Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

Sosyal medyanın faydaları

Sosyal medyanın faydaları
 

Her ne kadar tabanda yüksek hızda sosyal ve kültürel etkileşimi artırmış olsa da, bu etkileşimin negatifi ile pozitifi arasındaki mesafe, sosyal psikolojinin ön görü imkanlarını yok etti. Toplu yaşama alışkanlıklarını düzene koyan yazılı olmayan kurallar, sosyal psikologların öngörebildiği etkileşimlerle tıngır mıngır yürüyüp gidiyordu.

Toplum mühendislerinin tasarımları, özgürlüğü sınırlı toplum kesimlerini her koşulda formatlayabiliyor, toplumsal istikametlerin rotası böylece kontrol altında tutulabiliyordu. Hızlı iletişim ve bilişim sektöründe yaşanan olağan üstü gelişmeler yatay haberleşmeyi iyice yaygınlaştırmıştır. Bu araçlar arasında yer alan en etkin iletişim sosyal medya üzerinden yapılmaktadır.

Sosyal medya ideolojik sistemlerin gözü önünde ama kontrolü dışında bireyden bireye tam bir sokak bilgisi akışkanlığında. Yazılı ve görsel basının, yatay bilgi akışıyla, biçimlendirilmiş ve uzatılmış bilgilerle toplumu yönlendirme dönemi kapandı. Devletlerin özgün ideolojik hafızalarında üretilmiş, toplumu biçimlendirme girişimleri etkisini yitiriyor. Hatta sivil toplum örgütlerinin geleneksel evirme enerjileri bile gücünü kaybediyor.

Toplum bilimcileri henüz bu yeni süreci okuyup yorumlamış değil. Bu bağlamda bilimsel öngörüler geliştirilemiyor. Hiç beklenmeyen Arap baharı denen dalgalanma, bir sosyolojik öngörülememiş toplumsal sıçramadır.

Gelişmiş Ülke halkları kafalarını monitörden çıkaramazken, gelişmekte olan Ülke halkları aynı monitörden birbirleriyle kenetlenebildiler. Ülkemizde sosyal medya tabana ulaşma aracı olarak kullanılmaya başlandı. Sivil inisiyatifler ve diğer ticari kuruluşlar hedef kitleye ulaşma aracı olarak kullanmaya başladı.

Buna bir kitle iletişim aracı demek lazım ama, iletişimden çok küfürleşme ve içlerdeki belden aşağı eğilimleri dökme aracı gibi kullanılıyor. Daha çok hoşlanmadıklarından hınç çıkarma öfke kusma kanalı gibi işliyor şimdilik.

Belki bir gün Sosyologlar toplumbilimciler ve diğer ilgili bilim alanları konuya kafa yorar neyin ne olmadığını her kes anlayıp kafasını monitörden çıkarır. 

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..