Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Siz ikramiyeyi değil, ikramiye sizi yemeden!

Siz ikramiyeyi değil, ikramiye sizi yemeden!
 

Süper loto geçen hafta iki kişiye 24'er milyon lira kazandırdı. Artık büyük para umudu en azından birkaç hafta bekleyecek. Aslında sizlere çıkmadığı iyi oldu. Eğer büyük ikramiyeye hazır değilseniz siz ikramiyeyi yemeyi düşünürken İKRAMİYE SİZİ YER. Hem de hiç farkında bile olmazsınız.

Size çıkmadığını çok iyi biliyorum, çıksaydı aklınız başınızda bu yazıyı okuyor olmazdınız. Her şeyden önce akıl sağlığınızı kaybederdiniz. İşte bu yazıyı büyük ikramiyeler çıkmadan önce birkaç kez okursanız, birkaç kez pratik yaparsanız akıl sağlığınızı ve ikramiyenizi belki koruyabilirsiniz.

Büyük ikramiyenin size çıkmadığına üzülmeyin, onlar şu anda akıllarına mukayyet olmaya çalışıyorlar. Siz de böyle bir strese girmeden bu yazıyı okumanın keyfini çıkarın.

Büyük ikramiye kazananların yüzde doksanı bir yıl sonra ikramiyeden önceki durumlarından daha kötü bir noktaya geliyorlar. İşte sizler bir anda kazanıp bir yıl sonra kaybedenlerden olmayın diye bu satırları yazıyorum. Şimdi yazacaklarımı madde madde ve sindirebileceğiniz şekilde, sırayla okumanızda fayda var.

1. Soğukkanlılık: İkramiyeyi kazandığınız anda önce soğukkanlılığınızı koruyun ve bu aşamada kimseye haber vermeyin. Kimse demek hiç kimse demektir, eşiniz de hiç kimse grubuna dahildir. Biletin selameti açısından hemen bildiğiniz kilitli ve / veya gizli bir yere koyun, üzerinizde bileti gezdirmeyin. Kaybetmekten çok kaybetme stresi sizi yer, bitirir. Eğer bu aşamayı doğru geçerseniz işinizin yüzde seksenini doğru yapmışsınız demektir.

2. Kutlama yapmayın: Birinciyi aşamayı doğru yapmadınızı varsayarak eğer eşinize, dostunuza haber verdiyseniz parayı elinize almadan o gece veya ertesi gün kesinlikle ama kesinlikle bir parti veya kutlama gibi para harcayıcı faaliyetlere girmeyin. Bu tür kutlamalar aynı diyet gibidir, bir bozarsanız o sizi daha çok bozar.

3. Kutlamalara katılmayın: Yine birinci aşamayı doğru yapmadığınız varsayımıyla yaklaşarak, nasıl olsa benden para çıkmayacak düşüncesiyle başkalarının partilerine, kutlamalarına da katılmayın ve soğukkanlılığınızı koruyun! Bu sadece basit bir yemek de olsa, eğer daha önce planınızda yoksa böyle bir etkinliğe katılmayın, hatta planınızda varsa bile iptal etmeye çalışın.

4. Şüpheye kapılmayın: Büyük para kazananların en büyük endişesi şüphelerdir. Ya biletim çalınırsa, ya eşim - çocuklarım - ailem vs. değişirse, ya ben değişirsem... Bu kuruntuları bir kenara bırakın.

5. Genel Müdür: En güzel düşüneceğiniz şekil büyük bir şirketin genel müdürlüğüne getirildiğinizdir. Bu durumda ne yapacağınızı düşünün. Gerçekten böyle bir şirketin genel müdürü olsaydınız ilk işiniz ne olurdu? Sakın ola ki güzel bir araba, ev, yatlar, katlar demeyin. Henüz şirkete kazandırmadan şirket size niye harcama yapsın ki?

6. Yardımcılarınızı belirleyin: Bir genel müdür kendi başına koca bir fabrikayı çekip çeviremez, yardımcılara ihtiyacı vardır. Eğer genel müdür olursanız danışman olarak kimi alırsınız? Babanızı, annenizi, kardeşlerinizi, eşinizi mi yoksa gerçekten danışman olarak kendilerini kanıtlamış kişileri mi? Bu yardımcılar ise profesyonel, işinin ehli, kendini işinde kanıtlamış kişilerdir. Çevrenizdeki dostlarınızı danışman olarak atamayın, bırakın onlar dost olarak kalsın.

7. Danışmanınızın sözünden dışarı çıkmayın: Eğer iş size kalırsa para bir yıldan önce biter. Bu nedenle mali danışmanınızı dinleyin. Çok detaya girmeden bunun anlamını söyleyeyim; tuvaletinize bile gitmeden danışmanınıza danışacaksınız. "Tamam da bu parayı ne diye kazandık ki?" dediğinizi duyar gibiyim, kusura bakmayın ama başkalarının dediklerini yerseniz başkaları istediği zaman tuvalete gidersiniz.

8. Ana paranıza asla dokunmayın: Danışmanınızla birlikte birkaç büyük banka ile görüştükten sonra paranızı bir yıllığına vadeli şekilde bankaya yatırın, özellikle ilk yıl açgözlü olmayın. Sadece normalde aylık kazandığınız paranın iki katını alacak şekilde toplu paradan ayrı şekilde, bankada tutun. Özetle bin lira aylık kazanan biriyseniz toplamda 24 bin liranızı (2, 000 * 12 = 24, 000) bankada tutacak sonra da her ay gidip sadece ve sadece ikibin lira alarak ayı geçireceksiniz.

9. Vaad etmeyin: İlk ayınız en kötü geçecek zamandır. Babanıza bile hiçbir şekilde söz vermeyin. Cepte bu kadar para varken bir aylık faizi beklerken yapacaklarınız, geleceğinizi belirleyecektir.

10. Danışmanınızla en az bir yıl çalışın: Bir yıl danışmanınıza sabreder, onun dediklerini yaparsanız zaten bir yıldan sonra isteseniz de onu bırakamazsınız.

Eğer büyük ikramiye çıktığında bu yazıyı okumayı akıl ederseniz işiniz kolay, sonrasında bir danışman bulun ve onun sözünde devam edin, detaylı bilgi için danışmanınıza müracaat edin ve yukarıda yazdıklarımı dikkate alın. Danışmak isterseniz de ben buralardayım.
 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..