Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '06

 
Kategori
Bilim
 

Sosyal yenilik başarı örnekleri 2: Bilim Adamı Yetiştirme Projesi

Sosyal yenilik başarı örnekleri 2: Bilim Adamı Yetiştirme Projesi
 

Sosyal alanda yenilik nasıl üretilir?

Sosyal problemlere çözüm modelleri neler olabilir?

Sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitelerimiz yeniliklere nasıl imza atabilirler?

Kurumlarımız 21. yüzyılı yakalama adına nasıl atılım yapabilirler?

Sosyal organizasyonlarımız nasıl çağa ve değişime ayak uydurabilirler?

Bu konularda iyi örnekleri ve etkin başarı modellerini masaya yatırmak amacıyla bu köşede Sosyal Yenilik Başarı Örnekleri yazı dizisi devam ediyor. Bu yazı dizisinde Türkiye'den ve dünyadan umut vadeden sosyal yenilik vakalarını okuyacaksınız.

İkinci örnek vakamız Ankara'dan ODTü'den.

Sosyal Problem: Kalifiye öğretim görevlisi açığı

Sosyal yenilik: Bilim Adamı Yetiştirme Projesi

Sosyal çözüm modeli: Üniversiteler arası işbirliği

Kritik başarı faktörleri: Teknolojiye uyum, sistemli işbirliği, siyasi değil bilimsel tercihler, üniversiteler arası işbirliği, seçici olmak, evrensel kalitede eğitim, yurtdışı ile bağlantılar

Üniversiteler, öğretim üyesi açığını kapatmak için proje başlatıyor.

BİLİM ADAMI YETİŞTİRMEK

‘Bilim Adamı Yetiştirme Projesi’ ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nde uygulanacak. Erzurum, Kocaeli, Selçuk ve Süleyman Demirel üniversiteleri için doktora öğrencisi kontenjanı belirleyen ODTÜ, bu üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak.

BİN BAŞVURU

ODTÜ’nün 40 kişilik doktora ilanına bine yakın başvuru yapıldı. Adaylar, oluşturulan jüri tarafından belirlenecek. Doktora açılacak bölümler, 4 üniversitenin ihtiyaç duyduğu alanlardan oluşturuldu.

ODTÜ’de eğitim görecek olan bu öğrenciler, doktoralarını bitirdikten sonra kendi üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görevlerine devam edecekler.

2006 ODTÜ HEDEFİ: 700 ÖĞRETİM ÜYESİ

Sadece ODTÜ’nün 2006 yılına kadar bu projeyle 700’e yakın öğretim üyesi yetiştirmesi hedefleniyor.

Önümüzdeki yıl ise 53 devlet üniversitesinin proje kapsamına alınması bekleniyor.

PROJE GENİŞLEYECEK

Beşerli gruplar halinde altyapısını tamamlamış üniversitelerle geriye kalan üniversitelerin bir araya gelmesiyle projenin genişletilebileceği belirtiliyor.

YURTDIŞINDA ARAŞTIRMA

‘Bilim Adamı Yetiştirme Projesi’ hakkında bilgi veren ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, öğrencilerin tezlerinin bir bölümünü yapmak üzere 6 ay veya 1 seneliğine Avrupa ve Amerika’ya gönderileceğini belirterek, proje sayesinde ODTÜ’nün daha fazla yayın yapacağını söyledi.

4 üniversiteyle protokol imzaladıklarını belirten Akbulut, “DPT ve YÖK projemizi destekliyor. Öğrenci başına parasal destek alacağız. 40 kişilik doktora kontenjanımıza bine yakın başvuru oldu. Jüri, bunlardan 40’ını seçecek.” dedi.

UZAKTAN EĞİTİM PROJESİ

Ekonomik sıkıntı ve ODTÜ’de eğitim verileceği için doktoraya başvuru sayısının artmış olabileceğine işaret eden Akbulut, “Önümüzdeki yıllarda kontenjanı artıracağız. Projede uzaktan eğitim sistemini de kullanacağız. Aralık ayında projeye başlamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

BİYOTEKNOLOJİ, MEKATRONİK, BİLGİ SİSTEMLERİ

Doktora alanı olarak “biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojisi, coğrafi bilgi sistemleri, afet çevre yönetimi, gıda teknolojileri, mekatronik, temiz enerji ve temel bilimleri” belirledikleri kaydeden Akbulut, doktora alanlarıyla ilgili üniversitelerin ihtiyaçlarının dikkate alındığını söyledi.

GAZİ'DEN DESTEK

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da, önümüzdeki yıl projeyi kendi bünyelerinde de yapmak istediklerini, bu konudaki çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi. ODTÜ’yle birlikte hareket ettiklerini belirten Ayhan, proje kapsamında Karaelmas, Gaziosmanpaşa, G.Antep ve Niğde gibi Orta Anadolu’daki üniversitelerle bir grup oluşturmayı düşündüklerini kaydetti.(Zaman)

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..