Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '15

 
Kategori
Futbol
 

Serbest Futbol nedir? (Freestyle Football)

Serbest Futbol nedir? (Freestyle Football)
 

flickr.com


Futbolun en önemli yanlarından biri de “Teknik Beceriler”dir. Bazı futbolcular, özellikle teknikleri yüksek futbolcular diğerlerinden çok çabuk ayrılırlar. Bunlar rakibinden top çalmada; topu aldıktan sonra topu denetlemekte çok marifetlidirler. 
 
Teknik beceri ne zaman kazandırılır? Kuşkusuz çok genç yaşlarda, bu konularda marifetli hocalar tarafından gençlere çok şeyler verilir.
 
“Futbolun artistik hareketlerinin uygulandığı ve bunun bir şov ve yarışmaya yönelik dalı olan Özgür Stil Futbol oyunu, dünyada giderek daha çok ilgi çekmekte, önem kazanmaktadır.”
 
Hollanda'da, 8 ve 10 yaş arası yetenekli çocuk futbolcular için gelenek haline getirilen bu gösterilerde profesyonel futbolcular da çocuklara eşlik ediyorlar.
 
Bizde de gençlerin mutlaka Freestyle futbol teknikleri hakkında merak ettikleri çok şeyler var... 
 
Örneğin, Ronaldinho çalımı nasıl atılır? 
 
Topu ayak üstünde durmanın yolu nedir? 
 
Top kafada nasıl sektirilir? 
 
Topu ensede durdurmanın yolu, 
 
Topu bacak arasından geçirmeyi, 
 
Duran topu yerden ayakla kaldırma. 
 
Top yerdeyken nasıl sektirilir? 
 
Topu sırtta çevirmenin yöntemi nedir? 
 
Uygulamalı freestyle futbol teknikleri ustaları tarafından kolaylıkla uygulanır…
 
Farklı stillerde, vücudun farklı bölgeleriyle nasıl top sektirilir? 
 
Ayaktan kafaya, dize nasıl geçirilir? 
 
Top nasıl havalandırılır? 
 
Ne kadar eğik durmak gerekir? 
 
Boyun nasıl eğilmeli? 
 
Topa nasıl yükseklik kazandırılmalı? 
 
Freestyle hareketlere nasıl başlanır? 
 
Yerdeki top nasıl dize, ayağa, kafaya alınır? 
 
Topukla, iki ayaklar yapılan hareketler nelerdir?
 
…………………….
 
Bütün bu hareketleri bir cambaz gibi yapan, dünyada çok sayıda genç var. Bunlar ülke ülke gezip; maçlardan önce sahaya çıkıp, tribünleri çoşturuyorlar. Bunlar tam anlamıyla top cambazları… Birbirinden daha marifetliler. Bazı hareketleri birbirine benzese bile; bazıları çok özgün hareketler yapıp ötekilerini de şaşırtabiliyorlar.
 
Türkiye bu konuda ne durumda..? İnternet’te şöyle bir haber vardı…
 
“Freestyle Futbol Türkiye ekibimiz gerekli çalışmalara başlamıştır. Yaşanan problemden dolayı özür dileriz.”
 
Freestyle futbol gösterisi bireysel olarak yapılabildiği gibi; ayrıca,  3’e 3 ve 4’e 4 olmak üzere karşılıklı takım oluşturarak oynanılıyor. Diğer oyunlardan bir farkı da çim sahada ve kapalı sahada (futsal) oynanmasına karşılık; takımlarda 3 veya 4 oyuncunun oynayabilmesi.
 
“Yetenek Sizsiniz Türkiye”de  - “Street Kings”in Freestyle Futbol Performansı ilgiyle izlendi. Demek ki çevremizde de bu konuyla ilgilenen insanların olduğunu biliyoruz.
 
Madem ki , futbolda TEKNİK çok önemli bir özellik. Öyleyse Serbest Top becerileri daha küçük yaşta çocuklara kazandırılmalıdır.
 
Çocukların bazısı çeşitli top oyunlarında zaten beceriklidirler. Bazı ise öldür Allah, futbola yanaşmazlar, bazen uzaktan seyretmesinden bile hoşlanmazlar. Onlar nafile vakalardır. Çok zorlamamak gerekir. Çünkü vermeyince Mabut, neylesin Sultan Mahmut… Demek ki hiç bir şey zorla olmuyor!
 
Ama yapanlar da son derece güzel yapıyorlar!
 
Aslında, bu beceri dalının okullarda Beden Eğitim derslerinde özendirilmesi gerekir ama, çocuklar gençler hafta da 1-2 saatlik Beden eğitimi dersiyle hangisini, ne yapabilecekler ki…
Bu ders programlarına bir de bu gözle bakmak gerekir. Kimler neye yatkın..? Bu beceri alanları küçük yaştan itibaren zaten ortaya dökülür. Çocuğun ilgi alanına göre özendirilmesi gerekir. “Çocuğum sen mutlaka Doktor olacaksın… Sen bunun için yaratıldın.” Demenin  ve sonra ısrar etmenin hiçbir anlamı yok!
 
İnternet’te fırsatınız olursa, bir veya birkaç Freestyle- Serbest Hareketler” filmi izleyiniz.. Mutlaka sizin de hoşunuza gidecektir.
 
Maçlardan önce böyle marifetli gençleri sahaya çıkarmak da hiç de garip bir düşünce değil. Niye olmasın??
 
Çünkü bu ülkede futbol olcaksa, ancak futbolu güzelleştirecek insanların becerileriyle olacaktır. Futbol öğretmek demek: biraz da insanlara Teknik kazandırmak demektir. 
 
Tekniği  iyi olanla olmayan aynı olur mu?
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..