- Kategori
- Beslenme / Diyet
Soğuk Baklava Nedir
Yaz mevsimi geldi ya? Artık bu köşeye şöyle bir levha asabiliriz: “Ferahlatıcı olmayan giremez. “Yok yok, o kadar da değil her konuda yazarım ama ferahlatıcı gıdalar, içecekler 1-0 önde. Bu da bir gerçek. Son zamanlarda sık sık tercih edilen ve tüketmeyen kişiler tarafından da merak edilen bir gıdamız var: “Soğuk Baklava.”
Soğuk baklava adından da anlaşılacağı gibi baklavanın soğuk hali. Bunu bilmek, deneme isteğini bitirmiyor tabi! Bu baklava, diğer tatlılardan farklı olarak özel bir şerbete sahip. Soğuk baklavanın şerbetinde su yerine süt ve şeker kullanılıyor (Ek olarak da krem şanti). Baklava hazır hale geldikten sonra ise üzerine çikolata tozu ekleniyor ve o farklı görünüşü ortaya çıkıyor. Kabul edelim ki, zahmetli bir üretim ve özenle yapılması gereken bir baklava kendisi. Kullanılan malzemelerin ılık olmasından tutun, baklava hamurunun dinlendirilmesi, şerbetin soğumasına kadar… Herkesin kolaylıkla yapabildiği bir tatlı olarak görmüyorum. Açık olmak gerekirse birkaç başarısız üretimle şekliyle karşılaştım. İşi ustaca yapan da vardır elbette…
Henüz söylenen yerleri denemedim. Soğuk baklavanın ilk üretim yeri ise Diyarbakır ilimiz.
Damak tadımıza hitap eden bu baklava merak edildiği kadar var. Umarım ilk tükettiğiniz soğuk baklava işin ustası tarafından yapılmış olur ve içinizden “ Amaaan özgecim, bu muydu anlattığın?” cümlesini değil de “ Özge boşuna yazmamış bunu.” cümlesini kurarsınız. Ülkemizde bu tarz üretimlerin yapılması ve gıda sektöründe geleneklerimize sahip çıkarak ilerlenmesi beni mutlu ediyor.
Emektar ustalarımıza, değerli üreticilerimize tüketiciler ve okuyucular adına teşekkür ederim.
Sağlıkla Kalın!
Not: “Doktor değil ama hastası çok.”
Gıda Yüksek Mühendisi
Nermin Özge Bilge