Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '11

     
    Kategori
    Doğal Sit Alanları
     

    Seyir Yolu- Delmece Yaylası

    Seyir Yolu- Delmece Yaylası
     

    Erikli Yaylası


    Çınarcık İlçesi’ne bağlı Teşvikiye beldesinden çıkılan ve sahilden 17 km içeride, 960 metre rakımda geniş düzlük bir alanı kaplayan eşsiz doğa güzelliklerine sahip Delmece yaylası, çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan çeşitli ağaç türlerini “Şifalı Su” diye bilinen birde içme su kaynağını barındırıyor. Yakın çevresinde bulunan Yalova Kent Ormanı, Erikli Şelalesi, Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz Göl olarak bilinen derin krater gölleri, çevrelerinde zengin orman florası ve yaban hayatı yönünden Yedi Göller bölgesinde ki güzellikleri aratmıyor. Delmece yaylası yeşilliği, serin suları, doğal bisiklet parkurları ile farklı güzellikleri bulabileceğiniz bir yer. 

    Teşvikiye köyü bisiklet için başlangıç noktası seçilebilir. İlk etap çok hafif bir yokuşla başlayarak, alabalık tesislerinden sonra yavaş yavaş artmaya başlayan eğimle biraz zorlanacaksınız. Uzun süre dik bir yokuş çıkmayan biri için ilk etap biraz zorlu sayılabilir. Yaklaşık 30-35 dakika tırmanıştan sonra yol nispeten daha hafif seyrediyor. Burayı da kısa sürede çıkınca, yol boyunca karşılaşacağınız çeşmede kısa bir mola verebilir ya da Erikli Yaylası üzerinden şelaleleri gezebilirsiniz. Düzlüğe kurulmuş yayla, Bisiklet Tur meraklıları için konaklayacakları mükemmel bir yer. İsteyenler; yol üzerinde ki Erikli Şelalesini gezebilirler. 

    Yalova Kent Ormanı içerisinde bulunan Erikli şelalesi, Ihlamur, kestane, kayın, meşe, gürgen ve çam ağaçlarıyla bezenmiş.iki ayrı kademede farklı çağlayanlarını, minik göletlerini, asma köprülerden geçerek görme şansınız var. Eğer kasım ayı civarlarında bölgeye giderseniz şelale yolu üzerinde dallardan sarkan kestane, kocayemiş, muşmula ve cevizlerin tadına bakabilirsiniz. Delmece Yaylası’na çıkılan yol üzerinde Kent Ormanından 2, 5 kilometre uzakta ki mesafede Büyük Dipsiz Göl, Kent ormanından 4 kilometre mesafede ki Küçük Dipsiz Göllerine uğrayabilirsiniz. Bursa üzerinden gelecek olanlar için tamamı asfalt yol olan, Bursa- Gemlik- Hayriye- Selimiye Köyü, yeşil mavi yol güzergahını takip ederek, Delmece Yaylasına varabilirsiniz. Selimiye Köyünden Delmece yaylasına giden yol üzerinde, uçak kazası yaşayarak hayatını kaybeden Onno TUNÇ’un anıtını görmek mümkündür. 

    Kuzey ve güney rotalarından varabileceğiniz Delmece yaylasına, Alternatif bir parkur olarak Termal-Ortaburun Köyü- Hasanbaba mekiğinden orman yollarını takip ederek yaylaya varabilirsiniz. Tamamı Stabilize yol olan parkurda, katırlara ağaç yüklemiş köylülerle karşılaşabilirsiniz. Yükseldikçe Marmara Denizi’nin seyredebildiği panoramik manzaralı tepeden sonra, sık yeşil bir bitki örtüsünden geçiyorsunuz. 

    Yol üzerinde küçük su kaynakları ve sık rastlayacağınız çeşmeler mevcut. Bu parkur, Çınarcık-Teşvikiye-Hayriye-Armutlu hattında ki mavi yeşil rotalarının bağlantısını oluşturuyor. Alternatif bir yol olduğundan tabela sistemleri ile işaretli değildir. Bir rehber eşliğinde geçilmesini uygun görüyorum. Yalova, Termal, Ortaburun yol güzergahından Delmece Yaylasına olan mesafe 34 kilometre ve tur boyunca Total Yükselme 1152 metredir. Özellikle yapacağınız etkinliği, çalışma kapasiteniz , kuvvettiniz, koordinasyonunuz ve fiziksel dayanıklılıkla ile ilgili mevcut kondisyon durumunuzu değerlendirerek belirleyin. Parkur hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler; Temmuz 2009’da gerçekleştirdiğimiz “Bisikletle Delmece” yazısını okuyabilirler. 

    İstanbul’a yakın, ama doğayla iç içe bir yörede bisiklette binmenin inceliklerini yaşayacağınız bir hafta sonu düşünüyorsanız, planınızı şimdiden yapmanızda fayda var. 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2266
    Kayıt tarihi
    : 09.01.11
     
     

    1985 Yalova doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 4. Sınıf öğrencisiyim..