Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '11

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Sevgini en iyi sen anlat!

Sevgini en iyi sen anlat!
 

Muhsin DURUCAN, Sunay AKIN, Emin Hasan DOĞAN


Çok yönlü sanatçı Sunay Akın ile birkaç yerde aynı mekânda bulunduk. 13.02.2011 akşamı Çekmeköy Belediyesi’ndeki ‘Sevgi şiirleri gecesi’nde ve sonrasında 17 Şubatta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonundaki ‘Ustalık İster’ başlıklı performansı göz önü eden insan kaynaklarının özel oturumunda dinledim. 

Kalabalık ve belirgin insan topluluğuna seslenmek kolay değil. Oysa Akın, oldukça özgün bir sunum ortaya koyarak ve teknikten de yararlanarak dinleyenlerini ilgiyle izletti! 

Araştırmaya dayanan çalışmasıyla kimi kültür, edebiyat ve tarihi bilgileri slâyt eşliğinde aktardı. Coşkuyu ve ilgiyi canlı tutarak ve podyumda koşarak aşağıdaki konularda doyurucu bilgiler verdi; 

 

-Müzeler,  

-Tep kenti,  

-Kimi deyimler,  

-Mustafa Necati,  

-Kitap okuma araştırmaları,  

-Edebiyat sözcüğünün kökeni,  

-Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı,  

-Kulelerin evlendirilmesi ve ortaya çıkan görüntü,  

-Efes’te kütüphane yanına hangi evin açılmış olduğu… 

 

Yansıttığı bilgilere koşut bireyde bilinç olmadığında akşamları Tv haberlerini izlemenin kaçınılmazlığını yer yer vurguladı! 

*** 

Genç ilçelerimizden Çekmeköy Belediye Başkanlığı'nın sevgi şiirleri gecesine, Kültür Bölümü Şefi Salih Gebel'in çağrılısı olarak arkadaşım Hasan Emin Doğan ile birlikte katıldık. Zevkle izledik, belediyelerin bu tür şiirsel etkinliklere yer vermesinin incelik ve kültür hizmeti olduğu noktasında birleştik. Etkinliği alkışladık! 

Bu yıl II. sinin düzenlediği “Sevgini en iyi sen anlat!” temalı şiir yarışmasında dereceye girenler ödüllerine kavuştu. Yoğun ilgi gösterilen ödül töreninde 400’ye yakın davetli olduğu saptandı ve şiir coşkulu saatler yaşandı. Şair ve çok yönlü sanatçı, hatta politikacı Sunay Akın’ın onur konuğu olduğu “Sevgini en iyi sen anlat!” konulu şiir yarışmasının ödül törenine yoğun ilgi olduğu gözlendi. 

Farklı coğrafyada savaşların hüküm sürdüğü bir zamanda ‘sevgi’ temasını işleyen şiirler ile edebiyat dünyamıza kayıt düşmeyi amaçlayan “Sevgini en iyi sen anlat!” şiir yarışmasına Çekmeköy içinden olduğu kadar, Edirne’den Batman’a kadar onlarca şehirden yoğun katılım oldu. 7’den 70’e farklı yaş grubundan yüzlerce şairin katıldığı yarışmaya yurtdışından da çok sayıda şiir sevdalısı şiirlerini gönderdiğinin bilgisi alındı. 

Seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonunda ilk 3 sırayı alan şiirler belirlendi. Dereceye giren şiirler, 13 Şubat Pazar akşamı saat 19.30’da yarışma onuruna verilen yemekten sonra düzenlenen ödül töreni ile açıklandı. 

Yemek ve ödül törenine; 2010 yılında düzenlenen yarışmada ilk 100’e giren şairler, bu yılki yarışma da ilk 100’e giren şairler ve Çekmeköy’den katılanlar oldu. Derece alan şiirlere ödüllerinin takdim edileceği yemekte, 2010 yılında düzenlenen yarışmada ilk 100 arasında yer alan şiirlerin bir araya toplandığı “Sevgini en iyi sen anlat!” adlı şiir kitabı ve kırmızı gül armağan edildi. 

Gecenin açılış konuşmasını yapan Sunay Akın, kendine has üslubu ile anlattığı öyküler ile konukları hem farklı coğrafyalarda dolaştırdı, hem de herkesin yine ilk kez duyduğu tarihi gerçeklerin sonundaki mesajı şiir ve edebiyata bağlayarak herkesi mest etti. 

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’a şiire verdiği destekten dolayı teşekkür eden Sunay Akın, şiire ve şairlere dost bir başkana sahip oldukları için Çekmeköylüler’in şanslı olduğunu dile getirdi. 

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da konuşmasında; kendilerini bu yıl da yalnız bırakmayan şair Sunay Akın’a teşekkür etti ve bir eğitim üssüne dönüştürmeyi hedefledikleri Çekmeköy’de kültür ve sanatın en temel unsurlarından biri olan şiire çok önem verdiklerini, bu yıl II. si düzenlenen şiir yarışmasının gelenekselleşerek yeni şairleri edebiyat dünyasına kazandıran bir mecra olacağını ifade etti. 

Sevgililer Günü öncesinde sevgiyi anlatan şiirleri ve şairleri bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Ahmet Poyraz, bu yıl Hz. Peygamber’in doğum günü olan Mevlit Kandili ile tüm dünyanın kutladığı Sevgililer Günü’nün 14 Şubat’a denk geldiğini sözlerine ekledi ve konukların Mevlit Kandili’ni de kutladı. 

Şiirin yaşattığı hüzünlerin yanı sıra Sunay Akın’ın mikrofon aldığı anlarda yüzlerden tebessümlerin ve bilgilendirmenin de eksik olmadığı gecede; ilk 3 dereceye giren şiirlerin ödüllerini sahiplerine Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sıtkı Verim ve şair Sunay Akın takdim ettiler. 

Yarışmada ilk 3 sırayı alan şairler ve şiirleri şunlar oldu: 

1- Şükrü Özmen - Tokat Zile / Şiir: “Şifa Niyetine”
2- Mehmet Sertpolat - K. Maraş / Şiir: “Yemen Şehitlerine”
3- Umut Aydın - İstanbul Çekmeköy / Şiir: “Değişmem Cihana Seni Nazlı Yar” 

Birinciliği alan şiirin 2.000 TL, ikinci şiirin 1.000 TL ve üçüncü olan şiirin 500 TL ile ödüllendirildiği gecede, Ayrıca 7 şaire de Sunay Akın’ın şiir kitaplarından oluşan birer kitap seti mansiyon ödülü olarak verildi. 

Mansiyon alan şairler ve şiirleri de şöyle sıralandı: 

İzzettin Dönmez- “İstedim”
Mustafa Azgan- “Sen Var Ya”
Osman Şener- “Korku/yorum”
Ercan Kaygas- “Bir Hayale Tutunmak”
Önder Kurt-“Tut Elimden İstanbul”
Yusuf Bitim- “Gülün Sustuğu Kadar Bülbülüm Sana Ey Yar”
Murat Akçimen- “Yurdum” 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..