Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Soğuk savaş günlerine yolculuk....

Soğuk savaş günlerine yolculuk....
 

Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde devekuşu gibi kendi iç siyasi gündemine kilitlenmiş, dünyadan bihaber kendi kendine çalıp oynarken, dünyada soğuk savaş dönemini anımsatan küresel ölçekte gelişmeler yaşanıyor.

Malezya Hava Yolları'na ait bir uçağın yaklaşık iki hafta önce Ukrayna'nın doğusunda düşürülmesinin ardından, ABD ve AB cephesinde Rusya’ya Ukrayna’da ayrılıkçıları desteklemesinden ötürü ekonomik yaptırımlar gündeme gelmişti.

Rusya kabul etmese de, Malezya uçağının Ukrayna’da Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne inanıyor batı.

Rusya için ABD’nin aldığı yaptırım kararları ile zaten kırılgan olan ekonomisinin zora düşeceğini ifade eden Obama’dan sonra, 28 AB ülkesi de Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamak için anlaştılar.

Rusya’nın Avrupa mali piyasalarına erişimi, silah ticareti, kilit teknolojiler erişimi, özellikle enerji sektörü için gerekli teknolojilere ulaşmasına kısıtlama getirildi. Ancak Rusya’ya uygulanacak amborgo kararları yaptırımlardan önce imzalanan kontratlar için geçerli olmayacak.

Merkel, ‘Rusya’ya uygulanacak olan yaptırım kararlarının kaçınılmaz’ olduğunu ifade ettikten sonra ‘Ukrayna’daki krizi artırmak yerine çözmek için işbirliği yapma’ çağrısında bulundu.

ABD ve AB’nin aldığı yaptırım kararlarını ‘hafife alan’ ve  ‘her şeyi kendimiz yapabiliriz’ diye açıklamalar yapan Rus yetkililer, AB’yi enerji fiyatlarını artırmakla tehdit etti, Polonya’dan meyve ve sebze ithalatına yasak getirdi.

ABD ve AB’den yaptırımlar açıklanırken Rusya medyasında yer alan habere göre Rusya Irak ile 750 milyon euroluk bir anlaşma yaptı. Rus gazetesi Vedomosti’de yer alan habere göre, Rusya ilk defa sınırları dışına zırhlı çoklu roket atar satacak. Anlaşmada anti tank füzesi, obüs ve havan satışı da yer alıyor. Irak’ın bir taraftan ABD ile ilişkileri yürütürken Rusya’nın en önemli silah ihraç ettiği ülke konumunda olması da ayrı bir çelişki.

Yaptırımlar Rusya’yı zora sokacak. Bilindiği üzere soğuk savaş döneminde kapalı ekonomi uygulanan Rusya tarih oldu. Küreselleşme ile dünya finans piyasasına entegre olmuş olan Rusya’nın yaptırımları ‘hafife alır’ görüntüsü gerçekçi değil.Kuşkusuz rus ekonomisine maliyeti olacak yaptırımların. Yaptırımların sonucunda Putin ve yakın çevresindeki oligarklar, devasa şirketlerin sahipleri en başta sıkıntıya düşecek gibi öngörülüyor.Rus halkına yansımaları da cabası.

Türkiye ne yapar ne eder bir fikri olan var mı?

İyi seyirler…

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..