Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '19

 
Kategori
Siyaset
 

Seçime Giderken...

Eğer ömrümüz varsa bu ayın sonunda yine sandık başına gideceğiz ve yöneticilerimizi seçeceğiz.

Kimi seçeceğiz?

Tabii ki kendimiz gibi birini.

Neyi seçeceğiz?

Yetmiş yıldır neyi seçtikse onu.

Herkesin bir oy ile katıldığı, adına demokrasi dediğimiz sistem egemenlerin cahil ve yarı cahil kesimin oylarını en rahat toplayabileceği, ülkeyi istediği gibi yönetebileceği bir sistemdir. Bu sistem daha ileri bir yönetime geçiş için bir ön sistem olabilir. Ancak bilim toplumunda, bir ülkeyi belaya sokmadan, hatta kurtlar sofrasında yara almadan, hatasız bir şekilde yönetebilmesi; ancak dünyadan haberi olan, iyi eğitilmiş, becerikli, nitelikli, doğuştan gelen sezgi niteliği yüksek kişilerin yönetime gelmesiyle olabilir. Bu kadroyu seçenlerin nitelikleri de buna uygun olmalıdır. “Ben cahil kesimin ferasetine güvenirim” demekle alınacak yol ortadadır.

Tabii ki canlı doğan bir insan bazı temel haklara sahiptir; o zaman her insanın yöneticisini seçmesi için bir oy hakkı olmalıdır. Ancak adil bir sosyal sistemde belirli bir eğitim, deneyim, bilgi ve beceri birikiminden sonra kişiler bu oy haklarını artırarak, yönetimde daha büyük oy hakkına sahip olmalıdır.

Ülkemiz aydınlarının bir kısmının görüşü budur. Bunun temel nedeni, insanlığın statik sistemli bir hayat görüşü ile yetiştirilmekte olmasıdır. Malum, statik sistem, doğadaki her şeyin varlıkların dışında-üstünde bir sistemle oluşturulup-yönlendirildiği görüşüne dayanır. Bu nedenle, bizler bizi yönetecek insan (lider) peşinde koşarız. Liderlik, Tepeye Bağımlı Örgütlenme (TBÖ) sistemi gerektirir. Toplumsal sorunlarımızın çok büyük çoğunluğunun ise TBÖ sisteminden kaynaklandığı açık ve net olarak ortadadır. Yani liderlik, toplumsal sorunlarımızın temel kaynağıdır. Bizler celladına âşık olan insanları oynamaktayız.

En güzel sistem tabandan insanların ilişki içinde bulunup anlaşarak oluşturacakları bir sistem olsa da bu şimdilik mevcut kafa yapılarımız yüzünden mümkün görünmemektedir. O zaman bari kötünün iyisi (Ehven-i şer) olsun deyip, oy haklarının çeşitlilendirildiği bir sistemin daha ileride geçilebilecek olan tabandan yönetim sistemi için faydalı olacağını düşünebiliriz.

İzmir 22.03.02019

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..