Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '14

 
Kategori
Güncel
 

Soma'da ne ocaklar söndü

Soma'da ne ocaklar söndü
 

Bir avuç kömür ve bir dilim ekmek ekmek için gidenler...


Bir avuç kömür için, ömür verenlere selam olsun…

Bugün 13. 05. 2014 Salı günü saat 14.30 TV’de acı bir haber duydum. Manisa / Soma ilçesinde Özel bir Kömür ocağında trafo patlamış. Kömür Ocaklarında 600 metre derinliğinde 200, 300 civarında işçilerimiz mahsur kalmıştır. İlk aldığımız haberlere göre 17 işçimiz şehit olmuştur. 11’ri de hastanede tedavi ediliyor. 125 kişinin kayıp olduğunu verilen acı haberler arasında. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Manisa Valisine bir talimat gönderiyor: “Devletin bütün imkânlarını seferber” etmelerini talimat gönderdiler. Soma, Türkiye’nin en büyük kömür faciasını yaşıyor. Tüm Türkiye bu acıyı paylaşıyor.

Kömür ocağında trafo patlamış, meydana gelen yangın söndürülmüş, ancak elektrikler kesildiği için kömür ocağında kalan 200’e yakın işçimiz zor durumdur. Sağlık ekipleri ve itfaiyeler harıl harıl yardıma koşuyorlar. Ortalık mahşer günü gibidir. Soma’da Manisa’dan, İzmir’den, Balıkesir’den çevre il ve ilçelerden yüzlerce işçi yakınları Soma’ya akın etmişlerdir. Ölenlerin çoğu karbon monoksitten dolayı zehirlenmişlerdir. Maden ocağı özel bir şirkete aittir.

Manisa Büyük Şehir Belediye başkanı Cengiz Ergün, son verdiği haberlerde göre ölü ve yaralı sayısının fazla olduğunu söylediler. 450 civarında Kurtarma Ekipleri harıl harıl çalışıyorlar. En aldığımız haberler ne acıdır ki Sayın Bakanımız Taner Yıldız tarafından açıklandı: Saat: 05.00 sularında. Bütün gece sabaha kadar aralıksız olarak kurtarma çalışmaları devam etti. Sağlık ekipleri, itfaiye, askeri birlikleri ve görevli vatandaşlar olağan üstü çabalar harcadılar. Aldığımız haberlere göre vefat edenlerin sayısı 205, yaralı sayısı 200’e yaklaştı. Kurtaranların sayısı 365 civarındadır. Ocakta çalışanların sayısı ise 787 olduğunu öğrendik.

Daha içerde 400 civarında madencinin bulunduğunu söyleyenler vardır. Maden ocağının uzunluğu 5,6 Km ve 600 metre derinliğindedir. Soma Kömür Ocaklarında hayatını kaybeden 15 yaşında Kemal Yıldız’ın ölmesi Türkiye’nin bir gerçeğidir. Ortalıkta bir can pazarı var, kadınlar, babalar ağlıyor, vatandaşlarımız tedirgindir. Dünya’da en çok maden ocaklarında kaza ve ölüm sayısı veren Türkiye birinci sıradadır. 1941’den bu yana yapılan istatistiklere göre bugüne kadar 3000 vatandaşımız maden ocaklarında şehit olmuşlardır.  

Yaklaşık altı ay önce Soma maden ocaklarında meydana gelen ölümler ve kazalardan dolayı CHP milletvekilleri tarafından TBMM’ne bir önerge verilmiş ne yazık ki bu önerge ciddiye alınmamış ve ilgili önerge AK. Parti Milletvekilleri tarafından reddedilmiştir.

Olay yerine gelen başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız AK Parti’den, C.H.P‘den ve M.H.P’ den bazı milletvekilleri de hazır bulundular, vatandaşlarımızın acılarını  paylaştılar. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ana Muhalefet Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, M.H.P Genel Başkanı Sayın  Devlet Bahçeli’inin Soma’ya geleceklerini söylediler.

Ayrıca üç gün milli yas ilan idildi, tüm yurtta ve yurtdışı elçiliklerimizde bayraklarımız yarıya inilecektir. Cuma günü tüm camilerimizde konuyla ilgili vaizler verilecek ve camilerimizde Sela okunacaktır. Olay büyük bir faciadır. Türk Milletinin başı sağ olsun. 

Tüm Türkiye ayakta ve yas içinde. Acılar, kayıplar çok büyük.. Kurtarmalar ekipler halinde devam ediyor. Vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, başta vefat edenlerin aileleri olmak üzere tüm yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı diliyorum. Acılarını yüreğimde paylaşıyorum.

Cümlesine sabırlar diliyorum. Bu acı Soma Kömürleri ocağında meydana gelen olaylardan Türkiye’nin ders alması gerekir…

 

Abdülkadir Güler

14.05.2014- SÖKE

                                             

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..