Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Sevda ateşten gömlek" şiir kitabı üzerine

Sevda ateşten gömlek" şiir kitabı üzerine
 

İstanbul'dan çıkıp Samsun'a varan

Savaşta her zaman ön safta duran

Vatanı dolaşıp Meclisi kuran

Birliği sağlayan sendin ATATÜRK

Yedi düvel sinsi sinsi bakarken

Gemilerden hain düşman çıkarken

Evleri, hanları yakıp yıkarken

İçi kan ağlayan sendin ATATÜRK

Bu özgün dizeleri asker şairlerimizden Emekli Albay Hasan Şanlı' nın bana imzalı olarak gönderdiği " SEVDA ATEŞTEN GÖMLEK "adını taşıyan şiirler kitabından sizlere sunarak merhaba dedim. Asker şairlerimiz değince aklıma Oğuz Kazım Atok, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mustafa Necati Karaer, Sadettin Kaplan, Enver Tunçalp, Mehmet Zeki Akdağ, Burhan Günel, Fazıl Bayraktar, İbrahim Sağır, Ahmet Özdemir , Tayyar Tahiroğlu ve Turan Kekevi gelir. İşte Emekli Alb. Hasan Şanlı'da bu asker şairlerimizden biridir.

Şair Hasan Şanlı, 1930 yılında Kütahya' nın Emet ilçesinde doğdu, daha doğumundan 3, 5 ay önce babasını kaybetti. ( 16 Ağustos 1930). İlk ve orta okulu kendi ilçesinde okudu, daha sonra giderek İstanbul'da Darüşşafaka Lisesi'nde öğrenimine devam etti. Daha lise sıralarında iken şiirleri dergilerde yer aldı. Ünlü edebiyatçı Nihat Sami Banarlı 'nın takdirlerini kazandı. Hasan Şanlı yurdumuzun birçok il ve ilçelerinde subay olarak görevini sürdürürken ederken 1976 yılında Albay rütbesiyle emekli oldu. Halen Eskişehir'de ikamet ediyor.

Hasan Şanlı'nın şiirlerini Anadolu'da yayımlanan birçok sanat ve kültür dergilerinde, sanat safasını yöneten, çıkaran yerel ve ulusal gazetelerde ve birçok da seçkilerde görüyoruz... Hasan Şanlı şiir lerinde, yazılarında yapıcı ve birleştiricidir. Anadolu geleneğine bağlı, sıcak ve samimi havasını yansıtır..Şiirlerinde bölücü, yıkıcı, isyankar veyakaramsar sözcük, cılız, zamanıgeçmiş aşınmış kelime bulamazsın.

Hasan Şanlı, uzun yıllar Eskişehir'de kaldığı için Yunus Emre'den ve çevresinden ilhamını almıştır. Yine Eskişehir şairlerin ve yazarların harman olduğu bir ilimizdir. Muharrem Kubat, İbrahim Sağır, Fikret Akın, Rasim Köroğlu, Sabri Dil, Halil Gürkan, Mehmet Ali Kalkan, Lütfü Kılıç, Dr. Nedim Uçar, Zeki Nadir Benlican, Halk Ozanı Aşık Pervani ( İsmail Çelik), Aşık Nurşah ve Rabia Barış gibi şairlerin, ozanların harman olduğu yerden geliyor.

Şarimizin akıcı, yalın, çarpıcı ve duru bir Türkçesi vardır. Şanlı'nın daha önce Dostlar ve Anılar, Gönül Bahçemden Güller, Elem Çiçekleri, Sevenler ve Sevilenler, Dile Yansıyan Mısralar adlı kitapları yayınlanmıştı. Bu kez bizlere Sevda Ateşten Gömlek (şiirler) adını taşıyan yeni kitabıyla merhaba diyor. Kittabı tertemiz bir kapak kompozisyonu ve tertemiz bir baskı ile Kütahya' da ( Mayıs 2009) 'da yayınlanmış olup 126 sayfadan ibarettir.

Hasan Şanlı 'nın bu yapıtı, şu ana bölümlerden oluşuyor: LirikŞiirler / Vatanım / Doğup BüyüdüğümTopraklar / Ana , baba eş ve Çocuklar / Öğretmenler, Vatan, Atatürk ve Cumhuriyet / Dini ve Ahlaki Şiirler / Aliterasyon Şiirler / Taşlamalar ve Rubailer gibi değişik bölümler halinde şiirlerini sergilemiştir... H. Şanlı şiirlerinde aşkı, sevdayı, gurbeti, kendine özgü bir şiir gergefi içinde özenerek , bir sanat ve kültür aşkıyla hazırlamıştır.. Sevda Çiçeğim " adını taşıyan şiirinden iki dörtlük:

Zamanla sevgiler aşka dönüşür

Kor olup yakarsın sevda çiçeğim

Gönül bahçesinde gözler konuşur

Gül gibi kokarsın sevda çiçeğim.

Kara bulutları rüzgar getirir

Seller ne var ise alır götürür

O ahu bakışın beni bitirir

Çağlayıp akarsın sevda çiçeğim.

Şair Hasan Şanlı bu kitabında aşkını, yalnızlığını, özlemini, vatan ve millet sevgisini, aile, öğretmen, dostluk ve arkadaşlık sevgisini işliyor. Aynı zamanda bir asker olmasından dolayı Atatürk'e içtenlekle bağlıdır. Bir asker olarak ilhamını bir yerde Atatürk'ten de aldığını görüyoruz... Çünkü o da bir asker olarak uzun yıllar şerefli ordumuzun saflarında onurlu ve gururlu bir şekilde önemli hizmetlerde bulumuştur. Şairimizin şiirlerini severek okuduğumuzu belirtmek isteriz.. Onun şiir bahçesinde her türlü gülü, çiçeği bulmanız olasıdır. Renkleri, kokuları değişiktir. Ama hepsi canlıdır. Dikenleri olsa da sizleri rahatsız etmez, elinize batmaz...Bu bahçeye ulaşmanızı deilerim.

Sevgili asker ve değerli komutan Sayın Hasan Şanlı' ya sağlık, uzun ömürler ve başarılar diliyor, bu güzelim kitabından dolayı ayrıca tebriklerimi sunuyorum.

Sözlerimi yine kitabından yer alan " ATATÜRK "başlıklı bir şiiriyle bağlamak istiyorum. Ve diyorum ki: şair Hasan Şanlı' nın adını bir kenara not ediniz, Eskişehir'e giderseniz size de lazım olur diye düşünüyorum. Çünkü Hasan Şanlı aynı zamanda konuksever bir insandır... Daha Türçesi şiirlerinden öte, adam gibi adamdır....

Seni anlamak zor aklım yetmiyor

Gönlüm öylesine coşkun ATATÜRK

Düşünce ufkunda şafak atmıyor

Zihnim öylesine şaşkın ATATÜRK

İzinde olan çok tatil bitmiyor

Kalbim öylesine taşkın ATATÜRK

Gösterdiğin yoldan kimse gitmiyor

Türk Milleti senin aşkın ATATÜRK

Yurdumda bacalar sensiz tütmüyor

Sensin bize bizden yakın ATATÜRK... (1 )

Emekli Alb. Hasan Şanlı

1- Sevda Ateşten Gömlek / Şiirler - Mayıs 2009.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..