Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '17

 
Kategori
Beslenme
 

Sıcak tüketimlere dikkat!

Sıcak tüketimlere dikkat!
 

sıcak tüketimlere dikkat


Dumanı üstünde tüten sıcacık çayınızdan bir yudum almak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Fakat sadece 5 dakika beklemek sağlığınız ve kendiniz için yapacağınız olumlu bir davranış olabilir.

British Medical Journal’da yayınlanan bir çalışmaya göre 70 derece üzerinde sıcak içecek tüketimi özofagus yani yemek borusunda oluşabilecek kanser riskini 8 kat arttırabileceği bildirilmektedir.

Dünya genelinde her yıl 500 binden fazla bireyin ölmesine sebep olan özofagus kanseri genel olarak Asya, Güney Amerika ve Doğu Afrika’da görülmektedir. Yaygın olarak nedeninin alkol ve tütün kullanımı olabileceği belirtilmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerde içeceklerin sıcak olarak tüketildiği bildirilmektedir. Özellikle Türkiye, Çin, İran ve Güney Amerika’da 70 derece ve üzerinde çay tüketilmektedir.

İran’da sigara ve alkol tüketimi çok düşüktür çay tüketiminin fazla olması nedeniyle araştırmacılar çay içme alışkanlıklarıyla kanser riskinin arasındaki bağlantıyı anlayabilmek adına çalışmalar yapmışlardır. Bireylere hafif sıcak, (65 derece ya da daha az) sıcak ( 65-68 derece) ve çok sıcak (70 derece ve üzeri ) çaylar içirilerek karşılaştırmalar yapılmış ve görülmüştür ki; yüksek sıcaklıklarda çay tüketimi kanser riskini arttırmaktadır. Çalışmayı kaleme alan araştırmacılar “ Çalışmamız, sıcak ya da çok sıcak çay içmenin yemek borusunda skuamöz hücreli karsinom riskinde önemli bir artışa yol açtığını gösteriyor.”diyerek tüketilen çay miktarı ile kanser riski arasında herhangi bir ilişki olmadığını belirtmişlerdir.

Çin’de yapılan farklı bir çalışmada da bireylere sıcak olarak yeşil çay verilmiş ve araştırmacılar yeşil çay tüketiminin kanser riskini olumsuz etkilemediğini fakat sıcak olarak tüketilen yeşil çayın kanser riskini arttırdığını bildirmişlerdir.

İngiltere’de yapılan daha önceki çalışmalara göre, sağlıklı nüfusta ortalama sıcaklık tercihinin 56-60 derece olduğu bildirilmiştir.

Isıyla yaralanma epitelyum dokuda kansere neden olabileceğinden içeceklerinizi tüketmeden önce 5 dakika beklemeniz sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Gelenekselleşmiş çay/kahve keyiflerimizin daimi olmasını dileyerek sıcak yiyecek içeceklerin enazından 5 dakika bekledikten sonra, soğumasına izin vererek, sıcaklığını tolere edebileceğiniz haliyle tüketilmesini öneririm.

Keyfiniz Bol, Sağlığınız Yerinde Olsun

Diyetisyen       

Gizem ÇALIŞKAN AKGÜL

 
Toplam blog
: 5
: 348
Kayıt tarihi
: 15.07.16
 
 

2007 yılında Gıda Teknolojisi üzerine ön lisans eğitimini almış ve ardından İstanbul Arel Ünivers..