Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Siena

Siena
 

PALAZZO PUBLİCO SARAYI


Siena, şaraplarıyla ünlü Toskana bölgesinde, etrafı surlarla çevrili 15.yüzyıldan kalma tarihi dokusunu, ortaçağ mimari tarzını günümüze kadar taşımış ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış bir şehir. Tipik dar sokaklarında otomobiller manevra açısından da sıkıntı yaratacağından dışarıdan gelen araçlar şehrin içine alınmıyor, o yüzden yürüyerek dolaşıyorsunuz.

Kale duvarını andıran uzun taş duvarlarla çevrili, şehre sur kapısından giriyoruz. Dar ve dolambaçlı yollarında ilerlerken, ara sokaklarda, hafif kasvetli ve hüzünlü bir hava karşılıyor....Turistler de olmasa terk edilmiş bir şehir havasında sokakları. Aslında şehirden ziyade kasaba havası var sanki! Yol üzerinde eski tarzdaki mimarisiyle tezat oluşturacak derecede lüks butik ve dükkanlar görüyoruz.

Bir tepenin üzerine kurulmuş ve günümüze kadar orjinali korunmuş bu ortaçağ kasabasında evlerin fiyatlarını duyduğumda kulaklarıma inanamadım. 100 metrekare bir daire 600 000 EUR. Antik değeri varmış! Arnavut kaldırımlı, hatta bazıları harabe görünümlü kızıl renkli bu evlerin görüntüsü ilk bakışta hayalet şehri andırıyor. Gece filan tek başına sokaklarda yürümek oldukça ürkütücüdür gibi geliyor.

Yokuşu tırmanarak labirenti andıran dar yollarından inişe geçiyoruz. Bu yol bizi ünlü meydanı Campo'ya çıkarıyor. Burası her yıl temmuz - ağustos ayları arasında yapılan geleneksel “palio” festivalinin yapildigi yer. Meydan koni şeklinde eğimli, Meryem ananın pelerini model alınmış ve üzeri tuğlalarla kaplanmış kutsal kabul edilen bu meydan da atlar yarış öncesi kutsanıyormuş!

Meydan çevresinde gezintimize devam ediyoruz. Yapıldığından beri aynen korunmuş 15.yüzyıl gotik, barok ve arap mimarisinin izlerini taşıyan halk sarayı "palazzo publico" ortaçağdan kalma bir devlet binası ve o zamanlarda şehri yöneten konsey de burada imiş.

Oraya kadar gitmişken ünlü Toscana şarabı almadan, eliniz boş dönmeyin derim! Ara sokaklarda tadına bakarak alabileceğiniz şarap dükkanları da bulunuyor. Bu bölge de en ucuz şey galiba şarap! Akşamın ilerleyen saatlerinde şehir turumuzu tamamlayıp Bologna havalimanına hareket ederek gezi programımızı burada noktalıyoruz. 06.11.2007

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..