Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '07

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Soğuk günlerin vazgeçilmez yemeği nabe

Soğuk günlerin vazgeçilmez yemeği nabe
 

Hava ayaz mi ayaz
Ellerim ceplerimde
Bir sarki tutturmusum
Duyuyorsun degil mi ?

diyen baslayan sarkiyi animsatacak kadar sogudu hava birdenbire . Ne yemek yiyelim ...tum gun dersim vardi . En kolay yemegi secmek gerekli . Esime hadi NABE yapalim dedim .

Malzemeleri balik eti . tavuk eti , diger deniz urunleri ve Cin lahanasi , yesil sogan mantar , ozel corba suyu , degisik tatta olanini secmek olanakli . Daha onceki yazilarimda degindigim tofunun sut haline getirilmisi bile corba suyu olabilir . Ya da Korelilerin KIMCHI dedikleri acili sosu kullanilir .

Elektrikli yayvan bir tencerede corba suyu ve et urunlerini once pisiririz . Onlar pistikten sonra dogranmis sebzeler , tofu dilimleri yavas yavas eklenir . Isinin etkisi ile sebzeler hemen yumusar .Herkes masanin basinda kendi tabagina istegine gore yiyecegi alir . Sebze azaldikca eklenir . Tencere her an belli bir isida yemegi sicak tutar , ya da isiyi artirirsiniz . Bu yemege genellikle sade pirinc eslik eder genellikle ama bugun cocuklar UDON denilen bizim eristenin biraz kalini ve yeni kesilmis gibi olani (haslanmis , pakette markette bulmak olanakli ) yeglediler . Daha bir doyurucu olur .

Yemek bittikten sonra icinde kalmissa balik kemikleri sebze artiklari alinir . Corbanin suyuna pirinc eklenir ve yumurta kirilarak pisirilir . OJIYA nin tadina doyum olmaz cunku corbanin suyu cok lezzetlidir .

"Kendin pisir kendin ye ." gibi . Bizim yemek kulturumuze uymayabilir ama buraya gelen konuklara ozellikle kisin gelenlere yapilan bir ikramdir . Simdiye kadar bu da yenir mi diyen bir Turk konugumuz olmadi. Hatta bazilari corba icin kullandigimiz sostan alip goturdu Turkiye ye .

Hele bir de paraya kiyip yengec de eklerseniz tadi daha da bir guzel olur . Hic yengec yadiniz mi ? Biraz tombulu olursa ayaklarindan cikan et cok lezzetlidir . ve kafasindan cikan beyin gibi olan Miso , Mmmm cok guzel .
Burada denizden cikan herseyi yemege alistim ...Eskiden yedigim sadece hamsi, uskumru, palamur vs idi .

Burada saat on bucuk . sizler aksam yemeginizi yediniz mi , yoksa yemek uzere misiniz ? Biz yedik Allah artirsin sofrayi kuranlar kaldirsin diyecegim ama bugun yemegi hazirlayan esim Nintendonun DS -X inde degisik calismalari deniyor . Yani sofrayi toplamak bana kaldi . Hadi ben isime gideyim ...

Sizlere iyi aksamlar .


 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..