Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Terör, ekonomi...

Türkiye’de Şeker Bayramı’nın sonrasında yaşanan terör saldırısı toplumu üzüntüye boğdu.

Basın olayı tüm yönleri ile irdeledi. Ancak gözden kaçan birkaç noktayı vurgulamak için bu yazıyı kaleme alıyorum.

ABD’nin Saddam’a yönelik ilk körfez harekatından sonra oluşturduğu çekiç güç eliyle, Irak’ın kuzeyinde oluşturulan uçuşa yasak bölgede ikinci körfez harekatından sonra özerk bir yapı egemen. Her ne kadar Irak’ın bütünlüğünden söz edilse bile gerçek her türlü senaryonun ötesinde apaçık ortada.

Ve bu gün o coğrafyadan topraklarımıza yapılan terör saldırıları can yakıcı…

***

Geçen yıl tezkere gündeme geldiğinde sanırım yazdığım yorumlarda ve yazılarda sorunun çözümü olmayacağını belirtmiştim.

Bir yıl sonra yine tezkere gündeme gelirken yapılan saldırının amacı meclisten tezkerenin geçmesini kolaylaştırmaktan ve kardeş kavgasını körüklemekten başka ne anlama gelebilir?

Zaman, zaman tedavüle konan ve en son Balıkesir’de olduğu gibi kardeş kavgasına çanak tutan cehaleti bir yana bırakırsak; yurttaşlarımızın oyuna gelmediğini, bir arada yaşama iradesinin galip geldiğini söyleyebiliriz.

Süreç düşünen, üreten eli kalem tutan herkesi soğuk kanlı değerlendirmeler yapmaya yöneltmiştir. Herkes ülkeyi sürüklenmek istenen kardeş kavgasından uzaklaştırmak için hem fikir olmuş siyasi, askeri nedenleri masaya yatırmaya yöneltmiştir.

Başbakan “yeni bir yol haritasından” söz ederek siyasetçi olarak başarısızlığını kamuoyu ile paylaşmıştır.

Teröre hedef olan karakolların yerlerinin ödenek yokluğundan değiştirilememesinin açığa çıkması, ekonomik başarısızlığın bir anlamda itirafı sayılmalıdır.

Yandaş medyanın ekonomi iyi, işler tıkırında masalı artık bitmiştir. Sadaka ekonomisinin Türkiye’yi getirdiği nokta herkesin başını ellerinin arasına alıp düşünmesini gerektirmektedir.

Hele dünyayı saran ekonomik krizin 1929 ekonomik bunalımına ve sonrasındaki dünya savaşlarına benzetilmesi; İsrail’in İran’ı vurabileceğinden yola çıkarak krizin vahim boyutunun nerelere varabileceği yolunda değerlendirmeler gelecek için kaygılanmamız gerektiğini söylüyor.

***

Terörü boşa çıkaracak ekonomik, sosyal, siyasi, askeri önlemleri bir an önce alarak bir arada yaşama iradesini egemen kılmak ;Cumhuriyeti kuran felsefeyi yaşama geçirmek tarihsel bir görev olarak anlaşılmalı.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..