Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Siyahla beyazın yarışı mı?

Siyahla beyazın yarışı mı?
 

Son bir buçuk yıldır, psikoloji profesörlerinden oluşan bir takım, Amerikan halkının başkan adayı Barack Obama’ya, “ırk” kavramı üzerinden nasıl baktıkları üzerine bir çalışma yürütüyorlar.

Bilim adamları, uyguladıkları araştırma tekniğiyle, Obama ve diğer adayların, Amerikan halkı tarafından, ne kertede Amerikalı olarak görüldüğünü ölçmeye çalıştılar. Araştırma sonuçlarına göre, testlere katılanlar bilinç altlarında Barack Obama’yı siyahi olmasından dolayı, yarıştan daha önce çekilen Hillary Clinton ve halen aday olan John McCain’e nazaran daha az “Amerikalı” olarak görüyorlarmış.

Kendileri de demokratların adayı Obama’yı destekleyen, Kaliforniya’lı üniversite öğrencileri testlere verdikleri yanıtlarla, bilinç düzeyinde farkında olmasalar da, Obama’nın diğerlerine oranla daha az “Amerikalı” olduğunu düşünmüşler.

Testlere katılanlar, gerçekte Barack Obamaya’yı bir yabancı olarak kabul etmeseler de, bir sonuç çıkmış. Obama’yı Amerikalı olarak sınıflamakta zorluk çekenlerin, kendisini destekleme ihtimali de daha az oluyormuş. Siz de bilinç altı eğilimlerinizi test etmek için

aşağıdaki sayfalardan ulaşabileceğiniz testleri uygulayabilirsiniz.

https://implicit.harvard.edu/implicit/demo

http://backhand.uchicago.edu/Center/ShooterEffect.

Irk kavramı, şu günlerde Amerikalılar için oldukça tartışmalı ve duygusal bir mesele olarak kabul ediliyor. Obama yandaşları, ırkçılık olmasa, adaylarının bugün ulaştığı oyların çok ötesine geçeceğini düşünürken, McCain yandaşları da, Obama’nın renginden dolayı avantaj sağladığını, siyah değil de beyaz olsaydı, başkanlık için kesinlikle düşünülemeyeceğini ifade ediyorlar.

Konuyla ilgili haber ve yorumlar için aşağıdaki adresi inceleyebilirsiniz.

http://kristof.blogs.nytimes.com

 
Toplam blog
: 47
: 991
Kayıt tarihi
: 10.10.08
 
 

1980 İstanbul doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe ardından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ..