Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Son gazimizin ardından

Son gazimizin ardından
 

Ne çoktular o zamanlar. Kurtuluşumuz için savaştılar. Ölenler şehit oldu, bizim şehidimiz, sağ kalanlar gazi oldu, bizim gazimiz (1). Gazilerimizin sayısı azaldı, azaldı, azaldı ve artık yoklar. Kurtuluş savaşımızda savaşan askerlerimizden yaşayan hiç kimse kalmadı. 11 Kasım'da yitirdiğimiz son gazimiz Mustafa Şekip Birgöl için bugün meclisimizde tören yapıldı ve yarın devlet töreniyle İstanbul’da toprağa verilecek.

Onların hepsi savaş gördüler... Onların hepsi ölüme tanık oldular... Onların hepsi ölümü yaşadılar...

Gazilerimizin hepsi ya önceki yüzyılın son yıllarında yada geçen yüzyılın ilk yıllarında doğmuşlardı, 19. yüzyılı bitmeden, 20. yüzyılı hemen başında yakalamışlardı. Kurtuluş savaşını verdiğimiz yıllarda hepsi birer delikanlıydı. Ne çoktular o zamanlar. Kurtuluşumuz için savaştılar. Ölenler şehit oldu, bizim şehidimiz, sağ kalanlar gazi oldu, bizim gazimiz.

Savaş meydanında şehit olmayanlar kurtuluşu gördüler, kendi katkılarını bildiler, gururlandılar.

Sağ kalanlar kurtuluşu gördüğünde gençti. O yıllarda ölüm de gençti. Zorluklar vardı, hastalıklar vardı, genç yaşta alıp götüren. Gazilerimizi her yaşta yitirdik. Uzun yaşayanlar bizim zamanıma geldi, onlarla gurur duyduk.

Radyolu yıllarda hergün 23 haberlerinin sonunda ölüm haberlerini duyduk şehirleriyle birlikte. Yıllar geçti haberler birkaç günde bir oldu, sonra birkaç haftada bir, birkaç ayda bir... 11 Kasım 2008 günü son gazinin ölüm haberi geldi.

Şimdi yaşadığımız şehirde, yürüdüğümüz yolda, soluduğumuz havada şehitlerimiz ve gazilerimiz yaşıyor.

Saygı ile anıyorum.

Ankara, 13 Kasım 2008

(1) Şehitlerimiz ve gazilerimizin sayısı ile ilgili bilgiyi meclis tutanaklarından buldum:

T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ 73 üncü Birleşim 22 Mart 2005 Salı
http://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem22/yil3/bas/b073m.htm

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI MEHMET VECDİ GÖNÜL (Kocaeli) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Sayın Ufuk Özkan'ın gündemdışı konuşmasıyla ilgili olarak söz almış bulunuyorum; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Konuşmama başlamadan önce, Sayın Özkan'a, bu hassas konuyu gündeme getirdiği ve Yüce Meclise açıklama fırsatını bana verdiği için teşekkür ediyorum.

İstiklal Savaşı şehit ve gazileri -kayıtlı olarak- 147 326'dır, Kore şehit ve gazileri 21 980, Kıbrıs şehit ve gazileri ise 38 182'dir. Böylece, bu birinci bölümdeki şehit ve gazi miktarı toplam 206 877'dir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..