Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '17

 
Kategori
Eğitim
 

Sorumluluk Verilmeyen Çocuklar, Sorumsuz Eşlere Dönüşüyor

Sorumluluk Verilmeyen Çocuklar, Sorumsuz Eşlere Dönüşüyor
 

Dünyada yaşanan sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeler,  birçok kurumu etkilediği gibi aile kurumunu da olumsuz olarak etkilemektedir.  Nitekim kamuoyu araştırmaları, dünyada boşanma oranlarının hızla arttığını göstermektedir.  Bu kadar hızla artan boşanmaların çok sayıda nedeni vardır. Bu nedenlerden biri de eşlerin sorumluluktan kaçınmalarıdır.

Evlilik, çiftlere beraberinde birçok ağır sorumluluk da getiriyor. Sorumluluk duygusu gelişmeyen kişiler bu yükü çekemedikleri zaman çözümü aileyi yıkmakta veya kaçmakta buluyorlar. Bu ise geride onlarca sosyal ve psikolojik sorun bırakmaktadır. Aile içinde sorumluluk bilincini kazanan çocuğun, evlilik hayatında eşine ve çocuklarına karşı da sorumluluk bilinci fazla olacaktır.

Aksi durumda ise, yani sorumluluk bilinci zayıf olan veya çok iyi gelişmeyen çocuklar evlendiklerinde aile hayatının sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmaktadır. Bu da şiddetli geçimsizliklere ve sonuçta boşanmalara neden olmaktadır.

Unutmamak gerekir ki bugünün sorumluluk bilinci zayıf çocukları, yarının sorumsuz eşleridir. Bu sorumluluk bilinci çok gelişmemiş olan insanların evlilik hayatlarını devam ettirmeleri de zorlaşıyor. Sorumluluk bilinci, doğuştan anne babanın eğitimi ile başlar. 

Bu anlamda ileride mutlu bir aile hayatının devam edebilmesi için kişilerin aile hayatı içerisinde, çocuklukta, anne babanın yanında sorumluluk bilinçlerini almaları gerekmektedir. Bu biraz da şuradan kaynaklanıyor. Çocuklara çok fazla önem, değer, konuşma hakkı verilmiyor. Çocuk aile içerisinde fazla sorumluluk almıyor. Her şeyi anne baba hallediyor. Anne baba biliyor her şeyi. Böyle olunca da çocukta sorumluluk binci gelişmiyor. 


Çocuk yaşta evlendirilen ve evliliğin sorumluluğunu, evlenen kişilerin değil de anne ve babaların üstlendiği evliliklerde ileriki yıllarda benzer sıkıntılar yaşanmaktadır. Çünkü özellikle erkek, evliliğin getirdiği hiçbir sorunla ilgilenmeden yaşıyor. Eşi veya çocuğu hasta olduğunda bile onun hastalığıyla kendisi değil de anne veya babası ilgileniyor. O, bunu önemsemeden yaşıyor. Veya öncelikleri arasında görmüyor.

Oysaki evlilikte kişiye sorumluluklarını sıralamayı da öğretmesi lazım.

Evlendikten sonra artık öncelik eş ve çocuklardır ve onların her türlü sorunları ve ihtiyaçlarıdır. Ülkemizin büyük bir bölümünde  var olan geleneksel kültüre göre anne ve babası onu evlenmeye yetkin görmesine karşın, sorumluluk almaya yetkin görmüyor. Bu da erkeği olgunlaştırmadığı gibi rahata ve sorumsuzluğa da alıştırıyor. Anne ve babanın vefatından sonra veya ayrı bir eve taşındıktan sonra sorumlulukları ona ağır gelmeye başlıyor.

Bunun için çocuğa, erken yaşlarda, yaşına, fiziksel ve ruhsal gelişimine göre sorumluluklar verilmelidir.

 
Toplam blog
: 81
: 623
Kayıt tarihi
: 18.10.17
 
 

1963 yılında dünyaya geldim. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde..