Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Sedat Ergin ve Isaac Newton

Sedat Ergin ve Isaac Newton
 

Tesadüfler Takvimi – 31 Mart

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, yılların imbiğinden süzülüp gelen tecrübe ve birikimi ile çok yerinde bir, seçim sonuçlarını değerlendirme yazısı kaleme aldı. Dün yayınlanan yazısının başlığı “<ı>Siyasette herkes yer çekimine tabidir” idi.

Ve yazısında özetle, 2009 yılı yerel seçim sonuçlarının; yeri sarsılmaz gibi bir imaj yaratılmış iktidar partisinin de demokratik yollarla değiştirilebileceği psikolojisinin yeşermesi ve bu noktada müthiş bir karamsarlığa kapılmış siyasal yapılanmaların ve geniş halk yığınlarının bu olumsuz havalarından kurtulması adına, sağlıklı bir demokratik ortamı oluşturduğu yönündeydi.

Bu tespitlere katılmamak elde değil. Ancak ben burada, bizim şu meşhur “<ı>Tesadüfler Takvimi” radarlarına yakalanan enteresan bir tarihsel durumu irdeleyip, seçim sonuçlarına farklı bir yaklaşım getirmek istiyorum.

Sedat Bey’in yazısına başlık olarak attığı meşhur “<ı>yer çekimi kanunu”, malumunuz ünlü İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof ve simyacı Isaac Newton tarafından keşfedilmiştir. Çok geniş bilim çevrelerince, Newton’un; tarihin en büyük matematikçi ve bilim adamlarından biri olduğu düşünülür.

Gelelim işin, bizim “<ı>Tesadüfler Takvimi” cephesine. Sir Isaac Newton, tam 282 sene önce bugün, böyle bir 31 Mart günü, 1727 yılında ölmüştür. Ünlü bilim adamının çok enteresan ve fırtınalı bir yaşam öyküsü vardır. Ayrıntılarına girmeyeceğim. Ancak oldukça manidar ve ilginç kısa notları sizinle paylaşmak istiyorum.

Newton'un başına elma düşmesiyle yerçekimini keşfettiği yer, halen Cambridge'deki Botanik Bahçesi'nde bulunmaktadır. Yer çekimi kanunu doğa bilimlerinin en temel yasalarından biridir. Ama kolaylıkla –Sayın Ergin’in yaptığı gibi- sosyal bilimler ve olaylarda da uygulanabilir. Neredeyse iktidarı tartışılamaz noktaya gelmiş olan AKP hükümeti ve Başbakan’ın yukarı ivmesi neticelenmiş, normal şartlar altında ve sosyal laboratuar koşullarında düşüş eğilimi başlamıştır.

Newton’un bir diğer önemli çalışması, matematik alanındadır. E malum, matematik de hayattır. “<ı>Diferansiyel” ve “<ı>integral” hesabının temellerini Kendisi atmıştır. Geometri çalışmalarında kendine özgü yöntemleri, alanları hesaplamak, eğrilere üzerindeki noktalardan teğetler çizmek gibi denenmemiş metodlar deniyordu. Bu denemeler, diferansiyel ve integral hesaplarını sistematize etmesine yarayan ilk adımlar olmuştur. Diferansiyel ve integral hesapları birçok kapıyı açan temel matematik araçlarıdır. Bu teğetler konusunda ilgili ve ehil olan Başbakan’ın, bu işin babası olan Newton’u iyice bir incelemesinde fayda vardır.

Newton, 1671 yılında tarihin ilk aynalı teleskopunu icat etmiştir. İleriyi ve uzakları, hem de ayna tutup kendilerini görmek adına, İngiliz bilim adamı, yine önem arz eder hale gelmiştir iktidar için.

İşte Newton’dan harikulade bir söz: “<ı>Eğer diğer insanlardan ileriyi görebiliyorsam, bu, devlerin omuzlarında olduğum içindir.” Bu sözüyle kendisine yardım edenleri unutmadığını göstermiştir ki AKP yöneticileri ve Başbakan, kendilerini çeşitli nedenlerle küstürdükleri kişi, grup ve kentlerin darbelerini çok bariz bir şekilde yemiştir bu seçimlerde.

Newton, kendisine dahi diyenlere “<ı>Biz bilim adamları kumsalda çakıl taşları arayan çocuklar gibiyizdir. Eğer ben, arkadaşlarımdan biraz daha fazla, biraz daha renkli çakıl taşları toplayabildiysem bunun nedeni dizlerime kadar suya girmeye cesaret edebilmiş olmamdır” diye cevap verirken adeta tüm zamanların insanlığına ışık tutmaktadır. O halde iktidar ve muhalefeti ile Türk siyasal partilerinin de bundan sonra biraz daha suyun içine girmeleri gerekmektedir.

Tarihin ilk şövalye ünvanlı bilim adamı olan Newton, ölümünden kısa bir süre önce kendisinden şöyle bahsetmektedir: “<ı>Dünya'ya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.” İşte, yücelerce büyüyen ve ululanan tevazu budur. Örnek alması gerekenlere de ilanen duyurulur.

Ve çok manidar bir tarihi Newton sözü daha: "<ı>Cennetteki parçacıkların bile hareketlerini hesaplayabilirim ama insanların çılgınlığını hesaplayamam." İşte üç asırlık bir güncel deyiş, muktedirlere. Bu nedenle, özellikle küçük dağları ben yarattım psikolojisine kapılıp efelikler yapanlar için bu seçim sonuçları, titreyip kendilerine döndürme çarpan tesiri yapmıştır.

Son olarak, yine bir Isaac Newton sözü ile finalimizi yapalım: “<ı>Çok fazla duvar, çok az köprü yapıyoruz”. Hadi beyler; duvarlarınızı yıkıp, köprüler yapmak için, genel seçimlere kadar vaktiniz var. Bunu en fazla ve en nitelikli yapanlar başarıya ulaşacaklar, emin olunuz.



@Geçen sene bugün "Sosyal mazoşizmin kitabı yazılmakta son altı yıldır bu topraklarda. Kıçına kırbaç yemekten orgazm olan cinsel fantezi düşkünleri gibiyiz, vallahi de, billahi de...": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=101386

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..