Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Siyaset yekvücut!

Siyaset yekvücut!
 

Bedelli askerliğin promosyonu,vicdani ret!


 Bedelli askerlik ile ilgili iktidarın yaptığı çalışmada sona gelindi. Askerin alt sınır 35 olsun dediğine dair kamuoyuna haberler yansıyor. İktidar kanadından sızan bilgilere göre ise Başbakan Erdoğan’ın alt sınırın 27 olması yönünde görüşünün netleştiğine dair haberler paylaşılıyor.

Kurban Bayramı öncesi bedelli askerlik ile ilgili haberler gündeme düştüğünde gelirin şehit ailelerine verileceğine daha sonra ise gelirin bir bölümünün şehit ailelerine verileceğine dair haberlerden söz etmiştim.

Medyada dün yer alan haberlere göre ise elde edilecek gelirin Van’a verileceği yazıyordu.

Bedelli askerlik uygulaması 1999 depreminden sonrada gündeme gelmişti.

Politikacıların bedelli askerlik uygulaması ile ilgili çalışmalarını deprem sonrasına getirmesi mutlaka bilinçli bir tercih sonucu olmalı. Toplum yaşanan deprem felaketi sonunda acılarla boğuşurken daha tepkisiz oluyor herhalde. Politikacının normal koşullarda halkın gündemine taşıyamayacağı bedelli askerlik uygulaması için en uygun zamanın geldiğine inanıyor.

İktidarı, muhalefeti ne güzel demokratik olgunluğa erişip bedelli askerlik konusunda nasılda hemen hemfikir oldular değil mi sayın okur!

Oysa daha dün gibi, ağza alınmayacak sözlerin havada uçuştuğu siyasi düellolar kaynadı gitti. 7 dönemdir Tunceli’den vekil seçilen Kamer Genç’in tek başına yürüttüğü “deniz feneri” muhalefetinin bile TBMM kürsüsünden S.Uslu tarafından ittirilerek bertaraf edilmesi de arada kaynadı gitti.

Bedelli askerlik konusunda görüşlerimi Kurban Bayramı’nda yazdığım yazıda dile getirmiştim. İlke olarak bedelli askerliğe karşı değilim. Ancak kriterler objektif, kamu vicdanını yaralamayacak nitelikte olmalıdır. Özellikle popçu, topçu ve artist kesiminin bedelli uygulamasından yararlanmasının toplumu inciteceğini düşünüyorum.

Bedelli askerlik ile ilgili beklentiler oldukça yüksek. Son on yılda iktidar-ı şahanelerinin eliyle “ileri demokrasi”nin nimetleri ile tanışanlar, zenginleşenler 15 ay askerlik gibi bir teferruat ile uğraşmak istemiyorlar.

İktidarı muhalefeti tek vücut, yıllardır “Vatan Millet Sakarya gazı” ile  gözleri karartılan  yurdum insanının ne düşündüğü ile ilgili pek öne çıkan haberlerde yer almıyor medyada. Gözlerimiz yaşarıyor bu birlik ve bütünlüğün medyaya egemen olan fotoğrafından!

***

Bedelli askerlik için sanal alemde eleştiriler de vardı…

Vatandaş görüşü;“bu bedelli zenginlere mi çıkıyor. zor durumda kalmış insanlara mı? hani akp mazlum vatandaşın partisiydi. dövizli 12 000 tl de bize neden 20000-30000 . dövizli yapanlara dayak mı atalım yani? nasıl bi ayrım bu? sen memuruna 1300tl maaş ver aylık. almanyada çalışan ayda 2000-3000 euro alsın. gelsin 2 aylık maaşıyla askerlik yapsın. senin memurunda kredi alıp 60 ayda geri ödesin. yuh...bu nasıl zihniyet.”

***

Ve sanal alemde bedelli geyikleri:

- O şimdi BEDELLİ …

- Bedelli askerlik: Paran varsa canın sağolsun, paran yoksa vatan sağolsun…

- 15 ay uzun dönem: Mehmetçik, 5 ay kısa dönem: Mehmet, 1 ay bedelli: Mehmet Bey..

- Sırf kredi kartına taksit imkanı olduğu için eminim bir çok kadın bedelli askerliğe başvuracaktır.

- Askerlik borcu kredi karti ile odenecekmiş, artık ekstrede de VATAN BORCU yazarlar…

- Bedelli askerlik ücretini kredi kartıyla ödeyenler, askerde nasılsın asker sorusuna vadaaaa diye yanıt verecek

- Bedelli askerliğin parasını ben zamanında Burger king’e yatırdım, kilo alıp askerlikten yırttım…

- Korkaklar için “Vicdani Ret”, parası olanlar için “Bedelli”, Torpili olanlar için “Tecilli”.

- Bedelli çıkınca üniversitelerin doktora ve yüksek lisans programlarında çok az erkek kalacak. lisansüstü eğitime başlamak için doğru zaman.

- Bedelli askerliği bırakın da nedenli askerlik çıkarın; heder olan onca canın nedenini bilelim.

- Bedelli askerlik uygulamasının gündeme gelmesiyle bıçak gibi kesilen doktora başvuruları TÜBİTAK ve YÖK’te paniğe yol açtı.

(Bu bölümün alıntılandığı kaynak, http://www.pcextra.com.tr/)

***

Memleketin bir numaralı sorunu haline gelen bedelli askerlik konusunda son söz; Vatan Millet Sakarya, bedelli çıksın gerisi angarya! 

 Ha bedelli bekleyen gariplere  son bi haber daha; yaş sınırı 30 olacak, bedelli askerliğin ücreti ise 25 bin TL olacak. Yaşı 40’ın üzerinde olanlar için miktar kademeli olarak artacak.

Yaklaşık 400 bin kişiyi kapsayan düzenlemeden 100 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

İlgilisine daha önce bedelli konusunu işlediğim yazılarımın linkleri.

http://blog.milliyet.com.tr/bedelli-askerlik--promosyonlu-sendikacilik-ve-ileri-demorasi---/Blog/?BlogNo=266605

 http://blog.milliyet.com.tr/bedelli-askerlik-bekleyenlere-cifte-bayram---/Blog/?BlogNo=333135

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..