Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Sivrihisar uçağı

Sivrihisar uçağı
 

Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktasında yer alan, ismini; gökyüzüne süngü gibi uzanmış kayalıklardan alan, Eskişehir İlimizin bir ilçesi Sivrihisar.

Ankara’ya 120, Eskişehir’e ise, 90 Km. uzaklıktaki bu ilçemizi çoğumuz biliriz. Yol güzergahımız üzerindedir. Bu güne kadar, İlçeye birkaç Km. uzaklıktaki kavşaktan defalarca geçmiş olmamıza rağmen, Sivrihisar ilçemizi görme ve gezme şansım olmadı. İlk fırsatta bu eksiğimi gidermek istiyorum.

Kutsal Kurtuluş Savaşı’nda, 12 Ağustos 1921 tarihinde, kurban bayramının birinci günü Yunan Ordusu’nun işgal ettiği, işgalci Yunan güçleri tarafından halkına büyük işkenceler yapılan, malları işgalciler tarafından yağmalanan, esareti bir türlü içine sindiremeyen Sivrihisar; 20 Eylül 1921 günü Türk Kuvvetleri ve kahraman halkının gayretleri ile düşman işgalinden kurtulmuştur.

Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktasında, 22 Ekim 2007 tarihinde, yeni bir anıt yükseldi. Bu güzergahtan geçenlerimiz bu anıtı mutlaka göreceklerdir. Bu anıt, Sivrihisar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin işbirliği ile yapılarak, 22 Ekim 2007 tarihinde törenle açıldı.

Günümüzden tam 86 yıl önce, 1921 yılında Sivrihisarlılar, aralarında topladıkları 4.000. lirayı, uçak alınması için, Ordumuza teslim etmiş ve Sivrihisar isimli uçak alınmıştır.

Sivrihisar halkı tarafından alınan bu uçak, zamanla unutulmuş, tarihin tozlu raflarında gün ışığına çıkartılacağı günü beklemiş, “ Sivrihisar Tarihi” isimli kitabı yazarken; Sayın Tahsin Özalp tarafından tesadüfen ulaşılan bir belge ile hatırlanmıştır.

22 Ekim 2007 tarihinde, Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktasında, bir özveri ve yurtseverlik sembolü olarak yerini alan o anıt; Sivrihisar Uçağı dır.

O güzergahtan geçenleri onurla selamlamakta ve Kutsal Kurtuluş Savaşımızın kahramanlıklarını anlatmaktadır.

Sivrihisar Halkı’nın dişinden, tırnağından artırdığı paralarla aldığı bu uçağı, 86 yıl sonra gün ışığına çıkaran, bir anıt haline getirip, bizlere hatırlatan herkese binlerce teşekkürler.




Unutmayın 1: THK Yangın Uçağı Alım Kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919'a gönderin. Bedeli 6 YTL'dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.


Unutmayın 2 : Kurban Derilerini, lütfen THK'na verin. Kanatlı bir Türk Gençliği yaratılması çabamıza destek olun.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..