Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '11

 
Kategori
Seçim
 

Seçim 2011: Politikacı fakiri İzmir

Seçim 2011: Politikacı fakiri İzmir
 

İzmir ve Politika


Siyasi partilerin İzmir milletvekili aday listelerini incelediğimizde aslen İzmirli olan ya da kütüğü İzmir'de olmasa da İzmir'de uzun yıllar yaşamış, İzmir seçmeni ile, İzmir'in sanayi ve ticaret dünyası ile içli dışlı adaylara çok fazla yer verilmediğini görüyoruz. Bu konu yerel basında da dile getirildi, tepkiler seslendirildi. 

Burada eleştiri oklarımız iki kesime de gidiyor: 

* Siyaset kurumu, İzmir'e ve İzmirliliğe yeterli önemi vermiyor. CHP'nin de AKP'nin de listeleri İzmirli olmayan adaylarla dolu... Partiler, oyları çantada keklik görüyor. 

* İzmirliler, milletvekillerini doğrudan seçmek konusunda siyasi partiler nedzinde hiç çaba göstermiyorlar. Aslında İzmirliler, Anadolu insanının aksine bu konuda daha bilinçsiz ve daha vurdumduymazlar. Acı ama gerçek. Anadolu'nun bir çok şehrinde yanlış aday listeleri siyasi örgütlerde büyük tepkilere, istifalara neden oluyorken İzmir, önüne ne konulursa yetinmekle kar elde ettiğini sanıyor. 

Sonuç olarak İzmir, bir Işılay Saygın gibi kentin sesi olmuş, her sokağını karış karış bilen bir siyasi tarafından korunup kollanmadığı için bir çok konuda geri kalıyor; yerel belediye yalnız, yerel kamuoyu sessiz, yerel ticari işletmeler sıkıntılı bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar.Bu görüntü İzmir için umut vaadetmiyor. 

Gelin, tabloya bir bakalım... 

*** AKP'nin ilk sıra adayları kabinenin iki önemli bakanı: Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay. Her ikisi de İzmirli değiller. Ancak özellikle Binali Yıldırım'ın adaylığı, Ulaştırma Bakanlığı döneminde havalimani ve İZBAN projelerine katkısı nedeniyle İzmirli muhalif cephelerce de heyecanla karşılandı. AKP'nin adayları içerisinde il eski başkanları Ali Aşlık ve Aydın Şengün; eski ANAP'lı Bilal Doğan gibi isimler İzmir'le bütünleşseler de listedeki yerleri seçilmeleri için bir garanti vermiyor. 

*** CHP 1. Bölge ilk sıra adayı Güldal Mumcu İzmirli değil, 2. bölge 1.sıra adayı Alaattin Yüksel ise İzmirli bir işadamı, CHP'nin İzmir İl Başkanlığını yapmış, şehri bilen, tanıyan bir siyasetçi. Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen il örgütünü ve kenti yakından tanıyan Selçuk Ayhan, Kemal Anadol, Bülent Baratalı gibi isimler bu sefer aday gösterilmediler, öte yandan merkez sağın bölgede tanınan isimlerinden, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'la birlikte çalışmış Aytun Çıray, seçilebilecek bir yerden aday gösterildi. Şahsen, Çıray'ın CHP'de uzun yıllar siyaset yapacağını sanmıyorum. Onun gönlü merkez sağdadır. 

*** MHP'nin adayları Oktay Vural, Şenol Bal, Müsavat Dervişoğlu, Kenan Tanrıkulu hem İzmir'le bütünleşmiş isimler, hem de siyasette adlarından söz ettirmiş kişiler. Ancak İzmirlilik, kentlilik bilinci, İzmir tarihinin canlandırılması, EXPO gibi konularda aktif politika izlediklerini söylemek zor. 

*** DP, partinin iki kadın genel başkan yardımcısını, Ayşe Sucu ve Nurcan Talu'yu ilk sıralarına yerleştirdi, ikisi de İzmirli değil. Partinin kadın adayları bölge başlarına yerleştirmesi, kadının merkez sağ siyasette yeri hakkında umut veriyor bizlere. Ancak DP İzmir siyasetinde uzun yıllar sahne almış bir çok ünlü ismin bu seçimde listelerde yer almadığını da görüyoruz. 

*** Doğu Perinçek, İzmir 2. bölgeden Cumhuriyet Güçbirliği adayı... Aslen Erzincanlı olan İşçi Partisi Genel Başkanı Perinçek, Ergenekon davası tutuklu sanıklarından... Aynı davanın bir diğer sanığı CHP'li Mustafa Balbay ile aynı bölgede yarışıyor. Perinçek'in işi zor. 

*** Emek, Özgürlük ve Demokrasi bloğunun bağımsız adayları aslen Tunceli ve Mardinli. Erdal Avcı, partinin önemli isimlerinden. Mehmet Tanhan ise Nusaybin eski belediye başkanı idi ve bölgesinde çok seviliyor. İzmir'deki Mardin kökenli vatandaşların çoğunun oyuna talip. Özellikle Konak, Karabağlar, Menemen, Buca ve Bayındır gibi ilçelerde %10'lara yakın potansiyeli olan BDP, sosyalist destekle bu sefer İzmir'den en az bir milletvekili çıkarabilir. 

*** HEPAR Genel Başkanı, Osman Pamukoğlu İzmir 1.Bölgeden aday oldu, kendisi aslen Sinoplu. 

*** HAS Parti'den 2. bölge ilk sıra adayı Ömer Vehbi Hatipoğlu, Refah Partisi'nin Diyarbakır eski milletvekili. O da bölgedeki doğu kökenli vatandaşların oyuna talip. Milli Görüş çizgisinin donanımlı, tecrübeli isimlerinden olan Hatipoğlu, İzmir'e ne getirecek, birlikte göreceğiz. 

Önemli isimler, bakanlar, genel başkanlar aday olmasına aday olmuşlar ama İZMİR 'e bu isimler ne katacak? EXPO 2020'yi İzmir'e taşıyan vekiller olabileceklerse ne ala :=) 

Onlara başarılar, biz İzmirlilere ise bol İzmirlili başka seçimler dileyelim. 

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..