan durumlar çıkıyor. Çalışanın motivasyon eksikliğinden iş verimi düşüyor, bıkkınlık başlıyor, ne kadar çok performans gösterirsen göster karşılığını alamadığını görüyorsun sonra "aman boşver onlar beni düşünüyor mu da ben onları düşüneğim" durumu ortaya çıkıyor. İşini sahiplenmeyi bırakıyorsun.

Çalışanın firmasına yöneticisine küsmemesi ve güven duyması gerekiyor. Çalışanı küstürdün mü, güvenini kaybettin mi başlar firma içi çatırdamalar, dedikodular. Sahiplenilmediğini hissettiği an çalışan da sahiplenmez işini.

Biliyorsunuzdur ki, bir firma için en tehlikeli durum firma içi dedikodulardır. Firmaları iflasa kadar sürükleyebilir.

Bir firma yöneticisi diyor ki; "Yanımda çıraklıktan yetişen elamanıma, üniversite okumuş gelmiş elamanımdan daha çok güveniyorum. Çünkü onlar beni yarı yolda bırakmıyor daha sadıklar" diye anlatıyor. Yurt dışına makine kurmaya gönderdiğim üniversite mezunu elemanlarım, ben bu şartlarda çalışamam, benim değerim bu değil şeklinde kaprislerle işi yarım bırakıp dönüyorlar.

Ama çıraklıktan yetişen elemanım o işi sonlandırana kadar gelmez. Sadıktır ve kaprissiz çalışır. Bende bu çalışanlarıma elimden gelen motivasyonu yaparım diyor. Ev-araba almalarında yardımcı olurum aileleriyle birlikte bir aile oluruz şeklinde anlatıyor.

Tabi ki çalışandan da bu davranışının karşılığını sadakatiyle ve iş verimliliğiyle alıyor. Görüyoruz ki motivasyonun ne kadar önemli olduğunu.

Firmanızın düşük performans yüzünden kar kaybı varsa olası bir iflas kapınızda demektir. İşe hemen çalışanı motive edecek, canlandıracak çokda zor olmayan yöntemlerle başlayabilirsiniz.

Nasıl motive edebilirsin;

Çalışma ortamını güzelleştirerek. (huzurlu temiz bir ortam sağlamak)

Çalışanın sağlık durumunu düşünerek. Gerekli tedbirler alarak. (özel sigorta,göz,diş taraması,aşı)

Çalışanın ihtiyacı anında kredi sağlayarak. (ev araba alırken)

Performans değerlendirilmesi yapıp çalışanı ödüllendirmek. (prim, ikramiye, zam, hediye)

Zaman zaman moralleri yükseltecek ve çalışanların birbirine yakınlaşmasını sağlayacak etkinlikler yapmak. (piknik, doğum günü, koktely vb.)

Çalışanlarını selamlamak, gülümsemek.

Çalışanın fikirlerini dinlemek ve saygı duymak.Kendi fikrinizi onlarla paylaşmak.

Çalışanın özel günlerini bilin ve ilgi gösterin.

En önemliside çalışanın yaşam kalitesini artırmak.

Çokmu zor bu uygulamaları gerçekleştirmek. Tüm çalışanlara yüksek motivasyonlu ortamlar ve çalışmalar dilerim.

Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..