Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Şelalenin düğümü ve çözümü

Şelalenin düğümü ve çözümü
 

Dertleriniz bitmek bilmiyor mu? Eşinize mi kırıldınız? Yoksa geçim sıkıntısı evinizi yıkmak üzere mi? İş yerinde mobbing mi var? Telaşlanmayın ve kendinizi hemen koy vermeyin. Önce derin bir nefes alın. Sarışelale sizin için düşündü ve çözüm önerileriyle dertlerinizden arınma çabasında bir yazı hazırladı. Hadi biraz daha yaklaşın ekrana, bakın bakalım sarışelale su damlacıklarından neler oluşturmuş da şakımış;

Öncelikle genel bir düşünüş şekli edinmekte fayda görüyorum. Dertlerin şekli şemalı çokluğu azlığı nasıl olursa olsun çözülebileceğine inanmak gerekiyor. Biliyoruz ki biz insanlar muhteşem bir sistemin içinde yüce varlığın bilgelikleriyle tohumlandığı akıl küpü yaratıklarız. Tümden gelen bu harikulade parçalar olan bizler pek tabi farklılıklar göstererek varlıklarımızı ispatlamakta ve yaşamımızı sürdürmekteyiz. Hepimizin birbirimize olan etkisini de düşünerek bazen tam zıt kutuplara itildiğimiz yahut tam tersi aynı frekansı yakaladığımızda muhteşem birliktelikler yaşadığımızda bir gerçek. Tüm bu artılar eksiler arasında an gelip de çıkmaza girdiğimizde yapmamız gereken öncelikli davranış empatinin önemini hatırlamak. Ne kadar aynı bilgeliklerden dünyaya yaşamak için serpiştirilmiş olsak da daima birbirimizi anlamamız beklenemez ama önce sakin durup neden ve sonuç ilişkilerini irdelemeye imkân tanırsak sorunlar pek ala çözülecektir. Hata yapmak istemediğimiz dönemlerde dikkat ediniz ki bir hata yapıldı mı başka bir hata başka bir terslik peşini kovalar. Ve işte o anda üzüntümüzü ifade etmekte bile güçlük çekeriz. Dünya başımıza yıkılıyormuş gibi gelir. Hâlbuki aynı güdümlü davranışları sergilediğimiz ve aynı tuşa sürekli bastığımız için yaşanılan her ne ise benzer olumsuz sonuçları görürüz. Ya yeterli derecede kontrol etmiyor ya da ihmal ettiğimiz noktayı görmezden gelip yine ihmal ediyorsak bunlar oluyordur. İyi bir gözlem ve deneyimlerden feyiz almak başlangıç noktamız olabilir. Önemli şart da kendi kendimizi tekrarlamamamız. Çözüm işte bu kadar basit. Bu yöntemi keşfeder ve formülü uygulayabilirsek ister insan ilişkilerindeki isterseniz de günümüz koşullarındaki ekonomik ya da başka etkenli sorunlardan kurtulmamız için muhteşem bir çözüm olduğunu göreceksiniz.

Sarışelale felsefeyi geçin de bize somut bir şeyler söyle, dediğinizi işitir gibiyim. Bakın örneğin eşinizle aranızda geri dönüşü olmayan bir sorun yaşıyorsunuz. Hemen bir film şeridi gibi maziye dönüp o kişiyi hangi özelliklerinden dolayı sevdiğinizi ve ona onay vererek bu yuvayı kurduğunuzu düşünün. Akabinde geçirdiğiniz süre zarfında olumlu olumsuz yaşadıklarınızı ayrı sütunlarda olacak şekilde not alın. Hangisinde siz haklı ve hangisinde siz haksızdınız? Olaylar karşısında nasıl tepkiler veriyor ve alıyordunuz bunları da lütfen not edin. Ve hepsini en baştan tekrar okuyup baktığınızda kendi formülünüzü görmüş olacaksınız. Bunun bir genel sonucuna vardığınızda da en yakın zamanda yaşadığınız olumsuzluğu ve eşinize duyduğunuz kırılma duygusunun derecesini belirleyebilirsiniz. Belki de o çok sinirlendiğiniz kırıldığınız konu hararetini kaybetmiş ve hatta daha şeffaf baktığınız için bu durum olumsuzluk halini kaybetmiş bile olabilir. Denemekte fayda var derim.

Geçim sıkıntısı günümüz koşullarında çoğu aileyi vuran derin darbelerden biridir. Yine çözüm için yapacağımız şey, bizi cafcaflı halleriyle kendine çeken öncelik alışveriş çılgınlığından korumak ve temel ihtiyaçlarımızın bir listesini yaparak kendimizi planlamamızdan geçiyor. Herkesin multi milyarder olması gerekmiyor mutlu olması için ya da her gördüğüne sahip olması. Önemli olanın; alınan eğitim, yaşanılan çevre ve çalışılan iş koşullarında elimize geçen geliri en iyi şekilde programlayarak harcamak ve programımıza sadık kalmak olduğunu bilmeliyiz. Nice memur, işçi maaşı ile para biriktiren sağlıklı güzel koşullar oluşturan insanlar var çevremizde, işe onları inceleyerek örnek alarak başlayabilirsiniz bence.

İş yerinde mobbing mi var? Evet, her iş yerinde bir mobbing canavarı mevcut maalesef. Bunu bir tehdit unsuru, karamsarlık yaratıcı etken olarak değil bizi ileriye doğru daha fazla gelişime doğru bir itme sistemi olarak görebiliriz bence. Siz yeterli derecede çalıştığınıza inanıyor ve işinize yoğunlaşıyor ve doğru yollarda doğru konuşmaları doğru hamleleri yapıyorsanız, varsın sizi olumsuz etkilemeye çalışsınlar. Siz izin vermediğiniz sürece kimse sizi üzemez etkileyemez. Özetle çalışan daima kazanır. Enerjimizi boş uğraşılarla değil de hakikaten mevcut potansiyelimizi doğru kullanıp göstermekle harcarsak mobbing canavarı kendi kendini yok edecektir. Burada hassas bir çizgi var yanağınızın birine vurana diğer yanağınızı çevirin demiyorum. Canavarın kullandığı konular daima sizin açıklarınızdan oluşur. Açıklarınızı azaltır ve kendinize öz eleştiride bulunarak ilerlerseniz size çarpan her ne ise aynı etkiyle geldiği yere geri dönecektir.

Hadi şimdi gülümseyin. Halledilemeyecek hiçbir şey yok. Şimdi yeşil çimlerin üzerinde, beyazlar içinde size gülümseyen kucak açmış güzel düşüncelere merhaba deyin, şelalenin şakır şakır sesinden keyif alın. Önünüze gelen engelleri kendi benliğinizle çözün. Hayat çok kısa, en iyi şekilde yaşamak için hadi kaldırın azıcık kaidenizi.Sizi bekleyen nice engeller var bu kaçınılmaz ama sağlıklı düşünerek aşıldığında da bir o kadar mutluluk ve huzur var.

Güzel günler.

 
Toplam blog
: 93
: 1475
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Elektrik mühendisiyim. Eğitimci bir ailenin kızıyım. Kelimeler ve rakamlarla geçen serüven dolu b..