Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '11

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Sosyal güvenlik destekleme prim borcu

Emekli olmuş fakat geçim sıkıntısı nedeniyle ufacık bir dükkan bile açmışsan ve dolayısıyla vergi dairesine kayıt olmuşsan, işte şimdi başına iş aldın. Hükümet"sosyal güvenlik destekleme pirimi" diye kanun çıkartarak, emekliye verdiği "çok" paranın %10-15 ini geri almak için öyle bir düzen kurmuş ki, tam bu hükümete yakışır bir uygulama yapmış. 

Bağkurdan emekli olanlar 8-Eylül-1999, S.S.K' dan emekli olanlar 1-Ağustos-2003, Ltd şirket ve anonim şirket yönetim kurulu üyeleri için 28-Ocak-2004 tarihinden itibaren emekli maaşlarından %10-15 arası kesinti yapılacaktır diye bir kanun çıkartmış. Bununlada kalmamış maaşlardan yıllardır kesinti yapmadığı gibi, bunu açık bir şekilde duyurmadığı için aradan geçen süre zarfında bunu bilmeyen emekli şimdi 10 bin TL civarında borçlandırılmıştır. 

Torba yasa çerçevesinde ana paraya enflasyon oranında yeni bir düzenleme getirilerek bu paraların tahsili yönünde bir uygulama başlatılmıştır. İşin ilginç yanı "destekleme(neyi destekliyorsa) pirim borcu" olduğunu bilmeyen binlerce emekli var. 

Madem böyle bir uygulama yapıyorsun, maaşı sen vermiyormusun, pirim miktarını neden kesmiyorsun? Belki emekli dükkanını kapattı ama vergi dairesi kaydını sildirmedi! Baktı ki maaşı kesiliyor, gider vergi dairesinden kaydını sildirir bari maaşını tam alır. 

Sıkı durun, bakın aynı statüye bağlı olan fakat emekli maaşından pirim kesilmeyenler kimler biliyormusunuz? 1-Milletvekilleri 2-Anonim Şirkette %90 hissesi bile olsa yönetim kurulu üyesi değilse yılda 100 milyon TL temettü bile alsa bu şahısların emekli maaşlarından kesinti yapılmıyor. 

Emekli eğer yaşam standardı iyi olsa iş yapmak için uğraş verir mi? Ömrünün son günlerini rahat rahat yaşamak varken, tekrar o stresli hayata niye dönsün? Yapmayın Allah aşkına, bir an önce bu uygulamayı iptal edin. Zaten aldığımız üç beş kuruş, onu da kesip durmayın. 

 
Toplam blog
: 32
: 573
Kayıt tarihi
: 10.09.08
 
 

1953 Konya doğumluyum. Uludağ ünv. 3.sınıfta terk ettim üniversiteyi. Anarşi yoğundu o zamanlar. Pan..