Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '17

 
Kategori
Tarih
 

Sessiz Devrimin Lideri, Hind Ulusunun Babası “Mahatma Gandhi”

Sessiz Devrimin Lideri, Hind Ulusunun Babası “Mahatma Gandhi”
 

Bir halkı bağımsızlığına kavuşturmak, bir halkı yeniden yapılandırmak için her medeniyette bir kahraman çıkar ve kitleleri arkasına alır. Bu Amerika birleşik devletlerinde siyahilerin lideri Martin Luther King, Pakistan da Muhammed Ali Cinnah, Afrika da Nelson Mandella, Küba da Fidel Castro… daha ismini sayamadığımız nice kahramanlar vardır ülkesi için canından vazgeçerek dava adamı olmuştur. Neticeye kavuşmuştur. Halkını sömürgecilerden kurtarmıştır. İşte bunlardan birisi de Hindistan kurtuluş lideri Mahatma Gandhi dir. Şimdi büyük liderin doğum gününde onu tanıyalım ve buradan bir kez daha yad edelim.

2 Ekim 1869’da Porbandar’da Vaşiya Kastı'ndan bir ailenin oğlu olarak doğan Mohondas Karamçand Mahatma (Ulu Ruh) Gandhi, 1888-91 yılları arasında Londra’da hukuk öğrenimi gördükten sonra, iki yıl Bombay ve Rackot Kentlerinde avukatlık yaptı. 1893-1914 yılları arasında Güney Afrika’da da avukat olarak çalıştı. Burada ırkçı Apartheid rejiminin ırk ayrımı politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu durumuna yükseldi.

Gandhi’nin Güney Afrika’da geçirdiği yıllarda oluşturduğu ideolojisinin temellerini, şiddet karşıtlığı, sivil itaatsizlik, pasifizm, uzlaşmacılık, çilecilik, Asya milliyetçiliği, Hinduizm akımının dinsel mistik öğeleri, dinlere saygı ve teknoloji karşıtlığı oluşturur.

Tam 21 yıl sonra, 9 Ocak 1915’te, ülkesi Hindistan’a dönen Gandhi’yi karşılamaya gelen on binlerce Hintli, onun artık Hindistan için milli bir simge haline geldiğinin de bir kanıtıdır. Hindistan’da olduğu yıllar boyunca İngiliz emperyalizmine karşı pasif ve uzlaşmacı bir çizgi izleyen Gandhi, gerçekleşen birçok yığınsal milli bağımsızlıkçı ve emekçi eylemlerinden doğan kurtuluş fikrini, olgun bir fikir olarak görmedi. Avrupa ürünlerini boykot, sivil itaatsizlik gibi eylemler gerçekleştiren Gandhi, ayaklanmaya ve ulusal kurtuluş için savaşa karşı oldu.

İşte kısaca hayatından bahsettiğimiz Gandi bugün yani 2 ekim 1869 da dünyaya geldi. Birleşmiş milletler tarafından bu güne “Dünya Şiddete Hayır” günü ilan edildi. Azim ve gayretleri ile insanlar bir devre bir ülkenin her tarafına, insanların yüreğine ismini altın harflerle yazdırabiliyorsa o insan gerçek bir kahraman gerçek bir liderdir. Gandhi de bunu yapan önemli isimlerden biridir. Doğum günü kutlu olsun koca yürekli lider. İyi ki doğdun “Ulusun Babası” Hindistan halkı ve bütün insanlık sana minnettar  

 

 
Toplam blog
: 9
: 733
Kayıt tarihi
: 19.04.17
 
 

Fırat Üniversitesi Yüksek Lisans, Genel Türk Tarihi Bizans Tarihçisi ..