Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '08

 
Kategori
Kitap
 

Sosyalizm, Kemalizm ve din

Sosyalizm, Kemalizm ve din
 

www.imge.com.tr


Rejim tartışmalarının yapıldığı,

Suni gündemlerin asıl sorunların üzerini örttüğü bir dönemde,

Cumhuriyet’i oluşturan temel ilkeleri anlamak için,

Işıklı’nın ‘Sosyalizm, Kemalizm ve Din’ adlı çalışmasını öneriyorum bolg okurlarına

Atatürk’ün kurduğu modern cumhuriyetin temellerinin sarsılmaya başladığını görmüş olacak ki; Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ‘Sosyalizm, Kemalizm ve Din’ adlı eseri kaleme almış olacak. Son dönemde özellikle iyice sulandırılmaya çalışılan cumhuriyet, din üzerinden siyaset yaparak iktidar olanların Türk siyasetinin merkezine oturmasıyla gündemi işgal eder olmuştur.

Türban sorununu tartıştığımız şu günlerde kafası karışık olan her Türk vatandaşının okuması gereken bir çalışma; ‘Sosyalizm, Kemalizm ve Din’. Basit ve anlaşılır bir dille kaleme aldığı kitabın bu günler Türkiye’sinde ne kadar gerekli bir çalışma olduğu ortaya çıkmıştır.

Ben 2001 yılında almıştım ‘Sosyalizm, Kemalizm ve Din’ i, o yıl üçüncü baskısı yapılmış. Kitap Eylül 1997’de kaleme alınmış. Henüz AKP gibi bir parti yokken…

Işıklı çalışmasının hemen başında Mevlana’nın sözlerine yer vermiş:

“Şu akıp giden kum seline bak,

ne durması var,

ne dinlenmesi,

bak birdenbire bir dünya nasıl bozulur,

nasıl atar bir başka dünyanın temelini.”

Hemen ardından Işıklı üçüncü baskının önsözüne şu cümlelerle başlıyor; Uğur Mumcu, “ Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya” çok kızardı, çok eleştirirdi… Sadece birkaç gün önce ölüm yıl dönümüydü Mumcu’nun failleri bulunamadı…

Bilgi sahibi olmayanlara kızardı…

Sosyalizm, Kemalizm ve Din hakkında yapılan yorumlara geçmeden önce, Cumhuriyet’in köşe yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın da Işıklı’nın kitabına yorum yazdıktan kısa bir süre sonra katledildiğini hatırlatmakta yara görüyorum. Kışlalı’nın failleri hala bulunamadı, daha önceki örneklerde olduğu gibi…Kitap İmge Kitapevi tarafından yayınlanıyor ve aşağıda yer alan yorumlar yayın evinin sitesinden alınmıştır. Yorumlar;

“Işığı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı tutuyor. Bir bilim adamının dürüstlüğü ve titizliği ile... Ama herkesin kolaylıkla anlayabileceği, kimsenin yadsımayacağı kadar da açık ve yalın olarak... Sosyalizm, Kemalizm ve Din her aydının okuması gereken bir yapıt... Altı çizilerek okunması gereken...”
Ahmet Taner Kışlalı / Cumhuriyet

“Prof. Dr. Alpaslan Işıklı’nın Sosyalizm, Kemalizm ve Din gibi kitapları, yanlış yorumlarla tarihsel olayları bile bile saptırmalarla şaşkına döndürülen insanlarımıza Kemalist öğretinin ne olup ne olmadığını gösteren yapıtlardır.”
Oktay Akbal / Cumhuriyet

“Yurdumuzdaki sosyal ve siyasal çalkantıda ‘kafası karışmış’ olanlara yol gösterici bir kitap: Sosyalizm, Kemalizm ve Din... -son derece yararlı bir eser...”
Attilâ İlhan / Cumhuriyet

“Prof. Işıklı’nın üçüncü baskısı İmge Yayınları’ndan çıkan Sosyalizm, Kemalizm ve Din adlı kitabı ayrı bir önemde ve uzun uzun tartışılmalı... Türkiye söz konusu oldukta, sosyalizm, Kemalizm ve din, anlamlı bir sacayağı halinde, apayrı ve yaşamsal bir önem taşıyor. Prof. Alpaslan Işıklı, bu tür çabalara karşı gösterilen titizliği haklı kılacak şeyler söylüyor. Kitabını, döne döne okumakta yarar var.”
Server Tanilli / Cumhuriyet

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..