Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

SCHENGEN ViZESi TiCARETi

SCHENGEN ViZESi TiCARETi
 

Amerika'dan vize talebinde bulunuyorsunuz. Evraklarınıza bakıyorlar, gerekli incelemelerinizi de yapıyorlar. Uygun görürlerse 10 senelik vize veriyorlar. İngiltere; Parası ile değil mi? Eğer evraklarınız uygunsa isteyene bir, isteyene 5 senelik vize veriyorlar. Gelelim Schengen ülkelerine; Bırakın tam doldurulmuş full evrakları, Türkiye'nin dağları, taşları, fabrikaları sizin olsun, en fazla 3 aylık vize veriyorlar. Peki kardeşim 3 ayda adamın hayatında ne değişiyor ki fabrikasını, evlerini satıp senin ülkene iltica etmeye kalksın? İsterseniz 60 yaşında olun, isterseniz 10. defa aynı ülkeden vize alın. Hatta abartıp son 3 sene o ülkeden vize almadı iseniz (Hollanda), Türkiye'nin neresinde olursanız olun sizi şahsen konsolosluğa çağırıyorlar. Her bir vize, servis hizmeti ile birlikte en az 100, 140 euro'ya mal oluyor. Türkiye'de senede 4, 5 milyon kez Shengen vizesi alınıyor. Bu konsolosluklar için yarım milyar Euro kazanç demek. Bu kadar parayı vermenin yanı sıra çektiğimiz eziyet de çabası. Yok banka cüzdanının aslı, çalıştığınız şirket yetkilisinin antetli kağıda izni, ıslak imzası ve imza sirküleri, tapular, ruhsatlar, kredi kartları, maaş bordroları v.s.

Diğer Schengen'e ihtiyaç duyan ülkelere bakıyorum. Taylandlısı, Faslısı, Lübnanlısı bile en az bir hatta üç senelik schengen vizesi alabiliyor. Peki biz neden bu kadar sessiz kalıyoruz? Hadi dış işleri bakanlığı çok yoğun, hükümet bazı dengeleri kollamak durumunda. Ancak bizler, sivil toplum örgütleri sesimizi yükseltemez miyiz? En azından, kardeşim amacın para ise al ama bizi süründürme diyemez miyiz?

Not; Bazı Schengen ülkelerinin vize uygulamaları şöyle; Her şeyin başında tüm Schengen ülkeleri, siz hangi ülkeden vize aldı iseniz ilk o ülkeye giriş yapmanızı istiyorlar. Ör. "X" ülkeden vize aldınız. 3 aylık vize verdiler. İlk o ülkeye giriş yapmanızı istiyorlar. İlk girişi o "X" ülkesine yaptınız, vizeniz bitti, tekrar vize alacaksınız. Yine o "X" ülkesinden vize alırsanız bu kez size 6 aylık vize verebilirler. Ve tabi yine o "X" ülkesine ilk giriş yapmanızı isteyecekler. Yaptınız 3. kez "X" ülkesinden vize talep ettiniz, 1 senelik vize verebilirler. Tabi yine ilk girişinizi "X" ülkesine yapar ve yeniden vize talebinde bulunursanız size 2 Senelik vize verebilirler. Başta Fransa, Almanya ve Yunanistan olmak üzere maksimum 3 seneliğe kadar bu uygulamayı sürdüren konsolosluklar var. Ama sırayı kaçırıp bir kez bile "X" yerine "Z" ülkesine ilk giriş yapsanız, "X" kansolosluğundan bir sonraki vize başvurunuz sıfırdan başlar. Yani 3 aylık vize alabilirsiniz

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..