Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sevgi; Haiti, insanlık, biz

Sevgi; Haiti, insanlık, biz
 

Saat 05.10. CNN LIVE'da George Cooloney. Daha önce de sayısız film ve müzik sanatçısı ekrandaydı. Sting'den Tom Hanks'e, Madonna'dan Bono'ya, Steve Wonder'dan Beyonce'ye... Ayrıca Clinton, Julia Roberts... Aklınıza kim gelirse orada. Londra, NY ve LA'de Haiti'ye yardım konserleri. Yardım hattının onlarca telefonu başında meşhur sanatçılar. Göz yaşartan büyüklük ve düzgünlükte bir organizasyon. Üç merkezden canlı yayın.. Ne yayın akışında ne bağlantılarda ne yayında en ufak bir aksama... Bunların bu organizasyon yetenekleri insanlıklarına ek olarak gözlerimi yaşarttı.

Bunlar insan insan diye düşündüm. Başka ırktan, başka etnik kökenden, başka dinden başka renkten insanlar için üzülüyorlar (sadece bu olayda değil), para yardımı yapıyorlar, konser düzenliyorlar, gidip elleri ve uzmanlıklarıyla yardım ediyorlar. O koşullarda açlılıyorlar o insanlara yardım için.

Gelişmişlik bu olmalı. Bizde herkes sadece kendi gibi olana üzülür. Hepimizden daha "Müslüman" olanlar Filistinlilere bir şey olunca üzülür ama falanca yerde Tsunmaide onbinler ölünce bir şey hissetmez, başkasına üzülmez, Türkçüler" Türki Cumhuriyetlerde bir olay oldu mu ona üzülür, onun için gösteri yapar, ayağa kalkar ama Bosna olayında birşey hissetmez, ağzını açmaz. ... Sayısız örnek verilebilir.... Tekel olayına başka işçiler karışmaz, Boğaz köprüsünde grev olunca de diğerleri karışmaz. Herkes kendi işine bakar. Bu OLMAZ. Gelişmişlik, insanlık bu değil.

Bizde iki uyduruk şarkı ile kendisini dayanılmaz değerli "sanatçı" sanan zavallılar, Haiti depremini biliyor mudur, üzülüyor mudur? Bağış yapayım ya da bir şeyler yapayım demiş midir? Bunlar ın bazıları biliyorsunuz sorulduğunda cumhurbaşkanımızı n adını da bilemiyorlar!

Bizim kanallarımızda bu trajedi yaşandığından neredeyse haber bile yoktu:(Dünya haberleri bizde çok az, haber almıyoruz dünyadan:( Allahtan CNN, BBC var ve yabancı dilden anlıyoruz bazılarımız.)

Şimdi Haiti'de annesiz babasız kalmış çocukları evlat da edinir bu Batılılar. Bizde senelerce çocuğu olmasa da kimsede bu kavram yoktur (Nilüfer'i bu bakımdan çok takdir ederim). Evlat edinmek hele ki yabancı bir çocugu evlat edinmek haşa bizde yoktur. Çünkü bizde aslında çocuk sevgisi yoktur... İlla benim genim olsun? Neden? Çok mu üstün genleriniz? Ve herkes kendi çocugunu sever. Esasen o da şaibelidir. 2-3 yaşında çocuklar evde yalnız bırakılır soba ile, kapı kilitlenir, çocuklar yanar, sonra feryat figan. Veya "3 yaşında çocuklar mahallede dolaşmaya çıkar" kaçırılır, kanala düşer ölür, kamyon altında kalır ölür.... Bu nasıl sevgi? 3 yaşında çocuklar yalnız başlarına dolaşmaya çıkar mı? Bu anne babalara ceza veriliyor olmalı, varsa diğer çocukları ellerinden alınmalı. Ve de bir daha çocuk yapmamak için hadım edilmeliler. Balkonda yalnız bırakın düşmesine neden olanlar da ayrı... Çeşit çeşit. Gerçekten de bu "ana babalar" bir ceza alıyor mu?

Bizde insan sevgisi de çocuk sevgisi de yok. Başka din, ırk, renkten olanlara üzülmek, acılarını anlamak, el uzatmak yok gibi (istisnalar kesinlikle bunun dışında) Ama o beğenmediğimiz Batı hemen her dakika orada, el uzatıyor, hemen muazzam etkinlikler düzenleniyor... Kusursuz bir organizasyon ile. Bu insanları takdir etmemek saygı duymamak elimde değil. Ve bizim böyle yetenek ve erdemlere NE KADAR UZAK oldugumuzu düşünmek gözlerimi yaşlarla dolduruyor...

 
Toplam blog
: 71
: 1180
Kayıt tarihi
: 24.08.07
 
 

Çevremizdeki kalite(sizlik) ile ilgili yazılarım. Çevremizi kuşatan beton binalar, insanlar, iliş..