Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '11

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

siyaset ve iş hayatında psikopatlık nasıl ortaya çıkar?

Siz hiç insanların siyaset, dinsel örgüt, bürokrasi veya iş dünyasındaki makamlar yükseldikçe bu makamlardaki psikopat saysının daha çoğaldığını biliyor muydunuz?

Ben de bilmiyordum. Kanadalı bilim adamı ve bu alanda dünyaca otorite olarak kabul edilen Professor Robert D. Hare’in bazı makalelerini ve ortak yazdığı “Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work?-“Takımelbise İçindeki Yılanlar-Psikopatlar Ne zaman İşe Giderler?” isimli kitabı okuduktan ve aynı bilim adamımın geliştirdiği psikopatlık düzeyini ölçen, Hare Psychopaty Checklist (Test) -Hare Psikopatlık Testi isimli yöntemi inceleyinceye kadar. Bu testte 20 kadar konu var ve her konuya 0-1-2 rakamı veriyor uzmanlar, böylece ortaya çıkan toplam sayı kişinin psikopatlık derecesini belirliyor. Toplam rakam ne kadar büyük olursa psikopatlık derecesi de o kadar yüksek oluyor. Ayrıca bu rakamlar psikopatların cinayet ve suça eğilimlerini göstermesi bakımından ipuçları da veriyor.

Testin ana hatları şöyle:

1-Yapay Sevimlilik Gösterisi

2-Kendine Haddinden Fazla Önem verme

3-Heyecan İhtiyacı/Kısa Sürede Can Sıkılması

4-Patolojik Yalan Söyleme

5-Kışkırtıcı Kurnazlık

6-Acımasızlık ve Suçluluk Duymama

7-İçi Boşluk Etkisi

8-Empati Yokluğu

9-Parazit Yaşam

10-Kontrolsüz Davranışlar

11-Ayırım Gözetmeyen Cinsellik

12-Erken Davranış Bozuklukları

13-Gerçekçi Olmayan Uzun Vadeli Hedefler

14-Düşünmeden Hareket Etme

15-Sorumsuzluk

16-Kendi Hatalarını Kabul Etmeme

17-Çok Sayıda Kısa Süreli Evlilik İlişkisi

18-Çocukken Suç İşlemiş Olmak

19-Şartlı Salıvermenin iptali

20-Çok Yönlü Suç İşleme Yeteneği

Amerikada yayımlanan “The Psychopat Test:The Men Who Stare at Goats-Psikopatlık Testi: Keçilere Bakan Adamlar”başlığı altında Profesör Hare’nin yöntemi temel alınarak Jon Ronson tarafından yazılan kitap da çok ilginç.Buna göre psikopatlar çok sevimli, akıllı, kısa sürede canları sıkılan, başkalarının ıstırap çekmesine seyirci kalan güç kullanma meraklısı, kendilerine haddinden çok fazla değer veren, hep başkalarını suçlayan ve nadiren kendi hatasını kabul edebilen tipler. Psikopatlık Testinde çok sayıda yapılan testler iş dünyasının çok değişik liderinin ortalama psikopatlık düzeyinin çok üstünde bır psikopatlık sergilediğini ortaya çıkarmış.

Profesör Hare’e göre toplumlarda halkın yüzde biri psikopat iken, önemli karar mevkiinde bulunan kişiler arasında psikopatlık yüzde dört oranında. Yani normalın 4 katı. Profesör Hare, ” keşke hapishanelerdeki psikopatları incelemek yerine, piyasada çalışanları inceleseydim. Seri caniler aileleri mahvederken, ticari, siyasi ve dini psikopatlar da ekonomileri ve toplumları mahveder” diyor kitabın yazarı Jon Ronson ile yaptığı görüşmede.

Delilik ve Siyaset

Daha önceleri yazdığım iki ayrı yazı ile bu konunun ortak yanları var kanımca. Gücünü kaybetmekten korkan siyasilerin giderek kimyalarının bozulup yaptıklarının tam tersini yapmaları ile ilgili “Siyasi İktidar ve Delilik” başlıklı yazı ile ve Dunning-Kruger Etkisi diye bilinen “Kifayetsiz Muhterisler’in” ruh halini anlatan yazılarımı isteyenler Referans.com’un internet arşivinden bulup okuyabilirler.

Kanımca Norveç gibi barışçı ve huzur ülkesini kana boyayan canının ne derece kafayı yediğinin saptanması ise kanımca psikopatlık derecesinin çok üstünde. Kuşkusuz bu konu uzmanlara ait.

tdalgic@tweeter 

 
Toplam blog
: 29
: 483
Kayıt tarihi
: 16.10.10
 
 

Teksas Üniversitesi İşletme Fakültesinde-Dallas, profesörüm. Alanım işletme, strateji, iletişim, ulu..